ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a scris pe blogul său despre situația politică din România, în urma evenimentelor care au avut loc miercuri cu Guvernul.

„Marți, 13 iunie 2017, seara, la emisiunea România 9, realizată de Ionuț Cristache, la TVR, șapte inși ne-am bătut capul să dibuim dedesubturile Crizei din PSD, care e și o criză politică majoră, constînd în presiunile exercitate asupra lui Sorin Grindeanu ca să demisioneze și în refuzul premierului de a demisiona.

Cu excepția lui Radu F. Alexandru, reprezentantul PNL, nici unul din studio nu eram adversari ai PSD.Eram chiar jurnaliști care luaseră atitudine față de TeFeL-ism și care polemizaseră cu Divizia Presă a Statului Paralel. Dar nu numai atît. Colegi de studio îmi erau jurnaliști din presa activă, cu acces la culisele vieții politice. Nici unul dintre ei nu mi-a putut spune nici în emisiune, nici după, off the record, temeiurile ascunse ale Războiului declanșat de PSD împotriva propriului Guvern, fapt unic în postdecembrism.”, a scris Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că Dragnea vrea să-și arate autoritatea personală în toate conducerile și să facă doar ce vrea el.

„Pe 3 ianuarie 2017 președintele PSD declara: „Mi-am asumat și îmi asum întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală.” În alte intervenții publice, Liviu Dragnea s-a străduit să prezinte Guvernul Sorin Grindeanu în frunte cu Sorin Grindeanu ca un simplu executant al indicațiilor sale date sub pretextul Programului de Guvernare.Președintele PSD anunța că va urmări activitatea fiecărui ministru în parte cu maximă atenție și că la primul semn de ieșire din Programul de guvernare, ba chiar din foaia de parcurs care e Programul de Guvernare, va reacționa prompt.

Firește, era o premieră nu numai în plan istoric, dar și în plan psihologic imaginea propusă de Liviu Dragnea Guvernului Sorin Grindeanu: 23 de oameni, fiecare cu personalitatea sa, cu viața sa, mai mult sau mai puțin complexă, urmau să funcționeze în viziunea lui Liviu Dragnea ca rotițele unui dispozitiv mecanic al cărui buton se afla sub deștul unui om. Spun o premieră, nu numai istorică dar și psihologică, întrucît oamenii, ființe vii fiind, nu se pot comporta ca niște mecanisme. Pînă și un pisoi, aflat în afara ipostazei de ministru, te zgîrîie dacă-l tragi de coadă. Dacă ar fi o jucărie, n-ar reacționa la gestul tău.

Din punct de vedere al unei Guvernări, imaginea propusă și impusă de Liviu Dragnea era o aberație. În exercițiul Guvernării, atît premierul, cît și miniștrii se văd confruntați cu necesitatea de a lua decizii pe loc. Liviu Dragnea propunea și impunea un întreg Guvern, în frunte cu premierul, care era obligat să-l sune pe el, Liviu Dragnea, și să-l consulte și cînd voiau să meargă la WC. Cum să se șteargă la fund? Începînd cu dreapta sau cu stînga?

Pentru a întări imaginea publică de mecanism aflat la discreția unui deșt, Liviu Dragnea s-a dedat, după investirea Guvernului, și la alte numeroase demonstrații de autoritate absolută: A mers cu Sorin Grindeanu pentru a-l instala, în Palatul Victoria, a cerut public unor miniștri, sărind peste premier, să-i îndeplinescă anumite exigențe, a apărut în emisiuni de casă la televiziuni de casă, în interviuri de casă, pentru a-i judeca în direct pe miniștri. Timp de cinci luni, cît a activat Guvernul Sorin Grindeanu, Liviu Dragnea n-a avut în public nici măcar bombăneli față de premier și față de Guvern. Desigur, Guvernul e supus Parlamentului și, într-un fel, PSD. Normal ar fi să scriem că timp de cinci luni majoritatea parlamentară n-a avut nici o intervenție de la tribuna Parlamentului prin care să critice Guvernul, iar PSD, prin organismele sale colective de conducere, n-a avut nici o observație în legătură cu premierul și cu Guvernul.

Cum însă, la ora actuală, țara se confundă cu PSD și PSD cu Liviu Dragnea, nu greșim scriind de conflictul Liviu Dragnea și Guvern și nu de conflictul România, Guvern sau PSD și Guvern. Culmea e că, excepție făcînd cîteva site-uri TeFeListe, nici presa n-a atacat Guvernul Sorin Grindeanu.
Excepție făcînd Ordonanța 13, și ea impusă de Liviu Dragnea, Guvernul Sorin Grindeanu n-a provocat nici o criză socială, economică sau politică. Mai mult, liderii PSD s-au lăudat cu performanțele economice ale Guvernului Sorin Grindeanu.

Nu mai departe pe 19 mai 2017, cu nici o lună în urmă, așadar, Liviu Dragnea declara: „Mă mulțumesc toate ministerele și ca cetățean, și ca președinte de partid, și ca președinte al Camerei Deputaților.” Și deodată, de vreo săptămînă și ceva, toată presa a fost invadată de știri despre nemulțumirea lui Liviu Dragnea față de Sorin Grindeanu. Concomitent, liderii PSD din camarila lui Liviu Dragnea – Gabriela Firea, Nicolae Bădălău – au început să atace Guvernul și pe premier. La interviurile și în declarațiile date în această perioadă, Liviu Dragnea a scăldat-o. Absența unei dezmințiri ferme a conflictului, adăugată unor bombăneli ambigue, a fost însă semnul că el e nemulțumit de Sorin Grindeanu și că el vrea să-l dea jos pe premierul instalat tot de el în urmă cu șase luni. Pentru a ne făuri o imagine a absurdității, să reamintesc că în aceste șase luni, Sorin Grindeanu n-a dat nici un semn că se abate de la politica partidului, nici măcar un semn c-ar fi în ceartă cu Liviu Dragnea.”, a mai scris Cristoiu.