ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 20:32 Sorin Grindeanu: E o zi tristă pentru mine. La presiunile lui Liviu Dragnea am fost exclus din PSD. Oricât ar încerca să scape de mine, am fost, sunt și voi fi pesedist. Dl Dragnea încearcă să confiște un intreg partid. Se vede, pentru că îi e teamă de contactul cu marea masă a membrilor de partid. Pe 15 iunie se va scrie că dl Dragnea s-a decis să dărâme un guvern pe care el l-a pus. Tot azi se va mai spune că PSD a decis să depună moțiune impotriva propriului guvern. Pentru că dl Dragnea vrea tot mai multă putere. Justificarea:acea analiză mincinoasă de care vorbeam aseară.

Ce o să facă în final? o să ne excludă pe toți din partid? 

Nu mă agăț de scaun. Eu am unde să ma intorc. Dl Dragnea se agață disperat de funcții, în speranța că se va salva de trecut. Președintele PSD Dragnea trebuie să își asume situația de criză în care a aruncat România, de care ii spuneam, și pe care a trecut-o în derizoriu.

Suntem intr-un blocaj, deci îi cer lui Liviu Dragnea să se gandească bine și să iși asume responsabilitatea. După ce demisionează, voi demisiona. Avem obligația să nu îi facem pe români să sufere.

Dacă voi constata că nu pot asigura un guvern funcțional, deși azi toți miniștrii au fost la lucru, atunci îmi voi da demisia.

În perioada următoare voi avea întâlniri cu parlamentari PSD, chiar din această seară. Există, dincolo de cei din Cex, o mare îngrijorare, pentru că se fac presiuni să voteze căderea guvernului.

Voi răspunde la două dezinformări ale dlui Dragnea. Suntem într-o conspirație existentă doar în mintea dlui Dragnea. Nu eu am fost la partide de tenis, la șprițuri, cu reprezentanți ai serviciilor secrete. Dacă va continua așa, voi avea reacții și mai puternice pe acest subiect. Toată această idee e o minciună. A doua minciună e că toți miniștrii nu puteau să comunice cu mine. Vă rog să vă puneți in postura acestor miniștri. Cum să lucreze acești miniștri dacă eu le spuneam un lucru, iar de la partid le venea altă directivă?

Cred că ne aflăm într-un moment dificil in care un singur om, Dragnea, încearcă să ne întoarcă în timp, înainte de 1989. Să ne întrebăm dacă ne dorim asta. Eu cred că nu.

Eu sunt pesedist, nu tehnocrat.

Varianta pe care mi-o doresc este ca Liviu Dragnea să isi asume acest esec si să iși dea demisia. În secunda doi, imi voi da demisia. 

Am făcut apel la miniștri să-și continue treaba. Conform legii, trebuie să facă acest lucru.

Am crezut că incet-incet, incercam să facem lucrurile in mod corect, transparent, cinstit. Este posibil ca deciziile in PSD, toate lucrurile care duc la functionarea partidului să fie statutare și transparent.

PSD este partidul din care fac parte și o să fac și în continuare.

Vreau să convocăm congresul PSD pentru a dezbate problemele de fond ale partidului. Nu mă interesează să candidez la șefia PSD.

(Întrebat dacă a vorbit cu președintele Iohannis): Am vorbit!

(când s-au schimbat relațiile cu Dragnea): De când am început să aud, dinspre surse, că, deși pe față mi se spunea că toate lucrurile sunt în regulă, in spate se făcea cam tot ce e posibil pentru dinamitarea guvernului.

(cum se vede pe plan extern această criza politică) Eu am avertizat colegii mei să aibă grijă de ceea ce fac. Am dat exemplu legat de Rusia pentru că era absurd să ceri să ai relații cu Rusia, câtă vreme există sancțiuni ale UE. Am dat acest termen până luni ca dl Dragnea să își asume. Hai să vedem cât de bărbat politic e Liviu Dragnea.

 ACTUALIZARE 17:15 Liviu Dragnea: Am avut ședinta CexN in care s-a discutat situatia in urma refuzului dlui Grindeanu de a-si prezenyta demisia. Mai multi colegi au propus excluderea dlui Grindeanu din funcția de membru al PSD, decizie aprobată în unanimitate.  PSD a luat decizia, după ce ne-am consultat cu colegii de la ALDE, ca luni să se depună motiunea de cenzura, iar miercuri să fie dezbătută.

Dacă ar fi dorit să nu intervină această criză politică poate am fi ajuns la o solutie amiabilă și poate azi am fi fost la Cotroceni, la consultări pentru desemnarea unui nou premier.

Una din problemele care au generat această intarziere a aplicarii programului de guvernare a fost lipsa de coordonare. 

În ultimele două luni, majoritatea miniștrilor veneau și la mine și la partid si se plangeau că nu pot avea o comunicare cu prim-ministrul. Dl Grindeanu m-a asigurat că se vor regla aceste lucruri. Au fost mai multi miniștri care doreau să plece din guvern din această cauză.

Cea mai importantă grijă a noastră a fost și este aplicarea programului de guvernare. Sunt 200 de măsuri care n-au fost îndeplinite. Pentru a intra în vigoare în 2018, acele măsuri trebuiau adoptate până la 1 iulie 2017, cum era scris în programul de guvernare.

S-a spus că aseară sau ieri s-a luat act pentru prima dată de această evaluare. În opinia mea, trebuia să fie o preocupare mai mare a guvernului să stabilească cine din guvern mai poate rămâne. Luni seara, am avut o întâlnire cu dl Grindeanu și cu mai multi colegi cu acest raport de evaluare pe masă.

Mi se pare profund incorect modul în care s-a raportat la dl Darius Vâlcov. Vorbea destul de des cu dl Vâlcov, îl aprecia pe acest om, care a fost unul dintre cei mai importanți oameni care au conceput programul de guvernare, dacă nu cel mai important. Ca o precizare, Darius Vâlcov este membru PSD.

După viteza in care se organizează toate aceste acțiuni, devine clar că nu este un plan făcut pe genunchi, făcut ieri. PSD-ul este sub asediu, și nu este sub asediu politic. Este o coordonare profesionistă. Ce se petrece acum la guvern este o forțare în afara spatiului politic și democratic. 

Vorbim de un grup care, practic, a ocupat Palatul Victoria.

Principalul vinovat sunt eu. Am avut încredere in acest om, un om pe care l-am și ajutat, dar nu am bănuit că se va ajunge aici si va suferi o astfel de transformare. El nu mai este el. În opinia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă.

Este foarte greu să punem mâna pe un om sau o instituție sau un om care se află in spate, dar este greu de crezut că se intâmplă unele lucruri în mod natural. Unor oameni li se activează o serie de resorturi.

La Palatul Victoria este un guvern fantomă. Am vorbit, de exemplu, cu dl Dâncu, despre care se spunea că este într-un guvern și că este la Palatul Victoria, și el mi-a spus că este la un restaurant și nu este în niciun guvern.

Avem un reper foarte clar: declarațiile de la Cotroceni. 

(Este posibil ca Victor Ponta să fie in spatele lui Grindeanu?) Orice este posibil!

(aveți majoritate absolută în parlament ca să fiți sigur că această moțiune va trece?) Da.

S-a discutat și despre ultimii doi ani de zile. Concluzia a fost că toate aceste atacuri, mai mari, mai mici, au reuștit să facă acest partid și mai unit.

ACTUALIZARE 16:30 Călin Popescu TĂRICEANU: Am avut si azi o rundă de consultări cu PSD, în fata situatiei create, în care un prim ministru se agață de funcție, fără sprijinul politic al partidelor, lucru care e de Cartea Recordurilor. Asistăm la elemente de circ reprobabil, din partea unui om care n-a ajuns premier prin propriile merite. Soluția rămâne moțiunea de cenzură și astfel vom pune capăt acestei crize politice. Sunt două motive pentru retragerea sprijinului politic: incapacitatea de a conduce guvernul și al doilea lucru care se vede tot mai pregnant în aceste zile denotă o agendă politică divergentă care ține de alte interese. 

Am hotărât împreună cu cei de la PSD și am discutat cu colegii mei pentru a valida decizia depunerii unei moțiuni de cenzură săptămâna viitoare, luni, în Parlament. În acest fel o să punem capăt crizei politice, pe care o dorim scurtată cât mai mult posibil

Avem un premier care se ține de scaun și care acționează contrar democrației parlamentare. Fără susținere politică nu ai cum să fi prim-ministru.

Nu știu dacă știrea privind numirea lui Victor Ponta se confirmă și nu vreau să fac comentarii pe surse.

ACTUALIZARE 15:30 PSD a decis să depună moțiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, potrivit unor surse politice, anunță Digi 24.

