ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a precizat, marți seara, la Strasbourg, că Legea grațierii nu este soluția pentru supraaglomerarea din închisori. Mai mult, șeful statului a explicat că România are un termen de aproximativ 18 luni pentru a elabora un pachet de măsuri pentru a evita sancțiunile de la CEDO.

Șeful statului a mai spus că a discutat cu președintele CEDO, președintele Comisiei de la Veneția și secretarul general al Consiliului Europei despre proiectele privind amnistia și grațierea., astfel că nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi a CEDO de 80 de milioane de euro cu privire la situația din închisorile din România

„Nu poate fi vorba despre 80 de milioane (n.r - amendă de la CEDO, pentru supraaglomerarea din închisori). Nu poate fi aplicat așa ceva la România. Nu știe nimeni câți deținuți au dreptul la o compensație. Haideți să vedem ce dorește CEDO de la noi, să elaborăm un pachet serios pentru România”, a spus președintele Iohannis, la Strasbourg.

În ceea ce privește referendumul care vizează OUG privind grațierea și modificarea codului penal, șeful statului a precizat: „Chestiunea cu referendumul se referă la o chestiune politică și la o abordare politică”.

Președintele a continuat afirmând că grațierea nu reprezintă soluția oamenilor din închisori, ci „o mică parte din pachetul de soluții. Potrivit șefului statului, România va avea un termen de aproximativ 18 luni pentru a elabora un set de măsuri.

„CEDO reprezintă o soluție tehnică. Grațierea nu este soluția. Poate fi o parte mică din pachetul de soluții. La noi acasă, problema s-a pus total greșit. S-a mers pe scoaterea unei teme din context și ambalarea într-un mod care mi se pare nepotrivit. Grațierea nu poate fi făcută pentru politicieni. Trebuie făcută pentru cei din închisori, nu pentru cei care stau în Parlament”, a continuat Klaus Iohannis.

În ceea ce privește declarațiile făcute, luni seara, de Liviu Dragnea, care a anunțat că va iniția două referendumuri în primăvară - unul privind imunitatea parlamentarilor, un altul privind redefinirea familiei în Constituție, Klaus Iohannis a precizat: „Anunță președintele referendum și toată lumea sare că vor și ei referendum”. În plus, șeful statului a spus că exclude să fie trei referendumuri în primăvară.

„Evident că am un plan B, dar nu vi-l spun astăzi”, a răspuns Klaus Iohannis, întrebat ce va face dacă Legea grațierii ar intra în vigoare.