ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația prezidențială a anunțat săptămâna trecută componența comisiei care se va ocupa cu elaborarea "Proiectului de țară".

Dacă unii, precum filozoful Gabriel Liiceanu, sunt nemulțumiți de componența Comisiei, fostul Ministru al Economiei, Ilie Șerbănescu, susține că acest proiect nu are obiect.

Într-un editorial din Cotidianul, Șerbănescu afirmă că acestui proiect îi lipsește obiectul, deoarece România nu mai aparține românilor.

„Totuși, acestui proiect îi lipsește ceva! Proiectul n-are obiect! Și, parafrazând povestea aceea cu dragostea, dacă obiect nu e, nimic nu e! În urmă cu cel puțin 15 ani ar fi avut obiect. Acum nu mai are. În urmă cu 15 ani, România, bună sau rea, încă aparținea românilor, buni sau răi, cum erau ei! Acum, poate mai bună decât atunci (lucru discutabil, dar totuși admisibil!), nu mai aparține românilor!”, scrie Șerbănescu.

Argumentele fostului ministru sunt de ordin economic: conform acestuia, românii nu mai dețin controlul asupra economiei, străinii fiind cei care dețin proprietatea sectoarelor strategice.

„În urmă cu 15 ani, România, bună sau rea, încă aparținea românilor, buni sau răi, cum erau ei! Acum, poate mai bună decât atunci (lucru discutabil, dar totuși admisibil!), nu mai aparține românilor! În proporție de peste jumătate, activele și cifra de afaceri din economie sunt deținute de capitalul străin și, foarte important de semnalat, este vorba de jumătatea de control (care are în mână sectoarele strategice și decizia în economie), în timp ce jumătatea încă aparținând românilor este cea care pune pingele. Resursele de petrol și jumătate din cele de gaze naturale, distribuțiile de energie (cele care strâng banii din economie, căci energie consumă toată lumea), industria auto, metalurgia feroasă, metalurgia neferoasă, industria materialelor de construcție, telefonia fixă, telefonia mobilă, băncile, asigurările, retailul și, într-o măsură crescândă, pădurile și pământurile agricole sunt sub controlul străinilor. Românii – companii și indivizi – au ajuns de fapt chiriași în țara lor (sau, cu numele, încă a lor!)”, a notat economistul.

Ilie Șerbănescu face un apel la luciditate, afirmând că strategiile și proiectele sunt o amăgire atâta vreme cât nu dispui de pârghiile pentru a le pune în aplicare.

„Românii nu mai dispun de resursele lor, de pădurile lor, de industriile lor (câte mai sunt), de utilitățile lor publice, de pământurile lor, de banii lor. În aceste condiții, este un exercițiu inutil să te amăgești cu strategii și proiecte de țară, căci oricum nu mai dispui de mijloacele și pârghiile pentru a le transpune în viață, bașca faptul că stăpânul extern decide să facă tot numai ceea ce vrea el”, a scris Ilie Șerbănescu.


 

 

Credeați că l-au făcut pentru că ne iubesc? Filmul "Wild Carpathia" a fost realizat pentru a convinge milionari străini să cumpere PĂDURE în România. Până acum au cumpărat 16.000 de hectare. Prințul Charles, implicat în afacere