Pe lângă această decizie, Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, au decis membrii Comitetului Executiv Național. 

De partea cealaltă, potrivit sursei citate mai sus, Victor Ponta și Sorin Grindeanu vor fi din nou colegi de Cabinet, fostul premier urmând să devină șeful SGG de la Palatul Victoria.

În cursul zilei s-a aflat la Palatul Victoria, pentru aproximativ o oră și jumătate, Eugen Teodorovici, un apropiat al lui Victor Ponta și ex-ministru al Fondurilor Europene. Ministru în Executivul Ponta, la Comunicații, a fost la un moment dat și Sorin Grindeanu.

Potrivit News.ro, la această oră premierul Sorin Grindeanu are o  întâlnire cu actualul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc. Numirea lui Ponta se poate face abia după demiterea sau demisia lui Busuioc.

Ponta a avut mai multe poziții critice la adresa lui Liviu Dragnea și a cerut PSD, ieri și azi, să nu dea jos actualulo Cabinet. Iată ce declara Ponta, în cursul dimineții de azi, la DigiFM:

„Vinovăția lui e că nu e Liviu Dragnea și că domnul Dragnea nu acceptă pe nimeni altcineva în afară de el însuși și dacă nu poate fi el însuși să nu fie nimeni. Până la urmă e problema PSD, ne sinucidem așa în grup frumos, și ne place. Dar acum Guvernul nu e al PSD-ului, e susținut de PSD, dar Guvernul e al României".

 ACTUALIZARE 15:00 Social-democrații s-au reunit joi în Comitetul Executiv Național (CExN), la sediul central al PSD, pentru a discuta măsurile care se impun în urma retragerii sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, dar și a refuzului acestuia de a-și da demisia din funcție. 


O variantă luată în calcul poate fi cea a depunerii unei moțiuni de cenzură. 

ACTUALIZARE 14:05 Sorin Grindeanu a revenit cu un nou mesaj pentru liderii PSD care se vor întâlni astăzi pentru a discuta soluțiile pe care le au pentru schimbarea guvernului.

„De peste 20 de ani sunt în PSD. Și vă asigur de respectul meu pentru tot ce ați făcut în acest partid. Vă garantez că nu mă agăț în niciun fel de funcția de Prim-ministru, pe care o ocup și datorită susținerii pe care mi-ați acordat-o.
Vreau să mă asigur că președintele României va nominaliza un premier tot din partea PSD, iar atunci sunt gata să îmi prezint demisia.
Există riscul iminent ca PSD să piardă guvernarea, iar în acest moment îi transferăm practic președintelui Iohannis toată puterea în România. Nu putem accepta această situație! Vă propun o largă consultare în partid, cu toți cei care muncesc și cred în mod real în PSD!
Vreau să cântăriți bine ce decideți astăzi. Avem o datorie față de România.
Partidul nostru a fost mereu un reper de stabilitate, pe noi nu ne definesc crizele interne. PSD trebuie să rămână un pilon de competență și responsabilitate.”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook. 

ACTUALIZARE 15/06 12:00 Președintele Klaus Iohannis a primit, joi, scrisoarea liderilor PSD și ALDE prin aceștia anunță retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu, a declarat purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Klaus Iohannis îl lasă pe Liviu Dragnea să se descurce singur cu Sorin Grindeanu. În lipsa unei demisii, președintele nu poate desemna constituțional un alt premier, a transmis astăzi purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

 Klaus Iohannis a primit scrisoarea semnată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu în care cei doi lideri ai coaliției îl informează că au retras sprijinul politic al Guvernului Grindeanu și vor declanșarea procedurilor pentru numirea unui alt premier.

„Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic. Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis.

Dobrovolschi a invocat prevederile articolului 106 din Constituția României în ceea ce privește deciziile ulterioare ale președintele referitoare la Guvern și și la premier.

„Potrivit art. 106 din Constituția României, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege. Conform art. 7 din legea fundamentală, dacă prim ministrul se află în una din situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, președintele României va desemna un alt membru al guvernului ca prim ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim ministrului până la formarea noului guvern.Deocamdată, nu ne aflăm în niciuna dintre situațiile menționate în Constituție", a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Dobrovolschi a mai precizat că președintele Klaus Iohannis va declanșa procedurile pentru desemnarea unu nou premier după ce postul va deveni vacant.

„Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală", a mai precizat Dobrovolschi.

