ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a acordat un interviu amplu ziarului Evenimentului Zilei, în care a vorbit despre evoluțiile Serviciului Român de Informații, precum și despre situația internă a țării.

În ceea ce privește acuzația frecventă, din ultimul timp, privind implicarea SRI în politică, Eduard Hellvig a spus că el a depus un jurământ față de statul român, nu față de persoane. El a mai spus că azi, SRI este rupt de activitatea politică.

"Haideți să lămurim acest aspect, sper că pentru totdeauna. Eu am depus un jurământ față de statul român, nu față de vreun partid sau vreun interes al cuiva. Sigur, acest lucru a deranjat în anumite medii și, dintr-o anumită perspectivă, pot înțelege. Însă, vă mărturisesc că mă așteptam la mai multă responsabilitate din partea unor politicieni și jurnaliști care mă cunosc de peste un deceniu, atunci când aruncă în spațiul public astfel de ipoteze fără nicio legătură cu realitatea. Atunci când nu există informații despre o anumită speță politică, când opinia publică nu găsește ușor o explicație pentru o decizie politică, există tendința asta, specifică conspiraționismului românesc din anii 90, de a implica SRI-ul în tot și în toate. Le readuc aminte acestora că suntem în 2016! Eu am dobândit valorile democratice acasă, și nu în politica românească. Și cred că echilibrul instituțional al SRI ține de modul cum voi reuși să transmit aceste valori. Eu cred că am reușit, iar astăzi SRI este rupt total de activitatea politică. Și așa va rămâne, cel puțin pe toată perioada mandatului meu", a spus Hellvig, precizând că nu are nicio legătură și nici nu îl cunoaște pe Marian Munteanu.

Hellvig a precizat că România poate fi distrusă doar din interior și că există prea multă tensiune în relațiile sociale din țara noastră.

"Zi de zi, văd că îi ajutăm pe alții să distrugă ceea ce am construit. În democrațiile consolidate, puterile unui stat, indiferent de doctrine și convingeri, de roluri și competențe, conlucrează pentru binele cetățenilor acelui stat. Cred că e timpul, la 26 de ani de la Revoluție, să construim unde avem de construit și să punem cărămidă peste cărămidă pe fundațiile făcute bine. Altfel, nu vom putea niciodată să ajungem la acoperiș, vom rămâne blocați la stadiul de fundație construită pe nisipuri mișcătoare. Sentimentul Meșterului Manole domină în societatea românească, din păcate. Trebuie să ieșim din logica distrugerii, doar pentru că nu ne place de cineva. Cred că există prea multă ură și tensiune în relațiile noastre sociale și nu cred că aceste lucruri fac din societatea noastră una productivă", a afirmat el.

Hellvig a făcut și o propunere de ordin legislativ.

" Cred că ar trebui stipulat în legislație, ca directorul unei asemenea structuri de informații să nu mai ocupe nicio funcție publică în România timp de cinci ani după încheierea mandatului. Mai cred că, în noua legislație, ar trebui ca mandatul unui astfel de director să fie limitat, de exemplu la 10 ani. Pentru că prea multă putere, întinsă pe foarte mulți ani, poate dăuna democrației", a spus șeful SRI.

Ultima propunere a fost interpretată de către jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob ca o aluzie la adjunctul acestuia, generalul Florian Coldea, cel care se află chiar de 10 de ani în conducerea SRI.

"Foarte interesant. Hellvig abia are un an de mandat la cîrma SRI, în schimb directorul operativ Florian Coldea face curînd 10 ani de mandat, adică exact termenul incriminat de șeful său. O referire aproape fățișă. Mai mult, însă, Hellvig susține ceva ce nici măcar adversarii înfocați ai intrării șefilor de servicii în politică nu au gîndit. Se știe că pachetul de legi ale siguranței pritocit de liberali acum 10 ani conține interdicția pentru foștii șefi de servicii de a intra în politică timp de cinci ani după încheierea mandatelor. Hellvig nu vorbește, însă, de politică, ci de ORICE funcție publică", scrie Iacob pe inpolitics.

Mai mult, jurnalistul susține că, Hellvig a insinuat că până la venirea sa, serviciul nu ar fi fost rupt total de activitatea politică.

"În schimb, atunci cînd spune că a reușit, personal, să aducă valorile democratice în serviciu, ”iar astăzi SRI este rupt total de activitatea politică și așa va rămîne cel puțin pe toată durata mandatului meu” e clar ca lumina zilei că pînă la venirea sa la cîrmă, anul trecut, SRI se plasa în afara respectivelor valori. Un prim semnal de alarmă!", scrie Iacob. Acesta mai arată că Hellvig nu a scos niciun cuvânt despre lupta anticorupție pe care DNA susține că a declanșat-o, ceea ce ar însemna, în opinia ziaristului de la inpolitics că Eduard Hellvig ar fi lansat un atac la adresa Laurei Koveși.