ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13.03/ 10:25 Florin Cîțu a venit vineri cu noi explicații după ce și-a depus mandatul de premier desemnat. „Am vazut ca multi politicieni mă judecă. Decizia mea a fost sa refuz categoric orice compromis cu PSD, ALDE, Pro România. Când am văzut ca trece guvernul doar cu voturile lor, atunci am refuzat, nu vreau să fac acest compromis. Gândul că m-ar fi votat Olguța Vasilescu, Ciolacu, Șerban Nicolae, Tăriceanu, Florin Iordache, m-a facut să iau aceasta decizie. Eu mă lupt cu acești oameni. Cu PSD nu luăm prizonieri. Cum ar fi fost să-mi zică mie Olguța Vasilescu 'Cu votul meu te-am facut premier'?”, a spus Florin Cîțu, la Parlament.

Joi, Florin Cîțu a explicat pe Facebook, într-un ”mesaj important pentru români”, că a luat decizia de a renunța la funcția de prim-ministru chiar înaintea plenului de învestire, pentru că Ludovic Orban trebuie să fie șeful Guvernului în România, nu el. 

„Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Președintelui României.
Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.
Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.
Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.
Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.
Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.
Rămân la finanțe. Avem multă treabă”.
 
ACTUALIZARE 16:06 Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat, a anunțat Administrația Prezidențială.
 
Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri.

Florin Cîțu s-a retras cu puțin timp înainte de votul pentru învestirea Guvernului Cîțu, care avea să aibă loc la ora 16.
 
Știrea inițială
 
Camera Deputaților și Senatul se reunesc joi de la ora 16.00 pentru a da vot pe învestirea Guvernului Florin Cîțu. Deși în spațiul public s-a vehiculat zvonul că liberalii fie nu vor vota, fie vor absenta cât să nu fie suficiente voturi pentru, în cele din urmă s-a decis că liberalii vor fi în sală și vor vota pentru învestirea propriului guvernului. Marcel Ciolacu a anunțat, în direct la România TV, că nu va vota Guvernul Cîțu, în timp ce USR, Pro România, PMP, ALDE și celelalte partide mai mici au anunțat că nu își doresc anticipate și că România are nevoie de un guvern stabil în plină criză a coronavirusului.
Guvernul Cîțu are șanse mari să primească votul de învestitură, singurul partid care a anunțat că nu va vota fiind PSD. 


Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la România TV, că reprezentanții PSD vor fi prezenți la ședință, dar nu vor vota acest guvern. „În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîțu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat", a spus el.

Votul pentru învestirea Guvernului Cîțu este programat joi, de la ora 16.00.

În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura președinților celor două Camere, aduce de îndată această situație la cunoștința Președintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru.