ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a analizat proiectul de buget aprobat de guvernul Cioloș și critică noul minister înființat prin Ordonanță de Urgență, cel pentru ”Consultare Publică și Dialog Civic”.

Într-o postare pe blogul personal, analistul precizează că un astfel de minister nu își are rostul, însă probabil acesta a fost creat pentru ca președintele României să îi poată răsplăti pe cei care i-au făcut campanie.

"Sub titlul, Cum e pus Bugetul pe 2016 în dezbaterea Sovietelor leniniste de muncitori, soldați și țărani! am contestat în Evz.ro de miercuri 9 decembrie 2015 prima acțiune a funambulescului minister înființat de Dacian Cioloș prin Ordonanță de urgență și numit spre împiedecarea limbii române, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic: Dezbaterea cu cetățenii a Proiectului de Buget anunțată pentru miercuri, 9 decembrie 2015, între orele 14-16, la Palatul Victoria", a spus acesta.

Cristoiu relatează pentru o publicație, un text referitor la deciziile pe care le-a prezentat comunicatul remis de ministrul Violeta Alexandru la dezbaterea cu trei miniștri ai Cabinetului Cioloș, în frunte cu șefa de la Finanțe.

"Stîrnit de această inițiativă absurdă, amintind de punerea în dezbaterea colectivelor de oameni ai muncii de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu a Planului de Stat pe anul următor, observam:

„Din cîte se vede, prin aiuritorul Minister al Consultării publice, aiuritor, pentru că dimensiunea Consultării publice ține de întregul Guvern și nu de un minister, se lasă impresia că niște cetățeni, prezenți într-o sală după criterii absolut întîmplătoare, vor impune modificarea unui document de importanța Proiectului de Buget. Spunem asta, deoarece se presupune că tot deranjul – invitarea, prezența în sală, expunerile celor trei miniștri, ascultarea propunerilor – a fost făcut din credința că după întîlnire Proiectul va fi modificat potrivit propunerilor venite de la cetățenii pătrunși în sediul Guvernului. Inutil să ne mai întrebăm asupra caracterului reprezentativ al cetățenilor veniți la dezbatere. Și dacă la dezbatere vor veni cu precădere inși convinși că nu e nevoie de doctori, ci de vrăjitoare și, în consecință, vor propune ca Bugetul pe 2016 să cuprindă o sumă de bani pentru subvenționarea descîntecelor?", a spus Cristoiu.

"Luînd în calcul că Proiectul de Buget e opera unor profesioniști ai Finanțelor, un Document a cărei elaborare a presupus multă bătaie de cap, greu de modificat așa, la întîmplare, pentru că trebuie păstrate anumite echilibre, și mai ales ținînd cont de condiția pusă de organizatori ca fiecare participant să vină cu o singură propunere, despre care să vorbească în doar trei minute, era limpede – scriam- că „așa-zisa dezbatere a Bugetului cu cetățenii e o acțiune absolut formală, fără nici o finalitate practică, menită a întreține iluzia unei preocupări pentru consultarea cetățenilor în luarea unor decizii importante pentru țară", a subliniat el.

"Eu am scris și am zis că dezbaterea Bugetului nu e un dialog sincer, real, cu cetățenii, ivit din credința în înțelepciunea Poporului, ci o acțiune formală, amintind izbitor de cele organizate pe vremuri de sindicatele comuniste în secții și ateliere pentru a întreține iluzia că ele, sindicatele, sunt cureaua de legătură între Partid și Oamenii Muncii.

Caracterizînd astfel dezbaterea, mă gîndeam că Guvernul va mima cît de cît luarea în seamă a propunerilor avansate de cetățeni în cadrul întîlnirii.

Adică, după dezbatere, Ministerul va da un Comunicat prin care va lăuda propunerile și va anunța că ele au fost trimise lui Dacian Cioloș pentru a ține cont de ele înainte de a finaliza Proiectul de Buget și a-l supune votului în ședința Executivului. Iar Dacian Cioloș, măcar de ochii lumii, va anunța la conferința de presă de după votul din Guvern că-n Proiect se regăsesc și propuneri de la consultarea cu cetățenii", a precizat jurnalistul.

În încheiere, Cristoiu spune într-un mod ironic, că înainte ca cetățenii să-și prezinte propunerile privind bugetul, acesta a fost aprobat de Guvern.

"S-a mai ținut întîlnirea cu cetățenii dacă propunerile din sală nu-și mai aveau rostul cîtă vreme Bugetul fusese deja aprobat? Firește că s-a ținut. Cum altfel să se justifice Hotărirea de Guvern aprobată tot în ședința de miercuri privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

Conform Hotărîrii, Ministerul va fi condus de un ministru și doi secretari de stat și va avea deocamdată 35 de posturi. Vor fi, așadar, un număr important de sinecuri pentru răsplătirea ONG-iștilor care i-au făcut campanie electorală lui Klaus Iohannis.Din cîte se vede n-am dat numărul de 37 de persoane, cîte vor fi încadrate. Asta deoarece nu știu ce număr de posturi sunt rezervate mai demult, cînd s-a clocit înființarea acestui minister care se vrea cureaua de legătură dintre Guvern și oamenii muncii, SRI și SIE", a încheiat analistul.