ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a spus, luni seară, într-un discurs susținut cu ocazia aniversării Micii Uniri, că în 1864 domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promovat un Cod penal european, modern, care incrimina abuzul în serviciu, iar acum actualul Guvern vrea să-l „amelioreze", comentând: „Ce clasă politică am avut și unde am ajuns".
 
În discursul rostit la Palatul Cotroceni, cu ocazia Micii Uniri, Iohannis a făcut o comparație între evenimentele din 1859, care au dus la Unirea principatelor, și cele din România de astăzi, în care se discută despre modificarea legilor din justiție și despre grațiere.

„Ce moment frumos că atunci românii și-au impus voința. Ce clasă politică am avut noi atunci, când a început să ia ființă națiunea română. Și ce clasă politică avem astăzi, când cei au fost aleși să conducă țara se ocupă, în mod paradoxal, de cu totul alte lucruri. Atunci, în 1859, politicienii s-au preocupat de națiune, de unirea principatelor. Ai noștri se ocupă de grațiere. Grațierea proprilor dosare", a spus președintele.

El a vorbit și despre 1864, anul în care în România a fost introdus un nou Cod penal, inspirat din cel francez, care era modern și european pentru acea vreme, introducând noțiunile de abuz în serviciu și de conflict de interese.

„Ce generație de politicieni am avut atunci, după Mica Unire, oameni care au avut curajul să spună lucrurilor pe nume. Și ce politicieni avem astăzi. O coaliție aleasă să conducă România spre dezvoltare se ocupă de modificarea Codului penal. Se ocupă, în mod paradoxal, exact de ameliorarea Codului penal într-un sens cel puțin discutabil. Micșorarea amenzilor pentru abuz în serviciu", a spus Iohannis.

„Ce diferență, ce clasă politică am avut, și unde am ajuns", a conchis el.