ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alții cu alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toți români în cazul acesta, în societatea românească și vreau să mergem mai departe, asta înseamnă toleranță. Toleranța rezultă din informare, nu din dezinformare", a afirmat șeful statului la dezbaterea „Politica: De la teorie la practică", organizată la BCU.

Șeful statului a fost întrebat dacă inițiatorii demersului de modificare a Constituției cu privire la definirea familiei au generat o radicalizare a unor culte.

„Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. După părerea mea, tema, chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături, și are susținători importanți, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească, cum nici reacțiile unor politicieni nu au reușit să miște electoratul semnificativ", a spus Iohannis.

El a explicat declarațiile sale din octombrie cu privire la această temă, arătând că le-ar repeta oricând.

„Am făcut acele afirmații cu foarte multă bună-credință și le-aș repeta oricând. S-au găsit bineînțeles unii politicieni șmecheri care imediat s-au cățărat pe mine și au încercat să dovedească ce buni patrioți și români sunt ei și că eu mă situez într-o poziție stranie. Nu cred că sunt într-o poziție stranie și nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de inițiative. Sigur, se poate supune orice la vot, putem să mergem, ștampilăm și obținem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obține prin vot este pacea socială", a mai afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a subliniat că pacea socială se poate obține numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic și societate, între societate și biserică, între diferitele grupuri din societate.

„Or, niciodată, pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor relevanți din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau într-alta nu rezultă decât într-o mulțime de perdanți. De obicei pierd toți. Dacă pacea socială în țară se rupe, nu există niciun câștigător, există numai perdanți. Din acest motiv am spus că este foarte importat să fim toleranți", a completat el.

 

Președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România reacționează la afirmațiile președintelui

Pastorul Viorel Iuga, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, reacționează la afirmațiile președintelui Iohannis despre demersul Coaliției pentru Familie. Șeful statului a afirmat că tema modificării Constituției pentru protejarea familiei tradiționale nu a penetrat societatea, că pacea socială nu se obține prin referendum și că este nevoie de toleranță și compromis. În replică, Viorel Iuga se declară consternat de afirmațiile lui Iohannis și pledează pentru toleranță fără copromis, pentru un viitor binecuvântat al României.

Coaliția pentru Familie a strâns aproximativ trei milioane de semnături pentru declanșarea unui referendum de modificare a Constituției, în sensul definirii familiei ca uniunea între un bărbat și o femeie. În urmă cu o lună, pastorul Viorel Iuga i-a cerut public președintelui Iohannis să seexprime în favoarea familiei tradiționale. În schimb, Iohannis s-a declarat adeptul toleranței și a respins „solicitările ultimative". Replica președintelui a generat o întreagă dezbatere publică, din care nu au lipsit atacurile publice. Președintele comunității baptiste a refuzat în acel moment să ducă mai departe dezbaterea și să ofere o replică, însă readucerea temei în prim-plan, la o dezbatere de la BCU la care a participat și Klaus Iohannis, a generat o nouă reacție din partea liderului religios.

Vă prezentăm mai jos, integral, punctul de vedere oferit de pastorul Viorel Iuga pentru stiripesurse.ro:


„Credeam că voi avea o seară liniștită, dar mi-a stricat-o domnul Președinte. Am deschis calculatorul, am ascultat și nu mi-a venit să cred. Am avut impresia că nu aud bine. După aproape un an de discuții pe toate fronturile, este drept, discuții camuflate de massmedia aservită agendelor multicolore, după decizii luate la cel mai înalt nivel juridic, în cadrul dialogului deschis cu studenții de la Științe Politice, mai precis la întrebarea studentului Andrei Popa, domnul Președinte a afirmat câteva lucruri care m-au lăsat mască.

În primul rând, domnul Președinte ne spune că declarațiile făcute de cei care susțin familia tradițională nu au avut vreun impact în a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. Apoi, președintele ne spune că deși tema a fost ridicată cu 3 milioane de semnături și are susținători importanți „nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească”. În final, după alte câteva afirmații, domnul președinte ne spune și care este soluția: compromisul!

