ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 15 noiembrie a avut loc lansarea a ceea ce inițiatorii numesc „proiectul de coagulare a Dreptei românești de extracție conservatoare, creștin-democrată și clasic-liberală”, proiect politic inițiat de Partidul M10, Uniunea Creștin Democrată din România, Partidul Forța Moldova și grupurile civice Alianța Conservatoare și Alternativa Dreaptă.

Alternativa (citez din comunicat) „se va baza pe valorile libertății, ale statului de drept, respectului pentru proprietate și competențe, pentru democrație constituțională, pe valorile civilizației iudeo-creștine, pe egalitate în fața legii și pe responsabilitate.”

Bravo! Un început bun! Eu sunt prezent în mod activ, de aproape 20 de ani, în viața cetății în care trăiesc și aștept, la fel ca foarte mulți alții, ocazia să îmi încredințez mandatul unei forțe politice sănătoase (în toate sensurile acestui cuvânt). 

Însă mă apucă urticaria de câte ori aud că cineva vrea să „coaguleze” Dreapta românească: la precedentele încercări așa de bine a fost coagulată că s-a ales praful, iar acum suntem în situația ca un partid de Stânga, USR, să fie văzut de presă și de unii mai aiuriți ca... exponent al Dreptei?! Ce o fi de Dreapta la USR, poate cineva să îmi spună?!

Ca să evit să-mi mai fac iluzii, adresez aceste întrebări inițiatorilor noii alianțe, în speranța unor lămuriri. Poate că întrebările mele, adresate cu cele mai bune și mai sănătoase dintre intenții, vor ajuta, cine știe, și pe Cristi Șoimaru și prietenii săi să-și lămurească - ei înșiși, mai înainte de toate - aspirațiile și drumul pe care vor merge. 


1. Cum se împacă „valorile civilizației iudeo-creștine” cu susținerea pentru UE? 

Știu cum a început proiectul european. Dar mai știu și că astăzi Uniunea înseamnă o structură supra-, ca să nu zic anti-națională, parazitată de nenumărate tentacule birocratice și bugetofage și cu tendințe totalitare. Nu mai departe de acum câteva zile Parlamentul European a votat o rezoluție care printre altele condamna referendumul pentru căsătorie din România, deși legislația familiei nu intră în competențele unionale. În același timp, nu a condamnat referendumurile soldate cu legiferarea căsătoriei unisex și a avortului din Irlanda!

Apropo de Parlamentul European: este un organism butaforic. Legile sunt făcute de Comisia Europeană, formată din membri numiți, nu aleși și care nu dau socoteală nimănui. În plus, Comisia este condusă de un individ care a participat și a vorbit la comemorarea a 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx! O fi acesta un semn de afiliere la valorile occidentale, ce ziceți?!

2. „Valorile civilizației iudeo-creștine” includ respectul față de viața omului începând din momentul concepției?

Trăim într-o țară apăsată teribil de plaga avortului. Milioane de copii au fost omorâți din 1957 încoace în baza unor legi care, ca să îl citez pe Toma D'Aquino, sunt de fapt fărădelegi și care au provocat o imensă, posibil de neînchis, rană în trupul și sufletul acestui neam.

Există în România un partid politic care să poată afirma, răspicat, că își asumă apărarea vieții celui mai slab și mai nevinovat dintre noi? Care poate declanșa dacă nu o schimbare a acestor legi, măcar o schimbare de atitudine față de viața umană și o respingere a acestei „culturi a morții” ale cărei efecte le simțim tot mai acut?

Dacă tot suntem pro-americani, re-amintesc: platforma program a Partidului Republican apără viața, iar în Congres există nenumărați reprezentanți și senatori care afirmă poziția pro-viață, apăsat, convins și fără a avea aerul că se scuză în fața cuiva. Președintele Trump a numit la Curtea Supremă doi magistrați conservatori și pro-viață, deschizând astfel calea spre abolirea cele mai mari erori judiciare a istoriei recente a Americii...

Cum se poziționează deci AD? În lipsa unui început de vindecare a acestei răni, orice preocupare față de destinul nostru colectiv, în istoria lumii și a Mântuirii, este complet inutilă.

