ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul consilier al ministrului Macovei, Dan Nicolae Tăpălagă, a intrat în arhiva SIPA pe 6 ianuarie 2005, dar a fost angajat de minister abia pe 17 ianuarie 2005, informează Evenimentul Zilei, care adaugă ca acest lucru intră în sfera penalului.

Conform sursei citate, printre cei care au trecut primii, în mod ilegal, pragul arhivei, se află fostul ministru Monica Macovei și jurnalistul de la Hotnews Dan Tăpălagă. Cei doi nu aveau certificate de la ORNISS (Oficiul Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat) și mai mult, Dan Tăpălagă era o persoană oarecare la acea dată, nefiind angajat al ministerului.

Cei care i-au însoțit, ofițerii SIPA, au solicitat atunci certificate ORNISS pentru Monica Macovei și Dan Tăpălagă.  Doar că ministrul Macovei a susținut că nu are nevoie de un astfel de document și că are informații că se pune la cale incendierea arhivei. Conform declarațiilor celor prezenți atunci la eveniment, dar și a unei note a unui ofițer SIAP, Monica Macovei și Dan Tăpălagă au stat de la orele 20 până în dimineața zilei de 7 ianuarie, orele 02. Mai mult, la plecare au luat cu ei registrul care conținea evidența operativă a documentelor secrete și un CD, scrie în notă ofițerul SIPA. Dar Dan Tăpălagă nu era angajat al ministerului și nici nu deținea un certificat care să-i confere dreptul de a avea acces la informații clasificate.

Conform datelor trimise de la Ministerul de Justiție, în urma solicitărilor EVZ, Dan Tăpălagă a fost angajat începând cu data de 17 ianuarie 2005. „Domnul Dan Tăpălagă a fost încadrat la Ministerul Justiției în perioada 17.01.2005 – 03.05.2005 în funcția de consilier personal la Cabinetul ministrului Justiției, Monica Luisa Macovei. Sarcinile și atribuțiile consilierului personal al ministrului sunt stabilite direct de către demnitar”, au comunicat cei din Justiție pentru Evenimentul Zilei.

Conform unor surse din Oficiul care emite certificatul ORNISS, Monica Macovei a primit pe numele său acest document abia în luna aprilie, adică la trei luni după descinderile în arhiva SIPA. 
 
Totodată, aceleași surse susțin că Dan Tăpălagă nu a avut niciodată certificat ORNISS. Dan Tăpălagă confirmă că a văzut dosare la care nu avea acces Într-o declarație dată presei, jurnalistul Dan Tăpălagă a susținut : „Am asistat în calitate de consilier la măsuri de securizare a arhivei SIPA, operațiune dispusă și realizată de ministrul Monica Macovei, în prezența unor persoane din conducerea Serviciului. Era într-o seară de vineri, la începututl lui 2005, din câte îmi amintesc, când cineva ne-a trasmis informația că se va încerca distrugerea/incendierea arhivei.

Macovei l-a convocat pe ofițerul SIPA, Ovidiu Stoian, la minister și am plecat cu toții către sediul unde se afla arhiva SIPA (n.r.- clădirea Administrației Penitenciarelor), spune Dan Tăpălagă