ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 21:42  Președintele american Donald Trump, prezent la Summitul „Inițiativei celor Trei Mări”, a vorbit despre proiectele economice din regiune și a felicitat inclusiv România pentru inițiativa construirii gazoductului la Marea Neagră. „Vreau să felicit Bulgaria, România, Ungaria și Austria pentru faptul că urmăresc construirea unui gazoduct la Marea Neagră”, a spus Trump.
 
Pe de altă parte, conform unor surse citate de Mediafax, următoarea ediție a reuniunii Inițiativei Celor Trei Mări va fi găzduită, anul viitor, de România.
 
Propunerea a fost făcută de președintele Klaus Iohannis și a fost acceptată în unanimitate de cei 11 lideri de state din Europa Centrală și de Est, prezenți la Varșovia, conform surselor citate de Mediafax.

Reamintim că unul dintre obiectivele „Inițiativei celor Trei Mări” este de a extinde infrastructura energetică regională, inclusiv prin terminale pentru importarea de gaz natural lichefiat și gazoducte. Membrii inițiativei includ Polonia, Austria, Ungaria și vecinii Rusiei, Letonia și Estonia.
 
SUA au început recent să livreze pentru prima dată gaz lichefiat Poloniei, iar președintele american Donald Trump urma să anunțe aliaților prezenți la reuniunea din Polonia că va oferi condiții cât mai bune companiilor americane pentru a livra mai mult gaz Europei Centrale și de Est, au declarat oficiali ai Casei Albe.

După ce timp de decenii a consumat cea mai mare parte a energiei produse, SUA urmează acum să devină cel de-al treilea exportator de gaz din lume până în anul 2020.
 

ACTUALIZARE 17:09 Președintele SUA Donald Trump a reiterat, în cadrul discursului pe care l-a susținut în fața celor 12 șefi de state din Europa Centrală și de Est, că SUA vor respecta Articolul 5, privind ajutorul între statele membre NATO, a afirmat, joi, la Varșovia, președintele Iohannis, conform Mediafax.

”Am avut o sesiune dedicată relației transatlantice, foarte bună și constructivă. (...) Conținutul discursului principal al președintelui Trump a fost foarte bun. A reiterat faptul că articolul 5 este evident foarte important și va fi întru totul respectat de Statele Unite. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim așa, care garantează că orice țară sprijină orice altă țară dacă este nevoie”, a declarat șeful statului.
 
Știrea inițială

Președintele României,  Klaus Iohannis, participă joi la întâlnirea „Inițiativei celor Trei Mări” (Baltică - Adriatică - Neagră) organizată la Varșovia, unde va fi prezent, în calitate de invitat special, și președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

La reuniune vor participa șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est, respectiv din Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Potrivit Administrației Prezidențiale, „Inițiativa celor Trei Mări” urmărește să ofere susținere politică pentru o mai bună cooperare și interconectare a economiilor statelor din spațiul geografic cuprins între cele trei mări — Adriatică, Baltică și Neagră — în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații sau protecția mediului.