ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia se poate folosi de ideea "României Mari" pentru a crea disensiuni între București și Chișinău susține un think-tank american cu sediul la Washington, citat de Hotnews.

Într-o analiză semnată de Janusz Bugajski și Peter Doran, Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) arată că Rusia a inițiat campanii care urmăresc "să discrediteze guvernele pro-occidentale și liberale din întreaga regiune".

"Kremlinul caută să construiască relații speciale cu anumite țări, pentru a slăbi solidaritatea regională și acțiunea comună. În unele cazuri, Moscova poate declanșa sau crea noi conflicte prelungite în enclavele teritoriale și în regiunile de frontieră. In ceea ce privește România, Kremlinul poate depune eforturi pentru a manipula ideea latentă a "României Mari", pentru a promova dispute regionale cu Moldova și Ucraina, poate să infilitreze sabotori, să orchestreze proteste și să susțină  acțiuni separatiste, cum ar fi cele ale maghiarilor secui în Transilvania", arată documentul.

Lucrurile s-ar complica și mai mult pentru România dacă Rusia operațiunile din Ucraina înspre Odesa.

"O extindere a războiului proxy de către Rusia în estul Ucrainei spre Odesa și în partea ucraineană a Deltei Dunării ar putea sufoca, de asemenea, această arteră importantă și ar putea cauza pierderi mari pentru țările care folosesc Dunărea ca punct de acces comercial către inima Europei", susține CEPA.

Americanii susțin că România nu are putea face față unei Mări Negre puternic militarizate, pentru că are "o capacitate limitată de proiecție a forței, în afara exercițiilor periodice NATO".