Totodată, șeful statului a cerut soluționarea crizei din cadrul Coaliției, care este o responsabilitate strict a partidelor, a precizat Dobrovolschi.

Răspunsul venit de la Cotroceni nu este cel dorit de PSD și ALDE. Șeful statului a explicat, prin vocea purtătorului de cuvânt, că, potrivit Constituției, nu poate face nimic. 

ACTUALIZARE 15/06 11:00 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, își anunță demisia, pe Facebook.

„Exprimând deplina solidaritate cu membrii Guvernului, am depus demisia mea din demnitatea de Ministru al Justiției!, anunță Tudorel Toader, pe Facebook.

Cu șapte minute înaintea acestui anunț, Tudorel Toader a scris, tot pe Facebook: "Orice Guvern se sprijină pe doi piloni - unul politic, conferit de către alianța de guvernare, și altul juridic, conferit de către Parlament! Prin retragerea sprijinului politic, față de Guvern, se retrage sprijinul politic și față de fiecare membru al Guvernului!".

De asemenea, în această dimineață, cu aproximativ două ore și jumătate înaintea acestui anunț al demisiei, Tudorel Toader spunea că se află în continuare în funcție și își va îndeplini obligațiile, însă va respecta deciziile politice și juridice care decurg din retragerea sprijinului politic al Guvernului.

El preciza că este independent și nu face parte din nicio tabără.

„Încă fac parte dintr-un Guvern, un Guvern care am văzut că ieri a pierdut sprijinul politc, dar care are încă suportul, sprijinul, juridic. Personal cred că în momentul în care se retrage sprijinul politic pentru un Guvern în ansamblul lui se retrage implicit sprijinul politic și pentru fiecare membru al Guvernului, chiar dacă este membru al unui partid sau altul sau este independent. (...) Sigur, voi respecta deciziile care voi fi luate pe cele două componente: politică și juridică", spunea Toader, joi dimineață, la sosirea la Ministerul Justiției.

El afirma că în acest moment continuă să își exercite atribuțiile.

„Eu mă duc acum la ora 9.00, avem o dezbatere pe proiectul de lege privind modificarea legii cetățeniei. (...) La ora 12.00 particip la secția de judecători a CSM, așadat îndeplinesc obligațiile până în ultimul moment. (...) Eu sunt ministrul Justiției, astăzi, încă", afirma Toader.

Ministrul Justiției a adăugat că „nu face parte din nicio tabără", întrebat dacă îl susține pe Liviu Dragnea sau pe Sorin Grindeanu. 

ACTUALIZARE 15/06 10:30 Demisiile miniștrilor au fost înregistrate, joi dimineață, la Secretariatul General al Guvernului și la cabinetul premierului, au declarat pentru Agerpres surse oficiale.

Potrivit acestora, singurii membri ai Guvernului care nu și-au depus demisiile sunt ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu.

ACTUALIZARE 15/06 10:00 Șeful Executivului a ținut să le mulțumească primarilor din partidul său care și-au exprimat susținerea pentru el, dar și românilor din afara politicii care s-au arătat solidari.

„Le mulțumesc primarilor și membrilor PSD care m-au susținut, dar și românilor din afara politicii, care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Forța Partidului Social Democrat a stat și stă în sutele de mii de membri care ne-au dus spre victorie. Tuturor membrilor acestui partid, le spun: să nu vă fie frică să fiți de partea bună! România are nevoie de stabilitate și de responsabilitate în actul de guvernare!", a scris Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 

ACTUALIZARE 15/06 09:30 Liviu Dragnea a anunțat că în cursul zilei de joi va avea loc o nouă ședință a Comitetului Național al PSD pentru a discuta, împreună cu ALDE, propunerea de premier, care să fie înaintată președintelui Iohannis.

„Mâine (N.R. azi) vom avea o ședință a CExN din nou ca să discutăm împreună cu colegii din ALDE despre propunerea de premier care să fie înaintată președintelui Iohannis", a spus Dragnea.

Jurnaliștii i-a transmis lui Dragnea că la momentul acesta Sorin Grindeanu este încă în funcție și l-au întrebat dacă joi PSD și ALDE vor face o propunere de premier cu care să meargă la Cotroceni cât încă acesta nu a demisionat.

„Sper ca Sorin Grindeanu să nu se agațe de această procedură, nu mai are Guvern", a răspuns Dragnea.

