ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis a primit la Berlin, Ordinul Sfântului Gheorghe, acordat de Balul Operei „Semper" din Dresda, într-o ceremonie care a fost amânată inițial în februarie, din cauza protestelor din România. Șeful statului a spus că nu a putut pleca atunci din țară, pentru că avea o     „datorie morală" de a-i susține pe manifestanții care au apărat statul de drept, scrie News.ro.

În ultimii 12 ani, acest Ordin a mai fost acordat unor personalități culturale, precum actorii Gerard Depardieu și Roger Moore, dar și unor politicieni precum Manuel Barroso, Jean Claude Juncker, Vladimir Putin și ultimilor doi președinți germani.

„Sunteți apreciat pentru că sunteți un om onest, care ascultă cu atenție, care cântărește lucrurile, care vrea să convingă și care ia decizii pragmatice. Ați demonstrat și că în condiții dificile vă asumați răspunderea. (...) Ați fost ales pentru că ați vrut să puneți în prim plan țara dumneavoastră", a spus Frey.

Președintele Iohannis a spus că primește cu mare plăcere acest ordin, dedicându-l prieteniei româno-germane, dar și poporului român și României. El a explicat că nu a putut fi la Dresda în februarie pentru a primi distincția din cauza situației din țară.

„Pe 3 februarie nu am putut participa la seara de gală de la Dresda, dar am avut motive întemeiate. Concetățenii mei au protestat în acele zile. Statul de drept și democrația au fost apărate prin aceste demonstrații. Eu am simțit că este datoria mea morală să fiu alături de ei", a afirmat șeful statului.

Distincția a fost acordată la Ambasada României din Berlin, în prezența ambasadorului Emil Hurezeanu.