ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aflat într-o vizită oficială la Bratislava, Slovacia, președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu trebuie să îi lăsăm pe teroriști să ne intimideze, apreciind că atacurile teroriste funcționează și au urmări extrem de grave doar dacă reacția este frica.

Șeful statului a mai precizat că populația musulmană din România nu va fi supervizată în urma atentatelor de la Paris și că țara noastră nu își schimbă poziția față de criza refugiaților.

"Nu! Populația musulmană la noi nu va fi supervizată, noi respectăm minoritățile etnice și religioase în România. Majoritatea din România sprijină activ minoritatea și credem că ele fac parte din țesutul nostru social și credem că este obligatoriu să rămână așa. Sunt dintre noi. Indiferent de cine guvernează în România politica externă și europeană se caracterizează prin predictibilitate și stabilitate", a spus Iohannis, în conferința comună cu omologul său slovac, Andrej Kiska, de la Bratislava, conform Agerpres.

"În primul rând tragedia de la Paris trebuie luată ca atare. Este un atac terorist împotriva Franței. Asta pe fondul unui val imens de refugiați care vin să caute siguranță pentru ei și familiile lor în Europa. România nu a fost și nu este stat țintă pentru acești refugiați, cum de altfel nici Slovacia nu este. Terorismul și atacurile teroriste funcționează și au urmări extrem de grave doar dacă reacția este frica și nu vorbesc aici de emoții naturale, aceste tragedii au provocat revoltă, consternare, empatie, tristețe, nu despre asta vorbesc, ci despre frică. Dacă lăsăm frica să pătrundă în țesutul social al țărilor noastre, abia atunci teroriștii își ating obiectivul adevărat și nu avem voie să lăsăm așa ceva să se întâmple. Nu avem voie să lăsăm să fie distrus țesutul social al statelor noastre. Nu avem voie să lăsăm xenofobia, ultranaționalismul, șovinismul să devină relevante în societățile noastre", a adăugat șeful statului.

În opinia sa, frica nu trebuie să ducă la stigmatizarea unor colectivități religioase, pledând pentru solidaritate.

''Trebuie să mergem mai departe, să rămânem solidari, să continuăm munca începută în Consiliul European, Comisia Europeană, să punem în practică lucrurile care au fost hotărâte deja. (...) Am face bine, chiar suntem obligați în acest context, ca noi, UE, împreună cu toți actorii internaționali care vor să rezolve problema, să găsim soluții urgente pentru țările sursă — Siria, Libia și împreună cu țările de tranzit, de exemplu cu Turcia", a arătat Iohannis.

La rândul său, președintele slovac, Andrej Kiska, a susținut că a da vina pe o anumită religie nu este cea mai bună cale de urmat, motivând că acest lucru este dorit de teroriști.