ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu analizează pe blogul său povestea colonelului de la STS, Ștefan Enache, angajat al Serviciului de Telecomunicații Speciale și transferat din 1991 în cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), care a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupție.

Acesta precizează de o stenogramă inclusă în rechizitoriu în care este prezentată o discuție în care colonelul îi spune primarului din Năvodari, fără să știe că este interceptat, că știe din sursă sigură că incendiul din Colectiv are origine criminală. Colonelul spune că incendiul a fost provocat pentru ca Guvernul Ponta să cadă de la putere.

"Deși colonelul n-o spune, se înțelege că atentatul a fost pus la cale de Serviciile noastre secrete (nu neapărat SRI, putea fi și rău famatul Doi și-un sfert) la ordinul lui Klaus Iohannis care-și dorea la Palatul Victoria un Guvern personal, după modelul lui Carol al II-lea.

Am multe îndoieli că varianta oficială despre Incendiu e cea adevărată. Sunt, ca și în cazul Teroriștilor din decembrie 1989, prea multe semne de întrebare, prea multe fapte ascunse, prea mare efort de a conduce ancheta exclusiv în direcția Corupției care ucide, ca să-i iasă lui Klaus Iohannis sloganul pentru a nu crede și în alte ipoteze privind Tragedia, inclusiv în cea a unei Operațiuni scăpate de sub control. S-a pariat pe hîrtie, ca în orice Operațiune, pe ceva, dar în realitate a ieșit altceva. S-a pariat pe ceva tărăboi, inclusiv pe cîțiva răniți, dar în realitate a ieșit o hecatombă.

Fragmentul din Stenogramă lăsa impresia că mă confirmă.

Și cu toate acestea, spre deosebire de mulți confrați, n-am luat în serios o clipă spusele colonelului interceptat. În tot ce-am scris în ultimul timp despre enigmele formării primului Guvern personal din postdecembrism, n-am invocat o clipă Stenograma trecută de DNA în Rechizitoriu”, a scris Cristoiu.

Știrea despre flagrant sună așa cum a apărut în presă la momentul respectiv.

„Enache Ștefan, colonel în cadrul U.M. 02999 a Serviciului de Telecomunicații Speciale, detașat la Secretariatul General al Guvernului ca să securizeze liniile telefonice ale instituției ce poartă interesele României, a fost reținut marți dimineață (14 decembrie 2015 n. n.) de procurorii militari ai DNA. El a fost prins în flagrant, imediat după întâlnirea cu intermediarul mituitorului. Acțiunea a avut loc la ora 04.00 din noapte, colonelul fiind prins lângă gardul Guvernului din Piața Victoriei, cu 30.000 de euro asupra lui. Acuzat de trafic de influență, Ștefan Enache a fost dus la Tribunalul Militar Teritorial cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a mai scris analistul.

Jurnalistul amintește despre 29 decembrie 2015, când toată presa a vorbit despre știrea conform căreia colonelul a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv.

„Pînă aici nimic deosebit.

Fiind vorba de un flagrant, prea multe alte dovezi în afara interceptărilor care confirmă infracțiunea nu se cer. De aici și rapiditate cu care s-a finalizat dosarul. Pe 14 decembrie 2015, colonelul era prins în flagrant, iar pe 3o decembrie 2015, era trimis în judecată. Presa a publicat pe larg fragmente din Rechizitoriul redactat de DNA și aflat deja la Dosar.

Sîmbătă, 2 ianuarie 2016 dimineața, jurnalistul Ionel Stoica de la Adevărul, ajuns aici după un scandal pentru care a avut misiunea să-l provoace la Evenimentul zilei, tipul fiind suspectat ca scriind la Ordin pe unitate, publică în Adevărul Stenogramele din Dosar inclusiv cea despre spusele colonelului. Dacă ar fi fost vorba de un alt jurnalist, probabil că m-aș fi grăbit să-l felicit pe Ionel Stoica pentru performanța de a pune mîna pe asemenea documente. Ionel Stoica, dacă nu știți, e autorul pozei limbiste din Evenimentul zilei în care Livia Stanciu, boțită din Scandalul Rarinca, era publicitată ca mergînd cu metroul. Fotografie n-avea nici o precizare despre cum și unde călătorea Livia Stanciu cu metroul, iar explicația îți făcea greață de lingușelile la care se deda. E de notorietate că Binomul SRI-DNA își are oameni plasați în toate redacțiile din București prin intermediul cărora lansează Diversiuni de presă. Ionel Stoica e unul dintre aceștia. Duminică, 3 ianuarie 2015, presa publică sub titluri senzaționale un Fragment dintr-o Stenogramă pusă la Dosar, în care colonelul, interceptat fără s-o știe, îi spune interlocutorului că el știe de existența unei mîini criminale în cazul Colectiv”, a scris Cristoiu.

Ion Cristoiu vorbește în încheiere despre dezamăgirea pe care i-a provocat-o presa cu privirea la o informație venită pe surse și care a fost apoi preluată de toți jurnaliștii din România fără să facă o cercetare cu privire la veridicitatea informației.

"Din cîte se știe, o informație pe surse și mai ales de o asemenea importanță se obține de la o instituție cu greu de către un ziarist pe baza unor relații personale trainice cu oameni din interiorul instituției respective.

Instituția de presă la care lucrează ziaristul respectiv publică informația respectivă în regim de exclusivitate. Textul despre afirmațiile colonelului se definesc prin două aberații:

1.Pe surse toate ziarele, site- urile și televiziunile de știri au obținut aceeași informație. Socotind cîte publicații reproduc textul îmi imaginez că atît clădirea DNA. cît și a Parchetului General a deveni neîncăpătoare pentru numărul de ziariști care s-au dus să obțină aceeași știre.

 2.Aserțiunile DNA și ale Parchetului General n-au nimic deosebit. Nu văd de ce trebuiau ele să ajungă în presă sub formula anonimatului.

3.DNA n-avea cum să verifice spusele colonelului pentru a le declara ca nereale, Procurorii DNA care s-au ocupat de Dosarul colonelului n-aveau cum verifica dacă spusele colonelului sunt reale, deoarece Incendiul de la Colectiv face parte dintr-un alt dosar, fără nici o legătură cu colonelul. Așadar, fie sursele presei autohtone de la DNA mint fără să clipească, fie presa a născocit o știre.

Simpla analiză a Scandalului Afirmațiile unui colonel STS despre conspirația de la Colectiv mă convinge c-a fost vorba de o nouă Diversiune:

Lansarea pe piață a unei gogomănii puse pe seama unui personaj compromis (avocatul colonelului susține că clientul său n-a zis o clipă așa ceva!) pentru a compromite orice dezbatere serioasă despre Operațiunea prin care Klaus Iohannis a pus mîna pe puterea absolută în România de la finele lui 2015”, a încheiat Cristoiu.