ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:00. Liderul Grupului parlamentar al PSD, deputat Ion Marcel Ciolacu, declară că „proiectul nu a ajuns astăzi, 28 martie, la procedura de vot final, întrucât a fost retrimis Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competențe între cele două Camere ale Parlamentului României și a decide traseul legislativ al inițiativei.
Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, iar plenul acestuia, fără a da explicații, a decis ca inițiativa să fie transmisă Camerei Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată. Pe de altă parte, în luările de cuvânt ale reprezentanților grupurilor parlamentare la dezbaterea generală care a avut loc luni, s-a arătat că nu există niciun argument legal sau constituțional care să consfințească rolul Camerei Deputaților ca primă Cameră în acest caz.
Având în vedere motivele expuse mai sus, pentru a nu face nicio greșeală în privința acestei inițiative legislative atât de importante, cea mai corectă măsură este de a se discuta situația apărută în fața celor două Birouri permanente reunite, care urmează să tranșeze conflictul de competențe între cele două Camere ale Parlamentului României.”

ACTUALIZARE 17:00 Diana Tușa, deputat PSD, precizează că „NU există niciun argument legal sau constituțional care să consfințească calitatea Camerei Deputaților de primă Cameră. Prin urmare, pentru a nu exista riscul unei eventuale contestări ulterioare la CCR, cel mai corect este ca această chestiune să fie discutată în cadrul Birourilor Permanente Reunite, care să tranșeze conflictul de competențe dintre cele două Camere. Acesta a fost motivul pentru care s-a solicitat în plenul Camerei Deputaților scoaterea de pe lista de vot final și retrimiterea către Birourile Permanente Reunite.”
 
ACTUALIZARE 13:49 Astăzi, deși se anunțase că plenul Camerei Deputaților va da votul final pentru propunerea legislativă de revizuire a Constituției României, proiectul de lege A FOST SCOS DE PE ORDINEA DE ZI.
 
Ȋn sală erau prezenți 280 de deputați, iar proiectul, fiind lege constituțională, avea nevoie de votul a 219 dintre ei (2/3 din numărul total de deputați, 329), pentru a trece mai departe.
 
Dar el a dispărut de pe ordinea zi, fiind eliminat, în această dimineață, conform surselor noastre de către Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Motivul declarat: nu se știe cu certitudine care e prima cameră sesizată, Senatul, unde acest proiect a parcurs, anul trecut, tot procesul legislativ, fiind pasat, înainte de a intra la vot, Camerei Deputaților, sau Camera Deputaților, care azi se spală și ea pe mâini, în același mod josnic.
 
S-a cerut reunirea Birourilor Permanente ale Camerei și Senatului, pentru a tranșa această falsă problemă: cine ar trebui să voteze primii acest proiect de lege.   
 
ACTUALIZARE 11:20 Iată programul zilei în ceea ce privește propunerea legislativă de revizuire a Constituției României:
 
10.00 - 12.30: Dezbateri asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi
12.30 - 13.00: Pauză
13.00: Vot final

Știrea inițială 
 

Pe ordinea de zi de mâine a plenului Camerei Deputaților figurează, la poziția 13, Propunerea legislativă de revizuire a Constituției României (Pl-x 127/2017) - lege constituțională. Raportul Comisiei juridice a fost pentru adoptare acestui proiect.  

Coaliția pentru Familie „salută faptul că plenul Camerei Deputaților a adoptat astăzi, pe articole, proiectul de lege de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. Marți, 28 martie, urmează să fie supus votului final, în plen, proiectul de lege, finalizându-se astfel parcursul legislativ în Camera Deputaților.

Apreciem votul de astăzi al grupurilor parlamentare și avem certitudinea că mâine, la votul final, reprezentații aleși ai poporului vor respecta voința cetățenilor de protejare a valorilor fundamentale pentru societatea românească”, se precizează în comunicatul Coaliției pentru Familie.