ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a declarat că nu trebuie să creadă cineva că în România toți politicienii au aceeași opinie cu a sa în ceea ce privește viitorul țării noastre în UE, însă cele două entități care răspund de politica europeană, Președinția și Guvernul, au aceeași poziție.

 Președintele a fost întrebat, la întâlnirea pe care a avut-o duminică după-amiază, la Roma,cu studenți și cadre didactice de naționalitate română din Italia, despre faptul că unii lideri și unele publicații din România îl contrazic cu privire la conținutul declarației pe care a exprimat-o la finalul summit-ului de la Roma, respectiv că în urma negocierilor purtate la nivel de lideri europeni a reușit să nu se intre în discuții pe varianta Europei cu două viteze.

„Păi, dacă ar fi de aceeași părere cu mine nu ar face notă discordantă și nu le-ar da nimeni atenție, așa că folosesc metoda contrazicerii. Nu, e doar parțial adevărat. În realitate există lideri în România care au altă opinie față de cea exprimată de mine, numai că ei regretă că nu pot să ajungă să-și expună părerea lor, de exemplu, în Consiliul European. Pentru a lămuri aceste chestiuni am promis în țară încă de acum două săptămâni că, după această întâlnire de la Roma, voi avea eu grijă să existe diferite formate. și politice și cu societatea civilă în România, unde se discută tocmai despre aceste lucruri. Să nu creadă cineva că în România toți politicienii au aceeași părere ca mine, dar România sigur are aceeași părere cu mine fiindcă două entități care răspund de politica europeană, președintele și Guvernul, avem aceeași opinie. Deci, între opiniile exprimate de mine și de reprezentanții Guvernului nu o să găsiți diferențe sau divergențe. Și ăsta este un lucru bun. Dar, pe de altă parte, există, de exemplu, politicieni chiar destul de profilați, din păcate, care sunt de părere că noi nu trebuie să mergem pe această idee, noi trebuie să ne separăm și să mergem mai degrabă cu state care au altă viziune", a declarat Klaus Iohannis, conform Agerpres.

Șeful statului a adăugat că, totodată, sunt și unele personalități care exprimă în public opinii potrivit cărora "asta cu euro (aderarea la zona euro — n.red) nu este o treabă bună, nu trebuie făcută că ne afectează economia".

„Și, să mergem noi așa, de capul nostru că e mai sănătos, globalizarea cică nu-i bună. Sunt tot felul de voci pe care, însă, în niciun caz nu vreau să le suprim. Vreau să le aduc la suprafață, să-și spună părerea, să fie discutată, și, în final, cel puțin asta e speranța mea, să ajungem la concluzia că, așa cum face politica europeană în ultimii mulți ani, ne dorim o integrare mai profundă, dorim să fim parte din nucleu, dorim să fim parte a Schengen, dorim să adoptăm euro la momentul potrivit, că această atitudine este în continuare prevalentă în România și cea mai sănătoasă pentru România. Dar dacă există lideri care au altă opinie, au toată libertatea să-și expună această opinie", a spus Iohannis.

Acesta a adăugat, legat de Europa cu mai multe viteze, că a fost foarte implicat în discuțiile pregătitoare pentru evenimentul de la Roma, tocmai pentru a evita un concept pe care-l consideră "dăunător".

„Nu am fost singur, au fost destul de mulți alți lideri care au spus: 'da,așa este nu trebuie să mergem pe conceptul unei Europe cu două viteze, ci să găsim alte abordări, pozitive' (...) Și, așa s-a ajuns că nu s-a dat nicăieri la întâlnirea de la Roma de ieri (sâmbătă — n.r.) Europa mai multor viteze. Eu cred că este o reușită a României și a celorlalți care au aceeași abordare, să trecem de la o abordare care, cel puțin în sintagmă, ar fi fost una de tip 'pași înapoi' sau negativă, să trecem la o abordare de 'pași înainte', optimistă. Una este să vorbești despre Europa multor viteze, sau două viteze, unde destul de clar Europa de Est nu ar fi fost în prima viteză, și să treci dincolo să vorbești despre o cooperare consolidată, cu ritmuri diferite, care este un lucru cu totul altul decât statuarea acelei diferențe între mai multe Europe", a evidențiat șeful statului.

De asemenea, el a argumentat că "nimănui (dintre țările membre n.red.) nu i se trântește ușa în nas" în ceea ce privește componentele de integrare europeană, iar concluzia reuniunii de la Roma este că "toate variantele sunt deschise pentru toată lumea".

„Noi, românii, din câte am înțeles eu, ne dorim să accelerăm, să ajungem în nucleul Europei. Nu toți își doresc asta, și nu în toate dosarele. Tocmai de aceea, definirea nu trebuie să fie cu mai multe viteze, ci să fie pe cooperare consolidată, pe interesul național. (...) Cooperare consolidată și ritmuri diferite înseamnă că toate variantele sunt deschise pentru toată lumea. Cine vrea poate să fie parte, cine vrea, poate să devină parte mai târziu, nimănui nu i se trântește ușa în nas. Toate proiectele rămân deschise pentru toate statele membre. E o abordare fundamental diferită față de Europa mai multor viteze, chiar dacă lingvistic se poate exploata orice și orice sintagmă poate fi întoarsă de atâtea ori până la televizor pare a fi contrariul la ce a vrut inițiatorul, dar totuși una-i una, alta-i alta", a mai explicat Iohannis.