ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a analizat pe blogul său lista noilor miniștri anunțată de președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Dacă ar fi, totuși, să-mi dau cu părerea despre listă, aș saluta prezența lui Teodor Meleșcanu în fruntea Externelor, decizie prin care PSD a ținut să-și arate respectul față de ALDE, desemnarea în fine la Justiție a unui ministru politic și mult așteptata răsplată pentru Olguța Vasilescu, a cărei bărbăție în lupta cu Binomul SRI-DNA a adus multe voturi PSD. Publicarea unui lung șir de liste născocite a fost unul dintre aspectele acestor zile de fine și de început de an. Un alt aspect a fost dat de dezbaterea dacă un nume era sau nu potrivit la un anume minister, culmea jenantului atingînd-o Vlad Alexandrescu, autorul afacerii banditești numite Cumințenia pămîntului, încă ocolită de DNA. Mai noul USR-ist a declarat că noul Guvern nu continuă moștenirea Dacian Cioloș, lucru pentru care el și Cosette vor vota împotrivă în Parlament. Amîndouă aspectele nu sunt noi în postdecembrism. Mie mi s-a părut însă altceva: Ampla dezbatere privind influența SRI asupra componenței nominale a noului Guvern. Campania, pentru că e vorba mai ales de o campanie de presă, a fost deschisă de Traian Băsescu”, a scris jurnalistul.

În continuare, jurnalistul vorbește despre campania prin care a avut loc denunțarea unei „așa-zise operațiuni prin care SRI vrea să-și plaseze în noul Guvern oamenii săi”.

„E o premieră în postdecembrism, deoarece pînă acum, în zilele de formare a noului Guvern, principala și singura suspiciune față de posibilele nume de miniștri țintea corupția. De data asta Corupția a dispărut dintre suspiciuni. I-au luat locul suspiciunea de a fi omul lui Liviu Dragnea și, îndeosebi, suspiciunea de a fi omul SRI. Campania are drept punct de plecare o realitate asupra căreia s-a aplecat în ultimul an presa independentă: Amestecul anticonstituțional al Serviciilor secrete în viața noastră social-politică. Mă număr printre jurnaliștii care au dus și duc o campanie consecventă împotriva amestecului anticonstituțional al Serviciilor în viața noastră social-politică. De pe această poziție, îmi permit să observ că actuala campanie dusă împotriva a ceea ce se numește plasarea de către SRI a unor oameni în Guvern trădează multe hibe. Așa cum se desfășoară ea, campania risca să treacă drept o mare manipulare din partea Serviciilor pentru a abate atenția de la adevăratele măsuri care trebuie luate pentru a elimina implicarea Sistemului în viața noastră social-politică. De remarcat mai întîi că prin Servicii secrete campania prezentă înțelege doar SRI. Pe teritoriu național își desfășoară activitatea și SIE, chiar dacă misiunea acestui Serviciu vizează doar informațiile exerne. A limita suspiciunile la SRI, excluzînd SIE, înseamnă, pe de o parte, a face jocul SIE, pe de alta, a deforma obictivele campaniei. Oricît ar părea de ciudat, în materie de ofițeri acoperiți, de agenți de influență, de oameni plasați în politică, în presă, în lumea afacerilor, SIE bate la scor SRI.

Sînt multe explicații ale acestei realități: De la faptul că SIE e un Serviciu român în afara atenției vigilente a opiniei publice pînă la faptul că SIE poate oferi financiar mult mai multe avantaje decît SRI prin finanțările cu cîntec din străinătate. Sigur e că, așa cum s-a văzut din afacerea Cumințenia pămîntului, SIE a avut un cuvînt greu de spus în activitatea Guvernului Dacian Cioloș. Pe lîngă SRI și SIE, acționează pe teritoriul național alte două Servicii – DIPI și DIA. Cine ne garantează, de exemplu, că Serviciul secret al Armatei nu vrea să-și plaseze și el oameni în Guvern? A limita suspiciunile la SRI înseamnă, iată, din start, a face ineficientă campania”, a mai spus Cristoiu.

Analiza zilei după ultimele evenimente: România, o țară fără direcție. Președintele e neamț, premierul francez, șefii serviciilor sunt niște drone. Nu e nicio diferență între ocupația rusească și cea de acum.Scopul ei e identic: JAFUL