ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul va modifica, după 25 de ani, clasificarea orașelor și municipiilor, în funcție de numărul de locuitori, de acces la aeroporturi și drumuri expres sau autostrăzi, astfel că în multe cazuri se vor alipi în componența orașelor și localități apropiate mai mici.

La rândul lor, localitățile rurale vor fi comune poli rurali (comune cu funcție de loc central, având o populație de minimum 2.000 locuitori, poziție geografică favorabilă și potențial de dezvoltare socio-economică) și alte comune. Satele componente sau aparținătoare își păstrează caracterul rural și aparțin rețelei de localități rurale.

Deputatul Daniel Gheroghe a criticat acest proiect al guvernului, pe care îl consideră iresponsabil și dă exemplul Greciei, care în urma unui asemenea proiect impus de FMI nu a adus nimic bun în dezvoltarea ulterioară a țării.

”Chiar acum aud de o inițiativă a Guvernului Cioloș de a organiza așa zisele "super comune". Proiectul e aberant și periculos. Spun asta deoarece acest experiment a fost realizat pentru prima dată, în Grecia, de către FMI, o dată cu marea criza mondială iar rezultatul a fost apariția unor entități administrative artificiale, nerentabile și lipsite de coeziune. S-a întrebat vreodată Dacian Cioloș dacă avem infrastructura necesară de a lega sate aflate la zeci de kilometri între ele? S-a făcut un studiu de impact cu privire la identitățile locale și stresul socio-cultural pe care îl vor trăi aceste comunități alipite prin decizie arbitrara? Estimează cineva cum se vor adapta la noile necesități bugetele locale o dată cu o presiune administrativă nouă și cu provocări edilitare și comunitare absolut noi? Chestiune cu fondurile europene e o poveste, știm cu toții că procedura de atragere e suspect de birocratica și anevoioasa, iar comunele din România nu trăiesc din fonduri europene. Faptul că facem economie de la costurile administrației publice locale poate fi un argument doar pentru niște contabili socialiști învățați să disprețuiască ideea de competiție și să arunce praf în ochi. Domnilor tehnocrați, propunerea voastră este fix ceea ce a impus FMI în Grecia, o tentativă nereușită și interventionista de reformă administrativă!”, a scris deputatul Daniel Gheorghe pe pagina sa de Facebook.