ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Grigore L. Culian, editorul și fondatorul ziarului „New York Magazin", editorialist la ziarul Cotidianul, a adresat o „scrisoare foarte deschisă” ziariștilor români acreditați la vizita președintelui Iohannis în SUA, în care le reproșează atitudinea arogantă și limbajul de mahala pe care le-au afișat în timpul evenimentului de la finele săptămânii trecute, de la Washington.

Cunoscutul jurnalist român stabilit în America din 1989 consideră că ziariștii care l-au însoțit pe Iohannis în vizita în America nu pot fi numiți „colegi”, după ce i-au demonstrat, prin comportamentul lor, că se consideră  „stăpânii adevărului” și că politica americană nu poate fi comentată decât de "specialiștii” trimiși de la București.  „M-am trezit îmbrâncit și apostrofat de reporterii sau cameramanii televiziunilor din România, deși aveam același statut cu domniile lor, fără să mai vorbesc de diferența de vârstă și de faptul că am condus 6 (șase) ore pentru a ajunge la acea întâlnire. Întrebare: de ce ați transformat un eveniment dedicat Comunității Românești într-o ședință foto a președintelui României, fără să țineți seama de faptul că oamenii veniseră acolo pentru a discuta problemele românilor din America și a căuta soluții împreună cu președintele?”, le reproșează Grigore L. Culian reporterilor din România. El le reamintește celor care se cred deja vedete ale presei dâmbovițene că „notorietatea și gloria temporară se vor întoarce ca un bumerang împotriva celor care încearcă să transforme această meserie nobilă într-o afacere rentabilă”.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii publicate de cotidianul.ro.

„Doamnelor, domnișoarelor și domnilor jurnaliști,

Nu voi folosi termenul "colegi”, mai ales după ce am asistat stupefiat la comportamentul dumneavoastră pe parcursul vizitei președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la Washington. Am fost singurul jurnalist româno-american prezent la acest eveniment și mi-au trebuit câteva zile să-mi revin după cele auzite de la oameni care ar trebui să fie modele de comportament civilizat și de etică profesională. În meseria de jurnalist, limbajul de mahala, pregătirea superficială, aroganța și lipsa totală de respect față de cei din jurul dumneavoastră - inclusiv subsemnatul - mă determină să vă adresez aceste rânduri, în speranța că veți înțelege ceva din ceea ce vreau să vă transmit. Am 65 de ani și trăiesc de 28 de ani la New York, unde sunt refugiat politic din februarie 1989. Practic meseria de jurnalist din aprilie 1997, când am fondat, împreună cu fiica mea, cel mai vechi ziar românesc în activitate la New York, "New York Magazin”, pe care îl conduc și îl editez de 20 de ani. Am făcut această introducere pentru a vă arăta că nu sunt un nou-venit în presa scrisă și că m-am pregătit serios înainte de a porni într-o aventură despre care nu știam când - și dacă - se va încheia. Nu am avut resurse financiare, nu am beneficiat de banii unor "sponsori”. În toți acești 20 de ani, mi-am asumat întotdeauna greșelile și am încercat să le dau cititorilor mei tot ce am avut mai bun, fără să le cer nimic în schimb. Mi-am dorit să informez corect și să protejez libertatea de exprimare a colaboratorilor mei în această țară liberă, America, unde presa reprezintă cu adevărat o putere de care societatea a beneficiat întotdeauna.

Dar să trec la subiect. Miercuri, 6 iunie 2017, am fost prezent la întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu "Comunitatea Română din Washington, DC.”, acțiune care a avut loc la Ambasada României. Întrebare: a fost o întâlnire a președintelui cu românii din America sau cu dumneavoastră, cei veniți din țară?! M-am trezit îmbrâncit și apostrofat de reporterii sau cameramanii televiziunilor din România, deși aveam același statut cu domniile lor, fără să mai vorbesc de diferența de vârstă și de faptul că am condus 6 (șase) ore pentru a ajunge la acea întâlnire. Întrebare: de ce ați transformat un eveniment dedicat Comunității Românești într-o ședință foto a președintelui României, fără să țineți seama de faptul că oamenii veniseră acolo pentru a discuta problemele românilor din America și a căuta soluții împreună cu președintele?

Vineri, 9 iunie 2017, m-am prezentat la Ambasada României, pentru a merge împreună la întâlnirea de la Casa Albă dintre președinții Donald Trump și Klaus Iohannis. Urma să stabilim de comun acord protocolul întrebărilor și să desemnăm persoanele care urmau să se adreseze celor doi șefi de stat. Lăsând la o parte ce mi-au auzit urechile în drumul spre Casa Albă (mai ales din partea unor doamne sau domnișoare, cărora nu vreau să le dau numele din respect pentru sexul frumos), m-am oferit să vă ajut, având în vedere că trăiesc de atâția ani în America și am fost prezent la toate întâlnirile de la Casa Albă ale președinților români cu omologii lor americani de după Revoluție. M-ați privit cu superioritate și aroganță, lăsându-mă să înțeleg că dumneavoastră sunteți stăpânii adevărului și că politica americană nu poate fi comentată decât de "specialiștii” trimiși de la București. Nu am probe pentru a lansa acuzații de manipulare orchestrate în laboratoarele de intoxicare ale Puterii din România, oricare ar fi ea, deși am serioase îndoieli în ceea ce privește buna credință a unora dintre dumneavoastră. De fapt, nu acesta este scopul scrisorii mele.

În final, doresc să vă transmit următorul mesaj: treziți-vă și învățați că respectul față de meseria de jurnalist vă obligă să adoptați o conduită care să se ridice la nivelul lumii civilizate! Vă urmăresc în fiecare zi pe posturile de televiziune din România și nu mi-a venit să cred că oameni care se erijează în monumente de etică și le spun românilor ce e bine și ce e rău pot coborî atât de jos! Nu vă mai lăsați călcați în piciare de forța banilor și apărați ce se mai poate apăra într-o presă ajunsă în pragul dezastrului moral în România! Vă garantez că notorietatea și gloria temporară se vor întoarce ca un bumerang împotriva celor care încearcă să transforme această meserie nobilă într-o afacere rentabilă! Cât despre limbajul incalificabil pe care îl folosiți în relațiile dintre dumneavoastră, nu e treaba mea. Totuși, vă întreb: Nu vă e rușine?

Grigore L. Culian, editor/fondator "New York Magazin”


Editorialistul Cotidianul, Grigore L. Culian a fost premiat, în februarie, cu prestigiosul trofeu "Queens Ambassador Award" pentru activitatea sa în cadrul Comunității Imigranților din Queens, New York.

"Queens Ambassador Award" se acordă anual personalităților din comunitățile de emigranți care au contribuit la dezvoltarea relațiilor dintre diferitele etnii care trăiesc în New York. Câștigătorii sunt selectați pe baza unui referat care conține date concrete despre activitatea lor, iar Grigore L. Culian a fost selectat ca jurnalist de reprezentanții câtorva zeci de publicații etnice.

El este primul român care a obținut o asemenea recunoaștere din partea americanilor.