Domnule Președinte, pentru că în seara aceasta tot ați îndemnat studenții să ceară politicienilor „să joace cu cărțile pe masă”, vă rog frumos, ne puteți spune și nouă despre ce grupuri este vorba? De unde știți dumneavoastră ce atitudinea au aceste grupuri față de familie și față de inițiativa cetățenească?

Pe de altă parte, domnule Președinte, de unde știți dumneavoastră ce și cât a penetrat societatea românească, dacă nu ați făcut ceva pentru ca ea, societatea, nu grupurile, să se poată exprima? Știți cumva ce este în sufletul cetățenilor români creștini? Cum puteți afirma că pe cetățenii români nu îi interesează protejarea familiei tradiționale? Nu v-ați gândit niciodată că lângă cele 3 milioane de români care au semnat pentru modificarea Constituției, mai sunt și familiile și prietenii lor? Nu ați luat în calcul, cel puțin, faptul că Biserica Ortodoxă Română, biserica majoritară din România, a afirmat clar, public și în mod repetat că susține familia tradițională? Sau gândiți că afirmațiile acestea nu au nicio susținere în teren? Și dacă, prin reducere la absurd, ar fi așa cum spuneți dumneavoastră, de ce nu s-a discutat în spațiul public mai mult acest subiect? Când ați chemat sau ați încercat să ajutați la inițierea unui dialog sincer și deschis între toți cei interesați de subiect? Dacă dumneavoastră sunteți singurul care știe cine sunt "actorii relevanți” ai societății, de ce nu i-ați chemat la o discuție? Noi am crezut că cei mai relevanți actori sunt cetățenii țării? Oare ne-am înșelat chiar așa de tare?

Domnule Președinte, în seara aceasta ați spus deschis că „am făcut acele afimații cu bună credință și le-aș repeta oricând.” Eu am înțeles aceasta foarte bine. Sper că acum lucrurile sunt mult mai clare și pentru cei care au crezut că ceea ce ați spus atunci a fost o gafă politică. În seara aceasta ne-ați confirmat că atunci ne-ați spus sincer ce credeți. Mai mult, ați jucat, din nou, cu cărțile pe față și ne-ați spus deschis că nu poate exista pace socială fără compromis.

Domnule Președinte, să știți că noi, cetățenii români creștini, nu suntem tăntălăi, ci suntem toleranți și știm ce înseamnă toleranță. Pentru că ne dorim din inimă pace socială, nu am demarat o acțiune împotriva cuiva, ci pentru familie, în general. Noi, cetățenii români creștini, ne rugăm pentru pace, încercăm să trăim ca oameni ai păcii și propovăduim pacea. O facem cu orice preț? În niciun caz. Aici ne diferențiem mult de tot. Noi vrem pace socială, dar nu așa cum o înțelegeți dumneavoastră, prin compromis. Compromisul nu trebuie admis nici în conștiință, nici în relația cu semenii, nici în biserică și nicidecum în relația noastră cu Dumnezeu. O națiune cu lideri compromiși, care folosesc compromisul, nu va avea un viitor binecuvântat. Noi ne iubim țara și știm că binecuvântarea ei depinde, în primul rând, de binecuvântarea lui Dumnezeu. Știți când vom pierde toți, așa cum afirmați dumneavoastră? Nu când vom sta aproape de Adevăr și de valorile autentice, ci când vom urma sfatul dumneavoastră, când vom accepta și vom folosi compromisul.

Dacă dumneavoastră vreți să mergeți în continuare pe calea compromisului, este alegerea dumneavoastră. Noi vedem lucrurile altfel și vom continua să ne spunem convingerile în dragoste, până când poporul, nu grupurile pe care le menționați, va avea șansa să se exprime în mod democratic”.