ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nemulțumit de înscrierile timide pentru votul prin corespondență, Guvernul Cioloș ia în calcul o ordonanță de urgență care să acorde noi facilități românilor din străinătate, ocazie cu care Detsche Welle se întreabă de ce românii din diaspora valorează electoral mai mult decât cei din țară.

Vicepremierul Vasile Dîncu a anunțat azi că Guvernul lucrează la un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea legii votului prin corespondență, urmând ca în cursul acestei săptămâni propunerea să fie introdusă în dezbatere publică.  Acesta fusese întrebat dacă Guvernul are în vedere o ordonanță de urgență privind legea votului prin corespondență și legea privind alegerile parlamentare, în sensul de a exista "cel puțin 300 de secții de votare" și "înscrierile în Registrul Electoral să poată fi făcute și online", arată Hotnews.

Preocuparea excesivă a Executivului pentru votanții din diaspora, înclinați să pună majoritar ștampila pe partidele de dreapta, a generat un editorial acid pe site-ul Detsche Welle. 

"Dacă doresc să voteze, românii aflați în străinătate o pot face cu ușurință prin corespondență, iar dacă au motive să nu o facă, atunci să întreprindă o călătorie până acasă în ziua votului, căci, cu noile companii low cost, un zbor până în România nu mai ceva inaccesibil. În fine, votul nu este obligatoriu. Să precizăm un lucru care pare să fi fost uitat. Scopul unei legi electorale nu este să stimuleze votul unei anumite categorii de persoane, ci să ofere tuturor posibilitatea de a vota.(...) 

Ce conține în mod special votul românilor din afară țării mai prețios decât votul celor din țară? De ce un român detașat la Bruxelles valorează electoral mai mult decât unul care nu a plecat din țară niciodată? Pentru că toată pledoaria aceasta în favoarea votului din diaspora exact asta sugerează: că unii prețuiesc mai mult decât alții” subliniază editorialistul DW.