3. Alianța cu Occidentul include și susținerea pentru agresiunea unor state aliate împotriva altor state suverane? 

Nu putem condamna Rusia pentru rapturile teritoriale din Ucraina sau Georgia făcându-ne că nu vedem răsturnarea de către state aliate nouă a regimurilor din Libia și Irak, agresiunea contra Serbiei și înființarea unui pseudo-stat semi-terorist în inima Europei, ori susținerea activă și continuă acordată grupărilor teroriste care au provocat genocidul din Siria.

Asta, ca să lămurim dacă avem de-a face cu o alianță cu adevărat conservatoare, în sensul clasic, nealterat al cuvântului și nu cu un grup neo-conservator. Că nu e tot aia. Neocons - it's a no-no.

4. Mai este dl. Wily Schuster „flatat” de compania fizică și virtuală a unor agenți virulent antiromânești, precum iredentistul Tokes Laszlo și secesionistul Sabin Gherman? 

Suntem la câteva zile doar de centenarul Marii Uniri, Unire care nu s-ar fi putut face în veci de veci nu fără un „context istoric favorabil”, așa cum mănâncă borș (ca să nu zic rahat) urmașii contemporani ai lui Roller, ci fără de sacrificiul de sânge al atâtor români „regățeni” care au trecut Carpații ca să lupte pentru eliberarea fraților lor de sub domnia grofilor unguri și a nobililor austrieci. Datoria mea este să le cinstesc sacrificiul sau măcar să nu-mi bat joc de el. Nu votez partide secesioniste sau „autonomiste” pe criterii etnice - și nici figurile publice ale acestora.

5. Este dispusă noua conducere a M10 să schimbe numele acestui partid? M10 este asociat de foarte multă lume cu agenta fruntașă pe ramura LGBT Monica Macovei, cea care a fondat de altfel partidul. 

Nu, nu mă interesează că Macovei „este cu statul de drept”. De altfel cei pe care îi interesează acest aspect suficient ca să îl ignore pe cel menționat de mine nu fac parte din bazinul electoral vizat de un partid conservator sau clasic-liberal. Am înțeles că drumurile MM și ale noii conduceri s-au despărțit. Foarte bine! Acuma deschideți geamurile la sediu, să iasă mirosul, și alegeți un alt nume, pentru că acesta este o etichetă greu de dezlipit și alungă oamenii... 

6. Este dispus fratele nostru pastor Cristi Șoimaru să țină departe de AD asocierea sa personală cu #rezist? 

Măcar acum, când a devenit evident că #rezist sunt emulii mișcării omonime din SUA, anti-Trump și anti-conservatoare, tributară ideologic și financiar anarho-marxismului și mai ales pronunțat anti-creștină.

Cam acestea ar fi dilemele mele. Și, cel mai probabil, nu doar ale mele, ci ale tuturor celor care s-au săturat de peticeala doctrinară din politica românească. 

Închei cu un citat favorit, extras dintr-un dialog al seriei „Urzeala Tronurilor”. Pentru muzicalitate, îl voi lăsa în original. Traducerea românească nu sună nici pe depate atât de... atractiv: „Power resides where men believe it resides. It's a trick, a shadow on the wall, and a very small man can cast a very large shadow.” (Varys către Tyrion Lannister) 

Aștept să văd cum se proiectează umbrele „Alternativei Drepte” pe zidul politichiei românești..

-
PS - Primesc de la un vechi prieten, Nicușor Gliga - un om cu spiritul treaz și verbul acid - două catrene numai bune pentru a da ceva culoare temei abordată mai sus.


„Sistemul politic are probleme digestive... Iar s-a pus lumea pe făcut partide: de dreapta, de stânga, de centru, cu geometrie fixă sau variabilă!

Enterocolita...

Din nou, o boală agresivă
Sistemul nostru îl desfide;
Că nu e una mai parșivă
Ca diareea de partide
 
...și opusul acesteia

De-i antidotul prea puternic,
Și consecvent administrat,
Aduce, chiar de-i igienic,
Partidul unic constipat.”