ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a scris pe blogul său despre raportul Guvernului PSD cu alianțele occidentale din care România face parte.

Jurnalistul subliniază faptul că deși s-ar crede că majoritatea parlamentară formată din PSD-ALDE ar fi anti-oocidentală, angajamentele și acțiunile acestora demonstrează contrariul.

Acesta susține că PSD-ALDE nu au o politică antioccidentală, iar acest lucru îl evidențiază menționând faptul că PSD este membru cu drepturi depline al Partidului Socialiștilor Europeni, ALDE este membru deplin al Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa și faptul că europarlamentarii din cele două partide sunt o prezență activă în Parlamentul European.

Cristoiu mai evidențiază și faptul că PSD și ALDE, atât în campanie cât și după alegeri, au reînnoit angajamentele externe cu alianțele occidentale din care România face parte.

„Partidul Social Democrat e membru cu drepturi depline al Partidului Socialiștilor Europeni. Partidul ALDE e membru cu drepturi depline al Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa. Europarlamentarii PSD și ALDE sînt o prezență activă în Parlamentul European. Din partea PSD, social-democrata Corina Crețu e Comisar european. Atît în campanie, cît și după alegeri, PSD și ALDE au reînnoit angajamentele externe ale României postdecembriste: Apartenența la NATO, Apartenența la UE, Apartenența la Parteneriatul strategic cu SUA. Nimic din deciziile de politică externă ale României n-au fost puse la îndoială de campania electorală a celor două partide. E drept, mai mult în vorbe, liderii celor două partide au invocat necesitatea unei poziții mai demne a României în Uniunea Europeană, potrivit intereselor noastre naționale.
Din punctul de vedere al orientării geo-politice astfel de declarații nu schimbau cu nimic orientarea pro-atlantică a României.

PSD nu e un partid nou pe scena postdecembristă. A mai fost la Guvernare și, mai mult, în timpul Guvernărilor sale, România a intrat în NATO și în UE. În timpul companiei electorale, PSD a prezentat un program politico-economic. Deși criticat de partidele de Dreapta ca fiind unul de pomeni electorale, Programul PSD n-a stîrnit o clipă preocupările aliaților occidentali. Presa occidentală n-a tras semnale de alarmă în legătură cu unele puncte din Program ca fiind antioccidentale și, cu atît mai puțin, antidemocratice. Programul ALDE a fost și el primit bine de către NATO, de către Uniunea Europeană. În nici un moment, presa occidentală, ambasadele de la București ale Puterilor Garante, n-au sesizat poziții amintind de cele ale lui Donald Trump sau de cele ale lui Marie Le Pen", notează jurnalistul pe blogul său.

Ion Cristoiu mai atrage atenția în postarea sa și asupra felului în care presa străină a prezentat protestele recente.

Jurnalistul ridică semne de întebare asupra modului în care presa străină prezintă țara noastră, mai ales că mai mereu este prezentată într-o lumină proastă.

"Manifestațiile de protest din București au beneficiat de o atenție uriașă din partea presei occidentale. Televiziuni de prestigiu și-au trimis aici care de reportaj pentru a transmite în direct momentele culminante ale demonstrațiilor. Evenimentelor de la București li se consacră reportaje, relatări și comentarii de către marile agenții de presă internaționale.
România e văzută de presa occidentală ca o provincie uitată a Europei.
Cu excepția unor evenimente violente (Revoluția din decembrie 1989, Mineriadele), România e ocolită de presa Occidentală. Cînd se scrie despre România, se scrie ca despre o sursă bogată de întîmplări bizare prin raportare la civilizația occidentală, corupție, sărăcie, proaste maniere, înapoiere de Ev Mediu. De bine nu se scrie despre România din două motive:
1.    Nu face rating sau tiraj.
2.    Contrazice în ochii cititorilor imaginea deja înrădăcinată de țară care a nimerit din greșeală în Uniunea Europeană.
Uriașul și bruscul interes al presei occidentale pentru un fapt normal și în Franța, Anglia, Germania – demonstrații împotriva unor decizii ale Guvernului (în Franța, Legea Macron a scos în stradă seară de seară sute de mii de parizieni, fără ca presa mondială să vorbească de Revoluție) se constituie din start într-o ciudățenie.

O demonstrație antiguvernamentală la București, lipsită de orice violență, nu aduce nici rating, nici tiraj presei occidentale. A doua și marea bizarerie apare din abordarea acestor demonstrații. Ele au fost și sunt prezentate ca un gest eroic, disperat al unui popor aflat sub o dictatură nemiloasă", susține Cristoiu pe blogul său.