ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea a afirmat că partidul pe care îl conduce, alături de ALDE, nu intenționează să afecteze capacitatea de acțiune împotriva corupției, iar faptul că directorul SRI, Eduard Hellvig, nu a participat la bilanțul DNA reprezintă „un gest de normalitate”.

„În primul rând, nici PSD, nici colegii de la ALDE, nu intenționează să afecteze capacitatea de acțiunea împotriva corupției a tuturor instituțiilor care au competențe în domeniu. Legea trebuie să fie clarificată și legislația trebuie să fie clară și să fie pusă în acord cu deciziile Curții Constituționale. Nu s-a pus problema niciodată și nu se va pune problema niciodată ca toate instituțiile care au atribuții în aplicarea legii să nu fie consultate. Dar nu numai parchetele, asociațiile magistraților, UNJR, avocații (...), experți de la Consiliul Europei, experți de la Comisia de la Veneția, orice entitate de bună-credință care vrea să participe la o dezbatere serioasă, cinstitiă, onestă, dar profundă despre necesitatea de a îmbunătăți legislația în acest domeniu”,  subliniat președintele Camerei Deputaților.

Întrebat dacă faptul că șeful SRI nu a fost la bilanțul DNA înseamnă că „s-a terminat cu binomul”, liderul PSD a susținut că Eduard Hellvig a făcut „un gest de normalitate”.

„Eu cred că a fost un gest de normalitate din partea directorului SRI să nu fie prezent acolo pentru că SRI are niște atribuții foarte bine stabilite de legislație, este un Serviciu profesionist, un Serviciu care acum este poate principalul pilon în ceea ce privește securitatea națională. Cred că directorul SRI către această direcție duce această instituție. Mi se pare un gest de normalitate”, a conchis Liviu Dragnea.

Serviciul Român de Informații nu are nici un protocol cu Direcția Națională Anticorupție, iar protocoalele cu multe instituții ale statului sunt „perfect legale”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. Acesta a precizat că multe dintre protocoale au fost anulate după decizia Curții Constituționale din martie 2016, de când SRI "nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranță națională".

„SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituții ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofițerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituții pe atribuțiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal și Cod de procedură penală și decizia Curții Constituționale din martie 2016 le-au anulat”, a spus Ovidiu Marincea.