ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul Sorinei este o bună ocazie de găsi soluții și mai ales familii pentru cei 50.000 de copii aflați în sistemul de protecție specială din România, afirmă deputatul PNL Matei Dobrovie.

Acesta spune că interesul copilului este să crească într-o familie, fie că este extinsă, fie că este adoptivă și nu în cadrul instituțiilor statului.

„Drama micuței Sorina târâtă de o procuroare cu mascații de lângă asistenta maternală a trezit multă emoție. Este normal. Ceea ce este însă complet anormal este instrumentalizarea politică a unui astfel de caz. De exemplu Tăriceanu și unii PSD-iști încearcă să-și confirme prin asta ipoteza că România este cu adevărat ”republica procurorilor”. Mizerabil! Modul brutal în care a fost tratată fetița este de nejustificat, dar nu înseamnă că puteți folosi asta pentru jocurile voastre murdare.

Am văzut mulți alți ipocriți care brusc sunt toți specialiști în protecția copilului, cunosc sistemul și arată ostentativ că le pasă, evident doar acum când scandalul e în toi. După ce se mai liniștesc lucrurile, vor trece la altă temă evident. Acum vorbesc despre interesul superior al copilului.

Am fost în Finlanda pentru a vedea ce putem face în cazul Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați de Protecția copilului, și am văzut ce abuzuri se pot face sub pretextul interesului superior al copilului, care nu este bine definit. Filosofia de acolo este că acesta este mai degrabă al statului, nu al familiei. Am subliniat constant în discuția cu autoritățile că interesul superior al copilului este să trăiască într-o familie, cel mai prielnic mediu pentru dezvoltarea sa, fie că vorbim de familia extinsă, familie de plasament sau adoptivă. În cazul Sorinei sunt însă multe lucruri neclare și contradictorii. Instituțiile trebuie să dea răspunsuri și să aflăm adevărul.

Dincolo de acest caz însă în momentul de față peste 50.000 de copii sunt în sistemul de protecție specială în România. Ei au dreptul la o familie care să-i iubească și au nevoie de ajutorul nostru. Trebuie să încurajăm plasamentul familial și adopția! Personal am luat în plasament un băiețel minunat și este o experiență extraordinară. Vă recomand și vouă să dați o șansă acestor copii! Fiecare putem face ceva pentru ei.

În prezent lucrez la îmbunătățirea legii 272 privind protecția drepturilor copilului pentru a ușura procedurile, inclusiv prin reducerea gradului de rude din familia extinsă care trebuie căutate, prin stabilirea unor termene clare, astfel încât situația copiilor să fie mai rapid clarificată și aceștia să nu rămână blocați în sistem”, a scris Dobrovie.