„Am mai adoptat o decizie la sugestia unor colegi. S-a decis ca orice membru PSD care ar intra într-un Guvern care nu mai are susținerea PSD să își piardă calitatea de membru. Discutăm de un Cabinet care nu mai are membri, de un prim-ministru care sper să ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au dat sprijin", a adăugat Dragnea.

Întrebat ce va face PSD și ALDE dacă Sorin Grindeanu vine cu alte propuneri de miniștri pe care să le înainteze președintelui Iohannis, liderul PSD a spus că nu se mai poate folosi această procedură când se schimbă configurația politică a Guvernului.

„Un prim-ministru e legitim cât timp are sprijinul politic al formațiunilor care l-au votat", a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea spune că PSD, împreună cu ALDE, a redactat o scrisoare pe care o va transmite președintelui Klaus Iohannis, prin care îi aduce la cunoștință deciziile luate de coaliția de guvernare.

„Înainte de conferința de presă am stat 10 minute și am am redactat o adresă oficială către președintele Iohannis, o trimitem în noaptea asta sau mâine dimineață la prima oră, în care îl informăm oficial despre deciziile luate și propunerile noastre ulterioare", a spus Dragnea. 

ACTUALIZARE 23:25 Sorin Grindeanu: Le mulțumesc tuturor românilor pentru susținere. PSD nu este PCF-ul nimănui, nici al lui Grindeanu, nici al lui Dragnea. Forța acestui partid stă in sutele de mii de membri. Le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experiență neplăcută, care nu e prima. Dacă ne uităm în spate, au mai existat experiențe de acest tip. Știu de toate lucrurile care s-au întâmplat și înainte de CEx si de aceea îmi cer scuze că și datorită acestei situații au trăit această experiență.

 
L-am văzut pe dl Dragnea spunând că nu ar fi vrut să plec și ar fi încercat să mă convingă să accept alte funcții.
 
Nu îmi dau demisia.  Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. Să știți că acest Guvern este Guvernul României, nu este Guvernul CEx-ului și cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru și eu mă simt responsabil. Îmi voi da demisia și repet ce am spus în CEx: atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că este normal față de acele sute de mii de oameni, față de scorul pe care PSD l-a obținut în alegeri ca acest lucru să se întâmple și eu nu vreau atât cât pot alte scenarii să poată să intre în discuție, tocmai pentru aceasta fac acest lucru 
 
Nu mă agăț de acest scaun. Dar îmi dau demisia doar în aceste condiții.
 
Am înțeles că eu sunt de vină pentru diverse lucruri anunțate de dl Darius Vâlcov în ședința CEx.
 
Revin la celebrele măsuri. Am văzut vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017. Am înțeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri cu termen în 2018
 
Vă citesc o măsură care, în analiza domnului Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă țară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil.
 
Nu mi-am dorit să ajungem la acest moment foarte greu pentru PSD și pentru România. Am încercat să înteleg de ce această furie de a schimba un guvern după numai șase luni. De ce dl Dragnea a vorbit despre demisii, remanieri. De ce trebuie să pui presiune pe proprii tăi miniștri, pe care tu i-ai pus acolo. Nu văd alt răspuns decât dorința unui singur om de a avea toată puterea.
 
Ca premier, am văzut prima dată această evaluare în această seara. Dacă vi se pare o metodă corectă,  mie, nu. Această evaluare trebuia făcută cu mine ca premier și cu miniștrii, în parte. Și ei au văzut azi această evaluare făcută de dl Darius Vilcov, care, din câte știu, nu mai este membru PSD. 
 
Cred că prin această evaluare era o justificare pentru a mi se spune „trebuie să pleci, trebuie să-ti dai demisia„.
 
Ca să inteleg rolul acestei evaluari făcute de dl Vilcov, trebuiau date niște cifre si niste lucruri, pentru a se arăta că acest guvern trebuie să plece.
 
Cred că astăzi PNL, USR și președintele Iohannis sunt foarte invidiosi pe modul în care Cex-ul le-a făcut acest cadou. S-a inventat o opozitie la guvern in interiorul PSD-ului.
 
Voi rămâne în PSD, sunt membru al acestui partid de 20 de ani. Forța acesui partid este dată de sutele de mii de membri.
 
Subliniez că voi rămâne premier pînă cind președintele Iohannis va numi un alt premier din partea PSD-ului, cu nume și prenume. Vreau ca PSD să rămână la guvernare.
Îmi doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăț de scaun, dar vreau o garanție.Dl Liviu Dragnea nu a dat această garanție.

