ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională au luat în dezbatere, marți, inițiativa legislativă de revizuire a Constituției, care aparține USR, denumită de partid inițiativa „Fără penali în funcții publice”, informează Știri pe Surse.

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că această inițiativă îndeplinește condițiile constituționale. În acest context, inițiativa merge în Parlament unde va fi dezbătută și votată și mai apoi ar putea fi supusă unui referendum național.

În 21 septembrie2018, USR a depus la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Legat de această inițiativă a USR deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat, la începutul lunii februarie, că a fost depusă plângere la Parchetul General împotriva inițiativei „Fără penali în funcții publice” deoarece peste 500.000 de semnături au fost falsificate de USR.

În replică, USR a anunțat că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele Silviei Mihalcea, secretar general al Camerei Deputaților și împotriva lui Georgică Tobă, șeful Departamentului Legislativ, pentru fals în acte, privind inițiativa „Fără penali”.