ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European că problema nu a fost Ordonanța de Urgență 13 prin care erau dezincriminate mai multe infracțiuni, ci faptul că actul normativ a fost adoptat noaptea.

De asemenea, ministrul nu s-a ferit să spună adevărul despre ceea ce a făcut DNA și cum CCR a ”taxat” inițiativa instituției.

Tudorel Toader a explicat în fața Comisiei de libertăți, justiție și afaceri interne din Parlamentul European ancheta privind ordonanța 13, făcând referire la decizia CCR, care a „statuat că procurorul nu are competența să urmărească penal pe miniștrii care adoptă acte normative”.

 ”Ordonanța de urgență în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedura: când și cum a fost adoptată. Societatea a reacționat la faptul că ordonanța a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat și foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanța să între în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanța să între în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnică legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a declarat Tudorel Toader în cadrul dezbaterilor din comisia LIBE.

La dezbateri au participat ministrul Justiției și au luat cuvântul, că speakeri propuși de fosta ministresă a Justiției Monica Macovei, Sorin Avram de la Adevărul, Victor Alistar de la Transparency Internațional, Attila Biro de la Rise Project și Gabriel Liiceanu.  La dezbatere s-au prezentat câțiva reprezentanți ai protestatarilor din Piata Victoriei, care au mers cu pancarte cu mesajul ”#Rezist”. Potrivit surselor citate de Antena 3, pancartele protestatarilor au fost confiscate.

La finalul conferinței, Tudorel Toader a fost așteptat de către mai mulțt protestari #rezist veniți la Bruxelles cu o cursă Tarom, după cum anunță Luju.ro

 -V-ați prezentat ca o somitate a dreptului românesc. Nu reușesc să înțeleg, domnule ministru, cum se împăca o carieră în dreptul a unei persoane care se descrie că fiind o somitate cu poziția de ministru într-un guvern controlat de un infractor, de un condamnat cu cazier penal. Cum va simțit ca ministru când știți că va vin ordinele de la un cetățean care are cazier penal?
- Eu nu m-am prezentat că o somitate. 
 
 -Cum poate un judecător să fie ministru într-un guvern controlat de un infractor?  
 - Am înțeles! De ce repetați întrebarea? Mi s-a propus să preiau portofoliul Justiției și mi s-au dat depline garanții de independență. Eu nu primesc ordine de la nimeni, am deplină libertate în stabilirea secretarilor de stat, am deplină libertate în a spune 'nu adoptăm ordonanțe de urgență', am deplină libertate în a iniția proiecte de lege...

 -De ce atacați atunci DNA? 
 - Dar nu l-am atacat. Fiți de acord că societatea românească nu o reprezintă nici numai eu, nici numai dumneavoastră. Societatea e compusă din toți semenii noștri care au păreri diferite. Constituția spune așa: că Ministerul Public își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Ministrul Justiției, spune legea pe care am citat-o, face evaluări... 

 -Nu aveți dreptul să faceți dumneavoastră evaluările! 
- Eu vreau să va răspund, dar să vorbiți civilizat. Ministerul Justiției verifică modul în care autoritățile, instituțiile se poziționează și respectă competențele, dacă rămân sau nu în matcă lor constituțională. Despre asta e vorba. Nu am spus și nu m-ați văzut pe mine uitându-mă în dosar să întreb de ce au administrat proba aia sau de ce au dat soluția cealaltă. 

 -Credeți că un om care este condamnat penal poate ocupa demnități publice?... Suntem oameni simpli din stradă. Trebuie să ne răspundeți pe înțelesul nostru, al oamenilor din stradă. 
 - Eu v-am spus că nu vorbesc decât în numele meu, că om al legii, ca ministru al Justiției.
 
 -Ca cetățean român, credeți că un infractor trebuie să ocupe o funcție publică? Da sau nu. Poate un infractor să ocupe o funcție publică?  
- E aceeași întrebare, eu nu judecat cetățenii, eu judec legile. 
 
 -Sunteți om, înainte să fiți judecător.
- Dacă nu eram ministru, nu mă întrebați.