(dacă știa că guvernul a fost de tranziție): Eu n-am știut acest lucru. M-a mirat și pe mine. Probabil dna Lia Olguța Vasilescu era informată mai bine și știa că după 5 luni o să fie un raport de evaluare făcuttă de dl Vâlcov.

(dacă s-a simțit trădat de miniștri) O să vă informez mâine, eu vreau să lucrăm procedural. Îi îndemn la responsabilitate pe cei care sunt miniștri. Aceste demisii intră în vigoare atunci când sunt trimise de prim ministru la Administrația Prezidențială și aceasta ia act de ele.


Această presiune pe care au creat-o pe umerii miniștrilor, a dus la un blocaj in structura administrativă.

ACTUALIZARE 22:50 Liviu Dragnea: Sorin Grindeanu nu a fost exlcus din partid. Au fost propuneri ale unor colegi, eu nu am fost de acord. În acest moment, PSD și ALDE au retras sprijinul politic, deci nu mai este un premier legitim
 
Liviu Dragnea: Prima dată domnul Grindeanu a spus că va respecta decizia CEx-ului, dar n-a mai rămas în sală pentru a asculta care e decizia. Și că va posta demisia pe Facebook, pe care și-o va da doar dacă președintele Iohannis va nominaliza tot pe cineva din guvern. Mi-a cerut să-mi dau demisia, după care a plecat. Colegii su spus că în felul acesta tot Comitetul executiv ar trebui să-și dea demisia. În ceea ce privește condiționarea președintelui, cred că e o greseală, pentru că președintele țării nu poate fi condiționat.
 
ACTUALIZARE 22:29 Călin Popescu Tăriceanu: Guvernul a avut o performanță slabă. Decizia de retragere a sprijinului politic pentru Grindeanu  nu este un capriciu. O analiză mai atentă ne-a dus la concluzia că în guvernul actual lucrează fiecare, independent, într-o relaxare totală, fără o mână care să-i conducă. În decizia de azi, am decis la ALDE să retragem sprijinul politic dlui Grindeanu, iar miniștrii noștri din Cabinet și-au anunțat demisiile. Este clar că guvernul este pus în imposibilitatea practică de a mai funcționa. Așteptăm un gest de onoare din partea dlui Grindeanu.

ACTUALIZARE 22:17 Liviu Dragnea, conferință de presă alături de Călin Popescu Tăriceanu: Am avut o ședintă a CEx în care am făcut evaluarea stadiului implementării programului de guvernare. O analiză care a fost anunțată imediat după ce a fost instalat noul guverm. 
 
Este o acțiune în premieră, când un partid are curajul să facă o radiografie a celor șase luni de guvenare. Nu am umărit demisia unor persoane. Am decis să spunem adevărul, oricât ar fi de crud.
 
O parte din membrii guvernului nu au luat foarte in serios programul de guvernare, nu au reușit să se coordoneze. 
 
Am descurajat orice intenție de a se escalada un conflict. Premierul nu a mai așteptat să se ia o decizie. Nu a mai așteptat votul.
 
Suntem în situația în care toți membrii PSD și-au dat demisia înainte de CExN. 
Continuarea guvernării în actuala stare, cu Sorin Grindeanu sau nu prim ministru, risca ca în România, în 3 luni de zile, programul de guvernare să devină un document aproape imposibil de pus în practică
 
PSD este pregătit, alături de colegii de la ALDE, să formeze un nou guvern.

ACTUALIZARE 22:00 PSD a decis retragerea sprijinului politic pentru Sorin Grindeanu, anunță Antena 3. Decizia a fost luată în unanimitate cu 68 de voturi.  Liviu Dragnea a precizat, după ședința CEX, că PSD e pregătit, împreună cu ALDE, să formeze un nou guvern și a adăugat că joi va avea loc un nou Comitet executiv al PSD, în care se va discuta despre posibile nume pentru funcția de prim-ministru.


Știrea inițială

Dacă nu va demisiona, va fi exclus din PSD, mai spune sursa citată. Aceeași soartă o vor avea toți miniștrii care rămân alături de primul ministru.

Sorin Grindeanu ar fi spus că demisionează dacă președintele Iohannis va numi premier din PSD. Potrivit unor surse, Grindeanu i-ar fi cerut demisia lui Liviu Dragnea, pe motiv că miniștrii au fost aleși de șeful PSD.

Joi va avea loc un nou Comitet Executiv al PSD.