ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 10 noiembrie, cetățenii cu drept de vot sunt invitați să pună ștampila pe cel pe care-l doresc în funcția de Președinte al României.

Urmărind puținele dezbateri electorale care au avut loc în perioada campaniei, am observat că nimeni nu pune întrebările care ne interesează și pe noi, cei care formăm comunitatea conservatoare a acestei țări. Așa că ne-am hotărât să-i întrebăm, noi, direct, pe cei 14 candidați la funcția despre ce ne doare.

Sigur că discuția putea fi mult mai largă, dar considerăm că aceste întrebări răspund marilor teme care afectează societatea: familia, declinul demografic, migrația, suveranitatea țării și libertatea individuală.

Răspunsurile lui Cătălin Ivan, aici. 
Răspunsurile lui Alexandru Cumpănașu, aici.
Răspunsurile Ramonei Ioana Bruynseels, aici.
Răspunsurile lui Sebastian Popescu, aici.
Răspunsurile lui Ninel Peia, aici
Răspunsurile lui Ion John Banu, aici.
Răspunsurile lui Bogdan Stanoevici, aici

Azi, Mircea Diaconu, candidat independent, susținut de ALDE și PRO ROMÂNIA

1) În opinia dvs, familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie sau pe căsătoria dintre soți?

Conform Constituției, familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți. În mod tradițional, în România se căsătoresc un singur bărbat cu o singură femeie, ceea ce consider că este absolut natural.


2) Susțineți statul național sau doriți crearea unei suprastructuri federale numite Statele Unite ale Europei?

Legea fundamentală prevede că România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Susțin respectarea Constituției României, dar și a prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și a celorlalte reglementări comunitare care, cum se știe, au caracter obligatoriu.


3) Sunteți pro sau contra migrației așa cum este stipulată și definită în Pactul ONU pentru migrație care a fost semnat și ratificat de România? Dacă răspunsul este afirmativ, care ar fi numărul maxim acceptabil de migranți și care ar fi condițiile de îndeplinit pentru primirea lor? 

Orice lege, inclusiv de ratificare a unui tratat internațional, trebuie respectată. Pe de altă parte, orice persoană care trăiește pe teritoriul unui stat trebuie, ca o primă și esențială condiție, să cunoască și să respecte legile acelui stat. 
Numărul maxim de persoane cu statut de migrant care pot fi acceptate pe teritoriul național este stabilit de Guvernul României, care are în vedere capacitatea de asigurare a condițiilor pentru a-i primi.

4) Dat fiind prezentul declin al forței de munca din România sunteți de acord cu importul de muncitori? Dacă da, din ce zone ale globului?

Agreez noțiunea de import cu referire la mărfuri, nu însă și la oameni. În Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene este stipulat, cu titlu de principiu fundamental, dreptul la libera circulație a lucrătorilor. Asta înseamnă, de exemplu, că medicii, inginerii, dulgherii, frizerii etc. din Germania, Italia, Croația, Danemarca și orice alt stat membru al UE ar trebui să își poată căuta un loc de muncă și să poată să lucreze în România, la fel cum nenumărați români și-au găsit locuri de muncă în state UE. Ceea ce îmi doresc eu foarte mult este ca un număr cât mai mare de cetățeni români să beneficieze de dreptul garantat prin Constituție de a reveni în țară.

5) Sunteți de acord cu implementarea de măsuri pro-nataliste și pro familie (un exemplu ar putea fi modelul polonez sau cel maghiar) pentru a opri declinul demografic al țării?

Consider că o dezbatere serioasă privind disoluția națiunii române, care include și componenta aceasta de declin demografic, ar trebui să aibă loc cât mai repede și să implice reprezentanți ai tuturor factorilor implicați în rezolvarea acestei probleme. Măsurile care se vor propune trebuie să fie larg acceptate de societate, și nu forțate, cum s-a mai întâmplat în istoria României.


6) Sunteți pro sau contra obligativității vaccinării sau al oricărui tratament medical pentru copii, fără consimțământul părinților? 

Statul are obligația de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, având în vedere că dreptul la ocrotirea sănătății este garantat. Consider că prioritară nu trebuie să fie obligarea oamenilor de a face sau nu face ceva anume, ci conștientizarea lor, în primul rând prin informare corectă, bazată pe argumente de natură științifică, pentru a face sau nu acel ceva. Pe de altă parte, și părinții trebuie să înțeleagă că au nu numai dreptul, ci și îndatorirea de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.