ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte Traian Băsescu a postat pe o rețea de socializare că "Declarația de la Roma”, adoptată la Summitul aniversar al UE a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă vitezelor diferite li se spune „ritmuri diferite”, astfel că Germania, Franța și Olanda vor da direcția, iar celelalte state membre vor fi libere să o urmeze „dacă vor sau dacă pot”.

„Doar cei care au un RITM BUN.
Să nu ne facem iluzii, „Declarația de la Roma” a stabilit, fără echivoc, o Uniune Europeană cu mai multe viteze, chiar dacă „vitezelor diferite” li se spune, de ieri, „ritmuri diferite”.
Nucleul dur al UE, Germania – Franța – Olanda, va da direcția și ritmul (viteza), iar celelalte state membre vor fi libere s-o urmeze dacă vor sau dacă pot.
Liderii politici din România au obligația să înțeleagă acest lucru, să-l explice populației și să acționeze în consecință.
Obiectivul fundamental, dar nedeclarat, pe termen lung, al „ritmurilor diferite” este, în mod categoric, realizarea Statelor Unite ale Europei, iar, în această construcție, vor intra doar cei care au un RITM BUN de acum înainte”, a scris Traian Băsescu pe Pagina sa de Facebook.

Politicianul a adăugat că ar fi păcat să constatăm cu „surprindere" peste zece ani, tot la Roma, cu ocazia celebrării a 70 ani de la semnarea Tratatului Fondator al UE, că un grup de state care au avut un „ritm bun” anunță că au devenit Statele Unite ale Europei.

Liderii europeni au semnat sâmbătă o declarație de unitate în sperața reînnoirii angajamentului european în piața Capitoliului, în același loc unde cele șase țări fondatoare au semnat în urmă cu șase decenii Tratatul de la Roma - piatra de temelie a Comunității Economice Europene și a UE.

„Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar”, au declarat liderii europeni.

Întrebat de un jurnalist dacă poate explica asemănarea dintre această declarație și celebra sintagmă „Europa cu mai multe viteze”, căreia și România i s-a opus, președintele Klaus Iohannis a răspuns că pasajul respectiv reflectă situația actuală a Uniunii Europene.

„Ați constatat cu toții, până și din discursul liderilor, pur și simplu, a dispărut sintagma Europa cu două viteze sau Europa cu mai multe viteze sau Europa cercurilor concentrice. Pasajul la care vă referiți este în perfectă consonanță cu tratativele, deci reflectă situația de acum a Uniunii și este ceea ce am descris eu mai devreme, în scurta mea prezentare, cu sintagma colaborare consolidată. S-a dovedit că este din când în când cazul de proiecte unde nu toată lumea vrea să intre de la început. Ca să vă dau două exemple, Zona Euro. Nu toată lumea este în Zona Euro, dar asta nu înseamnă că Europa funcționează cu două viteze monetare. Toți se angajează și s-au angajat când au aderat la Uniune, să devină, la momentul potrivit, și membri în Zona Euro, cu ceva excepții care s-au făcut la început, cu așa-numitele opt out-uri, adică opțiunea de a nu fi”, a declarat Iohannis.