ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele României Klaus Iohannis a avut prima reacție după ce Vladimir Putin a făcut câteva declarații la adresa țării noastre, în contextul scutului de la Deveselu.

Reacția sa vine la trei zile de la declanșarea scandalului, în condițiile în care în această perioadă a fost criticat pentru lipsa unei declarații.

Cu toate că președintele rus a făcut acele declarații vineri seară, pe 27 mai, reacția președintelui vine marți, 31 mai, la patru zile după ce declarația lui Putin a făcut obiectul unei mediatizări masive.

"Recentele declarații din partea Federației Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă, aceste amenințări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securității NATO ca reacție legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă", a declarat marți Klaus Iohannis, în timpul unei alocuțiuni cu prilejul deschiderii Programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”, așa cum se arată pe portalul online al Administrației Prezidențiale.

Lipsa de reacție a președintelui a fost criticată atât de oameni politici, cât și de jurnaliști.

Singura instituție oficială care a reacționat a fost Ministerul Afacerilor Externe, care și-a exprimat surprinderea față de declarațiile liderului rus Vladimir Putin. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federației Ruse sau a altui stat, se arăta în comunicatul oficial al MAE.