ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petre Roman, fostul premier al României, răspunde și el acuzației de infracțiuni contra umanității făcute de procurorii militari în dosarul Mineriadei.

Anchetatorii cred că a jucat un rol principal în aducerea minerilor în București, în iunie 1990. Fostul șef al Guvernului spune că nu există dovezi care să-l incrimineze. Potrivit procurorilor, Petre Roman a fost una dintre persoanele vinovate de haosul creat atunci în Capitală și care a dus la uciderea a patru oameni și rănirea a peste o mie două sute.

După ce a aflat că este acuzat de procurori de infracțiuni contra umanității, fostul premier Petre Roman se apără și spune că este nevinovat.

„O consider, până la urmă, absurdă. Nimic nu justifică această acuzație. Singurul lucru pe care îl doream noi era deschiderea traficului în cea mai grea zonă de trafic din București, Piața Universității, fără ca noi să cerem încetarea protestelor. Protestele erau un lucru normal, firesc. Chiar dacă avuseseră loc alegerile”, spune Petre Roman, fost premier al României.

Fostul șef al primului guvern post-decembrist spune că de vină pentru arestarea ilegală a aproape 1.250 de oameni sunt foștii șefi ai ministerului de interne.


„Pentru această chestiune, vinovați se fac cei care au organizat, adică Ministerul de Interne, respectiv ministrul de Interne și Poliția Capitalei care nu au procedat corect în multe situații. Răspunul meu a fost demiterea ministrului de interne”, mai spune el.

Petre Roman spune că procurorii nu au nicio dovadă că puterea instalată la București după înlăturarea lui Nicoale Ceaușescu a avut vreo implicare în aducerea minerilor în Capitală, pe 14 iunie 1990.

„Eram conștienți că venirea a 8.000 de mineri în Bucrești, pe străzile Capitalei, constituie un pericol extrem de grav. Eram perfect conștienți. Nu știu și nu există documente care să spună că eu și guvernul meu am fost implicați în acțiunea minerilor”, adaugă Petre Roman.

26 de ani mai târziu, fostul șef de la Palatul Victoria spune că discursul lui Ion Iliescu în fața minerilor prin care acesta le cerea ortacilor să meargă în Piața Universității a fost un discurs nefericit.

„Ion Iliescu a folosit o sintagmă nefericită: Mergeți și plantați flori în piața Universității! Acest îndemn nu a fost potrivit. Cel mai potrivit era ca minerilor să li se spună ceea ce am gândit cu toții: Măi fraților, nu era cazul să veniți. Nu există un pericol pentru democrație”, afirmă fostul premier.

Minerii au făcut legea pe străzile capitalei până pe 15 iunie 1990.