ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marți, în legătură cu referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis pe tema grațierii și a modificărilor codurilor penale, că acesta este „un demers ipocrit și necinstit", făcut pentru campania electorală pentru alegerile prezidențiale, acuzându-l pe șeful statului că nu a făcut nimic pentru români de când se află în fruntea statului. Firea a mai afirmat că președintele nu poate fi numit "garant al legii”, fiindcă el însuși a încălcat legea, participând la protestul neautorizat de duminică.

„Practic, nu înțeleg despre ce e vorba acum. Probabil că președintele țării vrea să se așeze cu un steag în fruntea luptei împotriva corupției. Dar căror corupți? Eu știu că sunt niște instanțe care spun că și el și familia sa au obținut niște case prin fals în documente. De asemenea, cei pe care îi susține, din guvernul său, partidele care merg împreună cu domnia sa au oameni certați cu legea, care dau acum răspunsuri în cadrul unor anchete judiciare. Deci, cred că este un demers ipocrit. Este doar pentru a începe, în fapt, foarte devreme campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Este un demers ipocrit, necinstit, care nu are legătură cu viețile românilor care s-au săturat să trăiască prost în țara lor. Îl întreb pe domnul președinte: ce a făcut pentru români de când este în fruntea țării?”, a spus primarul Capitalei, Gabriela Firea, în Piața Universității, unde a participat la evenimentele organizate de municipalitate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. 

Edilul îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că nu a făcut nimic pentru creșterea calității vieții românilor de când se află în fruntea țării și că nu a făcut niciun demers pentru a-i întoarce în țară pe românii plecați în străinătate, spunând că „a lăsat aceste lucruri importante pentru români deoparte și ne dă lecții anticorupție”. Ea a adăugat că președintele nu poate fi numit „garant al legii”, întrucât el însuși a încălcat legea, participând la protestul neautorizat de duminică.

„Mi-aș dori un președinte mai implicat în creșterea calității vieții românilor. Este o tragedie ce se întâmplă în România. Ce face președintele să-i aducă pe românii plecați în afara țării înapoi în România? Să aibă un serviciu bine plătit, autostrăzi, o Capitală europeană? Care sunt rezultatele sale? Zero. La fel ca și Guvernul zero. Acum a lăsat aceste lucruri importante pentru români deoparte și ne dă lecții anticorupție. Dar doi ani de zile ce a făcut? Nimic. Cum să fii stindardul luptei anticorupție și a păstrării și respectării legii când participi la o manifestare ilegală, fără autorizație? Cum poți să spui că ești garantul legii, când tu însuți dezinformezi ca să încalci legea?”, a afirmat edilul.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat, marți, procedura pentru organizarea referendumului privind justiția și a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă. Președintele contestă cele două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale. El a afirmat că protestele au arătat că este o temă de larg interes pentru cetățeni.

„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieșit indignați să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanță de urgență legislația penală. Am auzit fel și fel de aberații, imediat după ce au ieșit oamenii în stradă. Activiști agitați și agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetățenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de grație statului de drept", a declarat Iohannis luni seară, când a anunțat începerea procedurilor pentru organizarea unui referendum pe tema celor două ordonanțe de urgență.