ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României pregătește o Ordonanță de Urgență prin care va permite amplasarea antenelor 5G în orașe, pe terenuri agricole ( (indiferent de clasa de calitate a acestora), pajiști permanente, terenuri forestiere, spații verzi, terenuri care fac parte din arii naturale protejate, informează Hotnews.

Mai precis, Guvernul pregătește modificarea Legii 196/2018 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, astfel încât firmele de comunicații vor putea încheia contracte cu asocia de proprietari reprezentată de președinte, fără a fi necesară hotărârea adunării generale a asociației de proprietari sau acordul vreunui proprietar din condominiu. 

Aceasta, deși Art. 38 alin. (2) din Legea nr. 196/2018 prevede că: `Părțile comune pot fi utilizate de către terți, persoane fizice sau juridice de drept public și/sau privat, numai ca urmare a hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, adoptată cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu și cu acordul tuturor proprietarilor direct afectați de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune, semnat de președinte în numele asociației și avizat de cenzor/comisia de cenzori”.
 
Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Comunicațiilor , condus de Alexandru Petrescu, și va sta în consultare publică 10 zile. Puteți consulta OUG-ul și Nota de Fundamentare.

Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) spune că nu există riscuri asupra sănătății, efectele tehnologiei 5G fiind la fel cu cele din 3G sau 4G.

„În opinia noastră din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât rețele de până acum 3G-4G. La fel sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care trebuie să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății.

Ca inginer de telecomunicații vă pot spune că, în momentul în care densifici site-urile, implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic. Densitatea câmpului electromagnetic este mare până la câțiva metri în jurul site-urilor de antene. Le recomand tuturor, ceea ce fac și eu, să folosim cu rațiune și moderație terminalul mobil și să utilizăm căștile handsfree.

Ca să fiu mai clar, pe rețelele existente - la 2G, 3G, 4G - în momentul în care ai un site care acoperă o rază de 30 de km în linie dreaptă cu terminalul mobil, cu cât e distanța mai mare cu atât terminalul mobil trebuie să emită cu o putere mai mare ca să ajungă să se propage semnalul la un nivel calitativ satisfăcător pentru a avea un schimb de date sau o claritate a semnalului vocal.

Moderația este indicată în astfel de cazuri. Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebuie să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.

Partea de densificare, în condițiile în care câmpul electromagnetic în jurul site-urilor este la nivele mari doar pe o rază de câțiva metri în jurul antenelor, rezolvă în sens pozitiv problema pentru că telefoanele mobile vor emite cu o putere mai mică ca să ajungă pe distanțe mai mici. Dar recomandăm moderație, pentru că dacă stai cu telefonul la ureche multe ore pe zi, luni și ani întregi, câmpul electromagnetic îți încălzește țesutul.
Puterile sunt mici la site-urile de telefonie mobilă, nu se compară cu kilowații de la emițătoarele de radio, televiziune, radare etc. Până și cablurile de medie tensiune, nu zic de cele de înaltă tensiune, creează un câmp mai puternic decât emițătorul unui site de pe un bloc care acoperă câteva sute de metri. Dacă stai sub o linie de înaltă tensiune ești mai afectat decât proximitatea unui site de telefonie mobilă”, a precizat Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, pentru Hotnews.

În Elveția sunt proteste masive împotriva folosirii tehnologiei 5G, iar Federația Doctorilor Elvețieni a atras și ea atenția asupra folosirii tehnologiei 5G, afirmând că „atâta vreme cât nu există nicio dovadă științifică asupra lipsei de impact asupra sănătății a creșterii nivelului de radiații, trebuie să existe reținere în a face acest pas”.
 
În România, doar senatorul PMP, Cristian Lungu, Asociația pentru Protecția Consumatorilor și Mănăstirea Petru Vodă s-au pronunțat pentru reținere în folosirea acestor tehnologii.