ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dezbaterea moțiunii de cenzură depusă de PNL și USR împotriva Guvernului Grindeanu a avut și momente comice datorită replicilor care au fost schimbate între Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.

Fostul președinte al României și actualul lider al PMP și-a început discursul vorbind despre scandalurile din justiție și mai ales despre infracțiunea abuzului în serviciu, despre care susține că ar trebui dezincriminată.

Traian Băsescu: Vă mulțumesc pentru răbdare. (se îndreaptă cu fața către Dragnea) Domnule ayatolah, vă mulțumesc pentru timp și vă doresc o zi bună.

Liviu Dragnea: Domnule președinte, domnule președinte. Numai în România se poate întâmpla să te înjure unul pe timpul tau.

Traian Băsescu, zâmbind: Da. Și numai în România un ayatolah poate să fie ortodox.

Intervine și Călin Popescu Tăriceanu, spre Traian Băsescu: Domnule președinte, eu le-am spus să nu vă dea timp din timpul lor, pentru că o să ajungeți să-i luați la întrebări pe banii lor.

Traian Băsescu a cerut un drept la replică în timpul discursurilor din Parlament, anunțându-și intenția fluturând mâna către prezidiu, unde se aflau Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

„Domnule președinte, aici se ridică mâna, nu-i ca pe vapor!", a spus Tăriceanu, râzând, imitându-l pe Traian Băsescu.

Traian Băsescu i-a replica: „Nu știu cum era pe vapor, dar să știți că acolo nu am întâlnit escroci. Acolo, categoria asta de oameni, dacă apucau să se urce pe vapor, nu știu dacă erau și la întoarcere, pe când Parlamentul văd că ține orice. Pe tot mandatul".

După alte câteva declarații făcute de la tribună, pe tema gradului de informare a președinților României, Tăriceanu a afirmat că și el este informat, dar de către cetățeni, pe când Băsescu e informat de „servicii". A urmat un schimb de replici între tribună și prezidiu.

Tăriceanu: „Fiecare cu gașca lui. Dumneavoastră cu serviciile, noi cu cetățenii”.

Băsescu: „Așa este. Am văzut câți sunteți cu cetățenii, numai zilele astea, prin Piața Victoriei, și vă mai pot spune ceva: se vede câți sunteți cu cetățenii că toți v-ați pitit de frică, că vi s-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiți de cetățeni? Vorbiți cu ei la telefon”.

Tăriceanu: „Să știți că pe mine mă sună și noaptea, nicio problemă, n-aveți grijă”.

Băsescu: „Spuneți cinstit, câți vă înjură zilele acestea?”

Tăriceanu: „Să știți că e greu să depășească numărul celor care vă înjură pe dumneavoastră.”

În acel moment, Liviu Dragnea a încercat să intervină, zâmbind:

Dragnea: „Domnilor președinți Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, după ședință vă invit la mine în birou să continuați discuția”.

Tăriceanu: „La un whisky?”

Dragnea: „Aa. Nu.”

„Auzeam în dezbatere că dacă ai furat cinci lei trebuie să mergi șapte ani la pușcărie. Nu. Codul penal și rostul legii nu este să te duci în primul rând la pușcărie, ci recupererea pagubei. De ce trebuie să mergem pe ideea că un om trebuie băgat în pușcărie pentru că a făcut o eroare?”, a afirmat Traian Băsescu.

Fostul președinte a mai spus că în România există 2.700 de dosare de abuz în serviciu, în timp ce în toate statele UE există maximum 100.

„Am vut să subliniez că, dincolo de decizia CCR, trebuie să ne aflăm într-o zona a definițiilor democratice. V-aș da un element care pe mine mă preocupă. Aflăm din declarațiile doamnei procuror șef al DNA că DNA are în lucru 2.700 de dosare de abuz în serviciu, în afară de ceea ce este deja în instanță, condamnați. Știți ce înseamnă asta? Însumați abuzul de putere și abuzul în serviciu din toate statele UE și nu știu dacă o să găsiți 100 de astfel de dosare în instanță”, a completat Traian Băsescu.

El a susținut că „îngrijorarea” sa este că „definiția articolului 297 din Codul penal poate deveni un mijloc, un instrument de punere sub control a oamenilor politici”. „Când știi că ai un dosar pe abuz în serviciu, lași ciocu' mic, domnu' Dragnea”, a spus Traian Băsescu.

Liviu Dragnea a replicat: „La mine nu e cazul domnu' președinte, de aia se întâmplă ce se întâmplă”.

„N-ai, deci atenție, trebuie să fim atenți legat de libertatea noastră de a face politică și să nu creăm instrumente care să permită abuzul. Cred că am acoperit o parte din motivul moțiunii și am dat o explicație care îmi doresc să fi ajuns la români. Nu am vrut ca luarea mea de poziție să fie folosită ca instrument de manipulare în continuare. Dar, în ceea ce privește moțiunea, eu și PMP vom vota împotriva Guvernului și susținem prin vot moțiunea din următoarele motive: incapacitatea premierului și a Guvernului de a pregăti populația și de a explica de ce e necesară modificarea articolului 297 din Codul penal”, a completat președintele PMP.

El a mai spus că Guvernul Grindeanu trebuie să se decidă ce fel de Executiv este. „Al doilea motiv pentru care vom vota împotriva guvernului Grindeanu: trebuie să vă hotărâți ce fel de Executiv suntem. Suntem un Executiv în care știm că am vorbit cu prim-ministrul și deciziile reflectă voința lui sau sunteți un Executiv care aveți la partid un ayatollah care spune ce e bine și ce e rău”, a subliniat senatorul PMP.

Traian Basescu le-a propus liderilor politici ca Parlamentul să își asume modificarea Codurilor penale.

„Fac o propunere legată de acțiunea politică. Oameni buni, avem OUG a doamnei Prună și o OUG a domnului Iordache. Vă propun noi, ca Parlament, să ne respectăm autoritatea asupra Executivului, vă propun să le respingem pe amândouă și Parlamentul să își asume modificările și punerea în aplicare a tuturor deciziilor CCR cu privire la neconstituționalitatea articolelor din Cod”, a conchis Traian Băsescu.

Vezi AICI finalul dialogului dintre cei trei