ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Magazinul online „Legende Vii” (http://legendevii.ro) a anunțat că suspendă de la vânzare tricourile cu portretele a trei personalități: Mircea Vulcănescu, Radu Gyr și Părintele Gheorghe Calciu. De asemenea, la somația Institutului „Elie Wiesel”, se va renunța la sloganul „ne vom întoarce într-o zi” – titlul unei poezii scrisă de Radu Gyr.

Ȋn această dimineață, pe pagina magazinului online a apărut următorul anunț: „Datorită faptului că Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel ne-a acuzat că promovăm în public cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, conform art. 5 din Legea 217/2015, deși nu există oficial o acuzație clară în acest sens referitoare la aceste personalități, ne vedem nevoiți ca, până la reglementarea legală a acestor chestiuni, să retragem de la vânzarea online următoarele produse ce reprezentau interpretarea artistică: Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, Mircea Vulcănescu și Radu Gyr. Totodată, textul folosit ca motto «ne vom întoarce într-o zi», considerat instigator de către autoritățile locale, va fi înlocuit.”

Reamintim că recent, răspunzând somației primite de la Institutul „Elie Wiesel”, consiliul local din Segarcea a retras titlul de cetățean de onoare conferit lui Horia Vintilă, iar consiliul local din Târgu Ocna a luat aceeași decizie în cazul lui Valeriu Gafencu. 

Tot ca urmare a presiunilor făcute de Institutul „Wiesel” a fost cenzurată și expoziția de la Politehnică a d-nei Silvia Radu.

Radu Gyr - Ne vom întoarce într-o zi

Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost când am plecat.

Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc din nori
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pierdutul cântec, pe viori.

Ne vom întoarce într-o zi...
Și cei de azi cu pașii grei
Nu ne-or vedea, nu ne-or simți
Cum vom pătrunde-ncet în ei.

Ne vom întoarce ca un fum,
Ușori, ținându-ne de mâni,
Toti cei de ieri în cei de-acum,
Cum trec fântânile-n fântâni.

Cei vechi ne-om strecura, tiptil,
în toate dragostele noi
și-n cântecul pe care și-l
Vor spune alții, după noi.

Ȋn zâmbetul ce va miji
Și-n orice geamăt viitor,
Tot noi vom sta, tot noi vom fi,
Ca o sămânță-n taina lor.

Noi, cei pierduți, re-ntorși din zări,
Cu vechiul nostru duh fecund,
Ne-napoiem și-n disperări,
Și-n răni ce-n piepturi se ascund.

Și-n lacrimi ori în mângâieri,
Tot noi vom curge, zi de zi,
în tot ce mâine, ca și ieri,
Va sângera sau va iubi.
.