ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat lista obiectivelor care vor fi finanțate, prin PNDL 2, în perioada 2017-2020. În total, Sevil Shhaideh promite că vor ajunge la primării și la consilii județene aproape 30 de miliarde de lei. Ar urma să fie finanțate 6.851 de proiecte.

Cei mai mulți bani ar trebui să ajungă, în următorii trei ani și jumătate, în județul Suceava: 928,5 milioane de lei. Pe următoarele locuri în topul județelor după alocările prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 se află Caraș Severin (883 milioane lei), Vaslui (882 milioane lei), Teleorman (875,5 milioane lei) și Mehedinți (848,9 milioane lei).

Pe ultimele locuri în topul alocărilor pe perioada 2017-2020 sunt Arad (644,9 milioane lei), Satu Mare (625,9 milioane lei), Brașov (587 milioane lei), Sibiu (557 milioane lei), Harghita (507,9 milioane lei), Covasna (392 milioane lei) și Ilfov (374,6 milioane lei).

Raportul între primul județ din topul alocărilor, Suceava, și ultimul, Ilfov, este de 2,47.

Deputatul Daniel Gheorghe consideră că banii din acest program au fost împărțiți către clientela politică și nu pentru „proiecte naționale cu impact major pe infrastructura regională și cu rezultate pe termen lung în creșterea economică stabilă a regiunii vizate”.

„PNDL 2 este o mare aberație socialistă. Ministerul Dezvoltării, fostul minister al lucrărilor publice și amenajării teritoriului, nu este făcut pentru a mulțumi anumiți lideri locali, ci ar trebui să vizeze mari proiecte naționale cu impact major pe infrastructura regională și cu rezultate pe termen lung în creșterea economică stabilă a regiunii vizate. România este stat național și unitar, nu o federație de județe. De regulă sumele alocate prin programe de tipul PNDL merg către găuri negre și alimentează clientele locale și pe termen lung generează subdezvoltare și mini-oligarhii. Așa este atunci când politica românească ajunge la mâna unor pseudo-lideri politici care au îngenunchiat interesul de dezvoltare al României unor mize mărunte și marginale economic ori moral!”, a scris Daniel Gheorghe pe contul său de Facebook.

Șefa MDRAP a explicat și criteriile după care ar fi fost împărțiți banii, printre ele aflându-se mărimea județelor (suprafață, număr de unități administrativ-teritoriale, populație) și capacitatea financiară (calculată după impozitul pe venituri aferent anului 2016).

„Județele cele mai sărace, cu populația cea mai mare, cu suprafața cea mai mare și cu numărul de unități administrativ-teritoriale cele mai multe primesc din PNDL 2 alocarea cea mai mare”, a declarat Sevil Shhaideh.

Apoi, în interiorul județelor, s-au acordat cu prioritate sumele necesare pentru finanțarea creșelor și a grădinițelor, a unităților de învățământ care nu au autorizație de funcționare și autorizație ISU.

Shhaideh a mai explicat că au fost depuse peste 13.000 de solicitări (necesarul de finanțare depășind 67 de miliarde de lei), de către mai mult de 3.000 de beneficiari, motiv pentru care a fost nevoie de „patru luni de corelări, verificări, analize” pentru întocmirea listei finale a obiectivelor care vor fi finanțate.

Câteva din marile investiții plănuite:

- Podul peste Someș din Municipiul Satu Mare - 81,3 milioane lei

- Rezerva de apă a Municipiului Bacău - 31,5 milioane lei

- Reabilitare străzi Municipiul Alba Iulia - 6,7 milioane lei

- Reabilitare Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș (Arad) - 26,9 milioane lei

- Reabilitare drumuri județene Nădab-Seleuș, Sânmartin-Olari-Caporal Alexa, Bârsa-Moneasa (Arad) - 564,1 milioane lei

- Consolidare și reabilitare Spital Județean de Urgență Pitești - 75,9 milioane lei

- Construire Spital Orășenesc Mioveni (Argeș) - 93,6 milioane lei

- Reabilitare și Modernizare DJ 764 Beiuș - Roșia - Aștileu - Aleșd (Bihor) - 115,6 milioane lei

- Consolidare și modernizare corp A Colegiu Național Liviu Rebreanu, municipiul Bistrița (Bistrița-Năsăud) - 31,5 milioane lei

- Modernizare drumuri județene Teleorman - 183 milioane lei.