ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:35 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a vorbit luni despre invitația de a participa, alături de premierul Sorin Grindeanu, la ceremonia de învestitură a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite. Dragnea a anunțat că va onora invitația, precizând că nu înțelege de ce „e atâta supărare” pe marginea acestui subiect.  

„Nu înțeleg de ce e atâta supărare pe marginea acestei invitații. Este un eveniment important la care eu am primit o invitație și am decis să o onorez, și eu, și prim-ministrul. A venit invitația, mâine (marți - n.r.) o să plec în Statele Unite, miercuri o să plece prim-ministrul și o să ne și întoarcem înapoi. Eu am primit acea invitație de la Comitetul de organizare a acestui eveniment, pentru că neexistând o administrație în funcțiune în mod oficial, singura structură care face aceste invitații este acest comitet. Am înțeles că nu pot să reprezint statul român. E în regulă. Este o invitație pe care am primit-o și pe care o să o onorez. Am înțeles ce a spus și administrația Prezidențială. Eu mă încăpățânez să merg. Eu nu aveam de gând să vorbesc în public despre această invitație. A ieșit în presă. A reacționat și Administrația Prezidențială, au reacționat și alții...”, a declarat Liviu Dragnea.
 

ACTUALIZARE 18:15  Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, că este posibil să meargă la ceremonia de învestire a noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump. Totodată, el a confirmat, pentru News.ro, că a primit o invitație în acest sens.

ACTUALIZARE 17:30 Klaus Iohannis anunță de ce NU MERGE la ceremonia de învestire a lui Donald Trump

”În legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la participarea la ceremoniile de inaugurare a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Conform practicii Statelor Unite ale Americii privind ceremoniile de inaugurare a noilor președinți, șefii misiunilor diplomatice acreditați la Washington sunt singurii care îi reprezintă oficial pe șefii de state și guvernele lor la evenimentele de învestitură. Nicio delegație străină, cu atât mai puțin șefi de state sau de guvern, nu este, potrivit acestei cutume, invitată oficial cu această ocazie.

Această regulă a fost reconfirmată explicit și cu ocazia învestirii Președintelui Donald Trump, astfel cum a fost subliniat în invitația trimisă de către Departamentul de Stat, în numele Comitetului Congresional Comun privind Ceremoniile Inaugurale, tuturor misiunilor diplomatice din Washington.

Delegații formate din reprezentanți ai unor instituții sau partide care participă la evenimente organizate în marja ceremoniilor oficiale inaugurale nu reprezintă oficial statul român. România va fi reprezentată, conform practicii amintite, de ambasadorul României în Statele Unite ale Americii.”, se arată într-un mesaj al Administrației Prezidențiale.

 
ACTUALIZARE 15:30  Președintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că va pleca mâine în Statele Unite, după ce americanii l-au invitat la ceremonia de inaugurare a mandatului noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump. Premierul Sorin Grindeanu va merge și el la același eveniment, dar va pleca din țară miercuri. Evenimentul organizat de noua administrație americană va avea loc la Washington, în perioada 18-20 ianuarie.

În cele trei zile, invitații vor participa la un mic dejun privat la Hotelul Trump, la un concert "Make America Great Again” și la o cină în compania lui Trump și a soției lui, precum și a oamenilor-cheie din noua administrație americană, potrivit unui document publicat de știripesurse.ro. Ceremoniile includ, vineri, depunerea jurământului de către Trump, urmată de un bal elegant.

ACTUALIZARE 14:42 Site-ul Știripersurse a publicat invitația pe care Liviu Dragnea a primit-o din partea lui Elliot Broidy,vicepreședintele comisiei prezidențiale de inaugurare, și vizează perioada 17-21 ianuarie.                                                                      


Președintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul României, Sorin Grindeanu au fost invitați de administrația republicană a lui Donald Trump la ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie, potrivit DCNews.
 
Invitarea lui Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea se dorește a fi doar un prim semnal în sensul în care esențiale pentru SUA rămân valorile fundamentale, așa cum sunt respectarea democrației și a drepturilor omului, independența adevărată a justiției, prosperitatea și stabilitatea României ca partener strategic al SUA în Estul Europei.

Astfel, cele două personalități din România vor merge în SUA pentru instalarea oficială a președintelui american. Aceștia vor avea o întâlnire cu generalul Thomas Flynn care va fi numit consilier pentru securitatea națională al SUA.
 
Flynn a fost șeful Defense Intelligence Agency. Pe lângă participarea la ceremonie, vor avea o scurtă întrevedere cu vicepreședintele Pence. Invitarea celor două personalități din România este un semnal clar că SUA respectă votul dat de români în 11 decembrie. 

Totodată, potritvit DCNews, SUA doresc începerea unei noi etape în parteneriatul strategic cu România. În zilele următoare sunt așteptate alte semnale din partea noii administrații republicane de la Washington față de țara noastră. 

Vizita nu are legătură cu Ambasada României la Washington.