ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În anul 2002, guvernul condus de Adrian Năstase a emis o Ordonanță de Urgență prin care SRI a primit dreptul de a avea firme comerciale sub acoperire.

Acest lucru a fost dezvăluit de Traian Băsescu și reluat apoi de Ion Cristoiu pe blogul său.

"Legea nr. 14 din 24 februarie 1992 privind Organizarea și funcționarea SRI, publicată în MO nr. 33 din 3 martie 1992, a fost modificată, printr-o Ordonanță de Urgență de Guvernul Adrian Năstase. E vorba de Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 42 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații aprobată de Guvernul PSD Adrian Năstase în Ședința de Guvern din 13 iunie 2002. Printr-o Ordonanță de Urgență, se reduce drastic controlul democratic al SRI”, a scris Cristoiu.

Jurnalistul precizează motivul pentru care Adrian Năstase a decis acel aspect ca fiind o urgență.

„Au trecut de atunci 15 ani. O nouă Lege a SRI nu avem nici azi. Și astfel de 15 ani, SRI activează și ca o societate comercială. De ce era nevoie de urgență? Adrian Năstase voia să atragă de partea sa, în războiul discret cu Ion Iliescu, președintele României (între cei doi apăruseră grave discordii) SRI-ul condus de Radu Timofte. O iluzie împărtășită și de Victor Ponta și de Liviu Dragnea. Ștăbimea de la SRI depinde de Președinte. Ca urmare, îți iau banii și-l ascultă mai departe pe Jupânul de la Cotroceni”, a mai spus Ion Cristoiu.

Acest lucru s-ar fi putut încheia în martie 2013, când deputatul Sorin Roșca Stănescu a depus un proiect de lege  privind desființarea societăților comerciale, ONG-urilor și fundațiilor sub acoperire.

Inițiativa parlamentarului USL a fost însă respinsă de către Senat în septembrie 2013.

Peste câteva luni, Sorin Roșca Stănescu primea o condamnare de doi ani și patru luni închisoare cu executare în dosarul Rompetrol pentru utilizare de informații privilegiate și constituire a unui grup infracțional organizat. După ce a executat aproape nouă luni din pedeapsă, Roșca Stănescu a fost eliberat condiționat din penitenciarul Jilava.