ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Lucian Boia, a recunoscut, că a colaborat cu Securitatea timp de 16 ani, scrie Evenimentul Zilei. Din 1973 și până în 1989. Mărturia a fost făcută în ultimul său volum, lansat recent la Editura Humanitas.

„Pe scurt, mi-a telefonat tovarășul Manea, de la Securitate, convocându-mă la o întâlnire. Nu puteam, să o refuz, așa că m-am dus. Era o cameră, să-i zic, conspirativă, într-un bloc demolat între timp, cam pe unde este acum stația de metrou Izvor. Tovarășul Manea dorea de la mine o declarație privind raporturile mele cu străinii. Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz. Acesta a fost începutul, dar și tipicul permanent al unor declarații pe care a trebuit să le dau din când în când, mai rar la început și mai frecvent odată cu înmulțirea raporturilor mele cu străinii, mai ales odată cu constituirea Comisiei internaționale de istoriografie”, spunea Boia.

Precizând că nu a semnat niciun angajament cu organele Securității, istoricul spune că „aveam obligația să le spun din când în când cu cine m-am întâlnit. Nu mi s-a cerut niciodată nicio informație alta decât ceea ce comunicam eu însumi (relatările mele erau foarte succinte, de genul X este o persoană care simpatizează România, e preocupată de următoarea temă de cercetare...)”.
 
Scriitoarea și cercetătoarea franceză Catherine Durandin l-a acuzat pe Boia, în volumul „România mea comunistă”, de legături cu Securitatea.
 
La sfârșitul lui 2018, EVZ publica un document în care istoricul Lucian Boia apare drept colaborator al Centrului de Informații Externe (actuala SIE).
 
Lucian Boia a fost decorat anul trecut de către Germania pentru contribuțiile sale aduse istoriografiei românești.