ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Florin Dobrescu, fostul președinte al Partidului Totul pentru Țară (formațiune înființată de foști legionari), afirmă că Matthew Heimbach, cel portretizat de presa din România drept protagonistul incidentelor de la Charllotesville, nu are nicio legătură cu Mișcarea Legionară și fondatorul ei, Corneliu Codreanu.
 
ActiveNews a arătat, într-o analiză detaliată, că rolul lui Heinbach în protestele de la Charlottesville a fost minor și mult exagerat de presa din România.


„Am simțit necesar să fac aceste precizări, în calitatea mea de fost președinte executiv al Partidului „Totul pentru Țară”, organizație reînființată de comandanții legionari supraviețuitori ai represiunii comuniste, în 1993 (în continuarea partidului omonim interbelic, dizolvat odată  cu instaurarea dictaturii carliste din 1938) și care, ca urmare a interdicțiilor regimului neocomunist, a fost nevoit să se manifeste multă vreme sub titulatura „Pentru Patrie”. Acest partid a fost reînființat de veteranii Mișcării Legionare pentru a constitui formula legală sub care să poată fi perpetuată, în România, existența acestei mișcări și transferul doctrinei legionare către generația tânără. În acest context, consider că am calitatea morală, dar și obligația, de a face precizări care să delimiteze fenomenul istoric al legionarismului românesc de evenimentele de la Charlottesville și inițiatorii lor.

Nu voi insista asupra faptului – evident pentru orice minte lucidă – că simpla declarație a unui individ că s-ar revendica de la ideile lui Corneliu Codreanu, ori preluarea efigiei acestuia pe un tricou, nu poate arunca răspunderea pentru faptele acelui individ în sarcina întemeietorului Legiunii Arghanghelul Mihail. Mai cu seamă după 80 de ani de la moarteacestuia… Dacă mâine, vreun dezaxat apare pe tricou cu portretul lui Maniu sau Brătianu, nimeni nu le poate reproșa acestora faptele celui ce se folosește de memoria lor.

Ar trebui văzut în ce măsură Matthew Heimbach a înțeles cu adevărat esența învățăturii lui Corneliu Codreanu. Și, personal, înclin să cred că nu a înțeles mai nimic, dacă este să dau crezare celor aflate despre organizația sa, a cărei ideologie amestecă elemente codreniste, cu altele naziste, creștin- ortodoxe, rasiste ori neo-păgâne, dar și simpatii evidente față de regimul criptosovietic de la Moscova. De altfel, este și greu pentru un american get-beget să pătrundă în esența sa, doctrina liderului legionar asasinat la Tâncăbești”, afirmă Dobrescu într-un articol publicat pe Buciumul.ro.

Fostul lider al PTT afirmă că doctrina legionară nu are legătură cu ce afirmă și militează Heinbach.

„Am văzut unele reacții entuziaste pe marginea ideii că, iată, americanii prind să se inspire din doctrina lui Codreanu… Personal, nu mă bucură genul acesta de asocieri. Dimpotrivă, mă îngrijorează. Pentru că nu pot să nu simt în aer intenția anumitor cercuri politice de a exacerba mediatizarea știrii, în scopul obținerii unor argumente în plus pentru declanșarea unei noi persecuții politice a legionarilor și urmașilor acestora. Iar străini de genul lui Heimbach, incapabili să înțeleagă că esența doctrinei lui Codreanu este una de schimbare lăuntrică a omului pe coordonatele învățăturii creștine (aspectele politice fiind doar secundare), nu pot face decât rău afișându-se cu efigia întemeietorului Legiunii Arhanghelul Mihail”, scrie Florin Dobrescu.