ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși tratatele Uniunii Europene garantează libera circulație a cetățenilor, bunurilor, capitalului, serviciilor și prevăd drepturi egale, inclusiv la angajare, pentru cetățenii tuturor statelor membre, cancelarul Austriei, Christian Kern, liderul Partidului Social-Democrat, a acuzat țările est-europene că „exportă șomaj în Austria”, îndemnând companiile austriece să acorde prioritate la angajare cetățenilor autohtoni.

„Imigranții veniți din alte state UE trebuie să poată fi opriți să aibă acces la un loc de muncă dacă un austriac calificat a aplicat pentru aceeași funcție. Acest lucru înseamnă că doar dacă nu va fi disponibil un șomer în Austria un loc de muncă poate fi dat fără restricții unui imigrant”, a zis Christian Kern, citat de site-ul de știri Kurier.at și de EUObserver.

Euroalesul Daniel Buda i-a oferit însă o replică pe măsură politicianului austriac.

„Domnule Christian Kern, frumusețile Vienei de care dumneata te bucuri azi nemeritat, au fost construite de bunicii ori străbunicii celor din Estul Europei pe care acum vrei să îi ții la porțile «Vianei»! Azi vă miros urât cei din Estul Europei dar când v-au construit Imperiul Austro-Ungar cu ale lui frumuseți, indiferent că vorbim de Palatul Schonbrunn, Palatul Imperial Hofburg, Catedrala Sfântul Ștefan, nu ați avut o problemă. Era să uit de frumosul Palat Belvedere unde v-ați semnat Diktatele prin care cei din Estul Europei vă deveneau vasali. Atunci nu ați avut probleme cu ei, deși aceste frumuseți «mustesc» și astăzi de sângele celor care, departe de copii și de familie, s-au jertfit pe altarul Imperial. Și din dragoste nețărmurită față de aceste pamânturi din Est ce le-ați exploatat odioară, v-ați întors din nou să îi exploatați bogățiile subsolului, secătuindu-l de resurse pe redevențe de nimic.

Și pentru că nu a fost de-ajuns, v-ați gândit că și pădurile ar trebui folosite și cum altfel decât tocând-le mărunt. Dar fără bani nu se poate, nu-i așa?! Și uite cum sistemul bancar a fost cireașa de pe tort pe care ați servit-o la desert. Iar azi, când cei care împinși de nevoile vieții încearcă să își facă un rost pe lume, garantate de Tratatele UE fiindu-le libertatea de mișcare și de a munci, se lovesc de incompetența excentricului cancelar austriac Kern! Acesta ar trebui să își ceară scuze public pentru afirmațiile discriminatorii la adresa muncitorilor proveniți din statele din Estul Europei. A declara azi că țările din Estul Europei exportă șomajul în Austria iar cetățenii din UE trebuie să fie opriți să aibă acces la un loc de muncă, înseamnă că nu cunoști tratatele care stau la baza funcționării Uniunii Europene dar nici istoria propriei țări! Este regratabil că populismul și declarațiile bazate pe discriminare și lipsite de orice fundament își fac loc tot mai des în abordarea unor lideri europeni. Toleranța și respectul, două atribute care au consacrat spațiul european timp sunt acum puse în pericol iar cei care ar trebui să le apere și să le promoveze, le folosesc în sens invers, cu scopul de a incita masele și de a câștiga capital electoral. Este și cazul cancelarului Austriei, Christian Kern care, a găsit de cuviință să declare că statele din Estul Europei exportă șomeri în Austria iar cetățenii din UE ar trebui opriți să aibă acces la un loc de muncă în Austria.


Îi reamintesc Cancelarului faptul că Tratatele UE garantează libera circulație a cetățenilor, bunurilor, capitalului, serviciilor și prevăd drepturi egale, inclusiv la angajare, pentru cetățenii tuturor statelor membre. Să vii să discriminezi și să denigrezi milioane de cetățeni europeni, uitând că majoritatea celor care aleg să plece să lucreze în statele mai dezvoltate aduc plus-valoare în acele țări prin munca prestată de ei, înseamnă ignoranță și rea credință din partea cancelarului. Îi solicit cancelarului Austriei să își ceară scuze public pentru afirmațiile făcute care contravin principiilor Uniunii Europene, structură din care atât Austria, dar și statele Est-Europene fac parte. Iar declarațiile acestuia vor ajunge în curând pe masa președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, pentru a-și spune punctul de vedere!”, a reacționat euroalesul Daniel Buda, conform paginaeuropeana.ro.