ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis i-a chemat pe premier și pe ministrul finanțelor, la Palatul Cotroceni. Tema discuțiilor a fost bugetul de stat pe acest an. Cei trei au mai avut o întâlnire pe această temă în 11 ianuarie 2017, tot la Cotroceni.

Președintele s-a declarat îngrijorat de buget, pe care l-a calificat ca fiind „problematic și riscant”. El a spus că va aprofunda împreună cu echipa sa analiza pe buget, după ce premierul și-a prezentat propriul punct de vedere, și va lua o decizie în zilele următoare în legătură cu promulgarea sau o eventuală retrimitere la Parlament a legii bugetului.

Șeful statului a arătat că actuala lege a bugetului are venituri supraevaluate și prevede cheltuieli foarte mari, existând un risc real de depășire a deficitului de 3 la sută. Klaus Iohannis a atras atenția și asupra sumelor extrem de mari prevăzute pentru creditele de angajament.


„Bugetul, la o prima analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari. Există riscul real să se depășească deficitul de 3 la sută. Nu putem să nu vedem că aici avem de a face cu o sumă extraordinar de mare la așa numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute în valoare de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori. Toate aceste lucruri le-am transmis guvernului, care are un punct de vedere propriu pe care îl va transmite și în spațiul public”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după discuțiile cu premierul Sorin Grindeanu.

Președintele le-a spus jurnaliștilor că a discutat cu premierul Grindeanu strict despre buget, neabordând alte chestiuni.

„Mi s-a părut corect să aflu și punctul de vedere al Guvernului”, înainte de a lua o decizie cu privire la Legea bugetului, a precizat președintele.