ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a votat favorabil pentru încheierea acordului CETA, cel care prevede un schimb economic între UE și Canada.

Europarlamentarul Laurențiu Rebega explică de ce a votat împotriva ratificării acestui acord și ce reprezintă el pentru poporul român.

Iată Comunicatul transmis de europarlamentarul Laurențiu Rebega:

„Astăzi (N.R. ieri), Parlamentul a votat pe proiectul de decizie a Consiliului privind încheierea Acordului economic și comercial cuprinzător dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte. Pe scurt, Acordul CETA. Rezultatul final al votului a fost pentru încheierea acestui acord. Eu, Laurențiu Rebega, europarlamentar, dar, în primul rând, cetățean român, am votat împotriva încheierii acestui acord. Vreau să explic, pe scurt, contextul și votul meu. Încheierea acestui acord este controversată. De-o parte se află susținătorii globaliști ai liberalizării totale în comerțul mondial, care spun că astfel se va intensifica o creștere economică de ansamblu, având ca motor corporațiile multinaționale. De cealaltă parte sunt antiglobaliștii, care apreciază că un asemenea acord ar distruge cea mai mare parte din industriile și firmele mici din Europa, în special în zona produselor tradiționale și ecologice, ducând la creșterea șomajului și la sărăcirea unor segmente deja defavorizate. Mai mult, investitorii străini ar avea parte de un sistem de justiție paralel, în afara legilor naționale, serviciile publice s-ar privatiza în totalitate, ceea ce ar distruge ideea europeană de stat social. Standardele de protecție ale consumatorilor și ale naturii ar fi puse în pericol. Prin CETA se va decide ce hrană vom mânca și cât va costa o programare la doctor. După cum am afirmat în repetate rânduri, sunt împotriva globalismului. Dar, în acest caz, argumentul principal stă în tratamentul aplicat României. Poziția țării noastre, în cadrul negocierilor, a fost aceea de a se elimina vizele pe care Canada le solicită cetățenilor români. Trebuie subliniat că România și Bulgaria sunt singurele țări din UE ai căror cetățeni au nevoie de viză pentru a intra în Canada.

La negocieri, partea canadiană a oferit o jumătate de măsură: vizele vor fi ridicate treptat, dar vor putea fi reintroduse, dacă se constată un flux prea mare de intrări ale cetățenilor români (și bulgari) în Canada. Cu alte cuvinte, dacă în textul CETA, odată adoptat, nu mai poate fi schimbat nimic, în privința regimului de vize se poate reveni oricând la impunerea acestora. Eu am rămas consecvent poziției mele de a lupta pentru ca România și cetățenii români să nu mai fie tratați ca rudele sărace și umile din UE. Prin urmare am votat împotriva încheierii acestui acord care este, cel puțin prin condiționările pe regimul de vize, profund discriminatoriu pentru țara noastră. Fără a mai aduce în discuție conținutul prevederilor acordului, vreau ca votul meu să fie un semnal politic, în sensul că România trebuie să fie un partener egal la nivel european.


Europarlamentar Laurențiu Rebega
Vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății”