ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epocală secvența cu Iohannis, întrerupt din preconizată baie de mulțime din Iași cu Cioloș pe post de aghiotant, de o voce de pe margini "Johannis, ai ajuns sluga americanilor!”. Iar Klaus, păstrând intact zâmbetul protocolar, "decât a rușilor, tot mai bine așa..”.
 
Mă gândesc cum ar fi reacționat deontologii din presa noastră quality dacă un oficial local ar fi fost acuzat că a ajuns sluga rușilor iar acesta ar fi replicat, copilărește, "decât a americanilor, tot mai bine așa”....Ce s-ar mai fi comentat, ce editoriale vituperante s-ar fi lansat, ce emisiuni ar fi realizat Rareș Bogdan pe Realitatea TV...
 
Probabil că replica ușor ineptă a președintelui actual va trece repede pe sub nasul "analiștilor media” deși ar fi câteva lucruri de remarcat aici. În primul rând, Iohannis putea să iasă onorabil cu o replică ultragiată ("cum îți permiți, președintele României nu e sluga nimănui!”), cu ceva umor-marfă cam rară în sacii sașilor ("arăt eu a slugă cu căciulă mea nouă?”) sau putea măcar să tacă olimpian. 
 
Dar nu, președintele a vrut să-l irite la rândul sau pe omul din mulțime și a scos-o pe aia cu rușii fără să se gândească prea tare că postura de slugă asumată de un președinte e cât se poate de umilitoare pentru poporul care l-a pus în funcție. Suntem deci slugi joviale pentru Vest? Nu mai suntem parteneri? Când soldații români mor prin Afganistan sunt și ei considerați slugi? 
 
Mă rog, există o tradiție deja formată, fostul președinte era în extaz când suna licuriciul, Emil Constantinescu a pus umărul la bombardarea Serbiei cu gândul la bonusul de aderare la Nato (ne-ar fi primit și fără mostra asta de slugărnicie, vezi evenimentele ulterioare). Totuși, dacă e să ne uităm prin jur, lipsa coloanei vertebrale nu e totuși regula- Ungaria, Cehia, Polonia au acum oficialități care știu să spună și nu, care pot critica partenerii Nato când e cazul, care nu înghit totul orbește. Ghinion! vorba președintelui nostru.
 
PS: Am o propunere: salutul oficial în România să fie "Sluga!”

Să facem o mică recapitulare. Avem un președinte care se declară bucuros că e sluga americanilor -"decât a rușilor mai bine așa...”. Avem un premier detașat de la Bruxelles, cu membri ai cabinetului sau în concediu din posturile lor de birocrați europeni dar în activitate în guvernul Julien. Statut de slugi, guvern de slugi. Avem o lege a dării în plata pentru care s-a făcut lobby la Președinte din partea unor ambasadori străini, pentru modificarea căreia șeful BCE a semnat și el o misivă în favoarea băncilor locale cu acționariat străin, asta după lobby-ul agresiv cu accente kafkiene (s-a amenințat chiar cu DNA-ul!) organizat de BNR, instituția de "supraveghere”. Suntem slugile intereselor altora. Mai avem un scut la Deveselu bun să-i apere pe alții și să ne transforme pe noi în ținte, îi vedem periodic pe oficialii români scoși la instrucție de Victoria Nuland. Slugile geopoliticii.
 
Băncile nu ne mai aparțin, utilitățile sunt privatizate dar salariile românești nu ar trebui să crească pentru a nu afecta "fragilul” echilibru macro.Deh, venituri de slugi. Media oficială se ocupă cu propaganda, justiția execută la comandă incomozii Sistemului dar poporul de pe Facebook este preocupat de abuzurile Bisericii (spitale nu Catedrale) și de scandalul Borcea-Pelinel. Preocupări de slugi. De ce să nu prindem atunci într-o formă nouă de salut esența societății românești actuale? "Sănătate” va fi oricum o formulă perimată după privatizarea Sănătății, "Noroc”-ul ține cu cei puternici nu cu slugile, iar "Doamne-ajută” n-are sens după cum au arătat tinerii frumoși de pe Facebook. Rămâne "Sluga”!?