ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"Discuții despre posibila introducere a unor asigurări medicale private în România au început în ultimele săptămâni la Cotroceni, au confirmat pentru HotNews mai multe surse guvernamentale”. Este fraza cu care își începe editorialul de vineri specialistul în sănătate de la Hotnews, Vlad Mixich. Or, dacă nici Mixich sau Hotnews nu au surse credibile din interiorul Guvernului "meu”, nu are nimeni. Ciudat, tot de câteva săptămâni bune se poartă un atac la baionetă la imaginea sistemului public de sănătate. Mai întâi, că au reacționat greu. Apoi, că n-au mobilizat destui oameni (dacă citiți interviul cu Arafat din GSP de azi o să vedeți că n-a fost așa). Că la ISU se încurajau șpăgile.
 
Că în spitalele românești mori cu zile și oamenii trebuie transportati de urgență la spitalele străine în cazurile grave (au murit destui de la Colectiv și acolo). 

Că la stat pândesc bacterii ucigașe (pe când la privat, știe toată lumea, se cultivă bacterii benefice organismului, care crescimunitatea-glumă). Că Arafat nu i-a lăsat pe privați să intervină la Colectiv, cele două Salvari întoarse din drum putând salva vieți (aici e obligatoriu un tremolo inserat în foile cititorilor de prompter). Deci sistemul de sănătate de stat e un rahat de unde se fură, se cultivă incompetența și mori cu zile. Iar purtătorul sau de drapel, Arafat, e un arab de doi lei, mincinos, incompetent și egolatru cum rezultă din anchetele lui Tolontan. Soluția? Hai la privat neamule! Plătești un ban, dar face. Și face atât de mult încât dacă nu ești asigurat mori cu zile că nu îți mai permiți costurile.
 
Cam ce spune specialistul Mixich în articol? Începe angelic că disputele ideologice vor îngropa subiectul neuitând să se plaseze strategic între cele două tabere, dojenind blând și postandu-se deasupra, strategia Andrei Pleșu. Apoi ne explică patern că nu putem avea servicii medicale de calitate dacă plătim atât de puține contribuții iar sisteme private de sănătate au toate țările civilizate din Vest, mai puțin înapoiații din Europa de Est (cu excepția Sloveniei). Apoi Mixich moare puțin de grijă noastră și ne arată cum în sistemul public subfinanțat "se moare cu zile” când ai ceva mai grav, că nu poți să-ți permiți investigațiile suplimentare din privat, plățile informale, șpăgile, etc. Nimic despre sistemul privat unde mori cu zile când nu ești asigurat (am mai pomenit de SUA, da?) că nu îți permiți costurile, dar cine nu are scăpări? Iar în România sunt doar 10 miloane de asigurați care pot suferi...decent din cauza precarității sistemului de statdar încă pe atâția neasigurați care nu și-ar permite deloc un tratament la privat plătit din buzunar, dacă privații intră în legalitate, dand ortu’ popii la propriu. Mixhich expediază repede adevărul că există costuri administrative mai mari la privat decât la stat și pune degetul pe rana...Ce fel de privați ar fi buni pentru Sănătate? 

Mai întâi un ocol. "Trei modele diferite au fost propuse în ultimii patru ani în România. Cel al guvernului Boc care dădea asigurărilor private rolul central în sistem, un model de care astăzi fug cam toate guvernele din lume pentru că s-a dovedit ineficient. Un model propus de Vasile Cepoi, ministru al sănătății în primulguvern Ponta, bazat pe asigurări complementare și mutualități, probabil cel mai adecvat României dar abandonat rapid de un prim-ministru populist. Și modelul propus de Dorel Sandesc și Nicolae Bănicioiu, proiect aflat acum în Parlamentul României, care nu introduce direct asigurările private dar creează un mediu propicelor și are impardonabilul păcat al lipsei de reguli clare și stricte”. 

Apoi concluzia. "Realitatea, susținută de majoritatea studiilor în domeniu, este că asigurările private complementare sunt o etapă necesară pentru o țară cu profilul actual al României, dar nu sunt o soluție definitivă pe termen lung”. În traducere, să începem cu varianta-soft, asigurări complementare, să nu speriem peștii, și să venim apoi în forță cu varianta maximală, gândită de Boc, cea în care apar rechinii care profită. 

Până atunci, jos Arafat!- indignarea sa a stopat o dată modelul impus de Băsescu, trebuie tocat mărunt până lumea ajunge să exclame "ce mai vrea și Arafat?!”. În fond, ce servicii publice mai are România de privatizat și companiile străine de presat pentru a le căpușa? Distribuțiile de energie-bifat, cu poliția& armata mai greu dar avem totuși firmele private de pază cu duiumul,serviciile speciale sunt stat în stat și n-ar accepta asta decât cu suplimentari ale bugetelor și așa uriașe, învățământul de masă nu rentează, sănătatea scăpase până acum. Să ne luăm deci Sănătatea înapoi, neapărat în varianta sa privată!