ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, într-un interviu acordat ziare.com, că l-a cunoscut pe Sebastian Ghiță la evenimente organizate de instituțiile cu care colabora, precizând că nu a participat la evenimente private cu acesta. Kovesi spune că nu are motive să își dea demisia.
  
Laura Kovesi a apreciat că scandalul creat de Sebastian Ghiță are ca țintă întregul sistem judiciar: "decredibilizare, hărțuire, intimidare. Impactul este asupra întregului sistem de justiție. Sunt mulți care spun: uite ce vă fac vouă, când dosarele vor ajunge la noi, ni se poate întâmpla la fel. Ce sunt aceste atacuri? O încercare de a ne intimida. DNA a atins persoane foarte importante, cu averi impresionante. 
  
 (...) S-au dat sute de mii de euro, chiar și un milion, pentru campanii anti-DNA, de hărțuire, de intimidare, de denigrare". 
  
 Procurorul șef DNA a respins categoric acuzația că dosarele ar fi aranjate sau că procurorii ar fi răspuns la comenzi: "Pe mine nu m-a sunat niciodată cineva să-mi spună: dosarul ăsta trebuie să-l închizi sau să-l deschizi." 

 
Redăm în continuare interviul integral:
  
Sebastian Ghiță a declanșat un scandal de proporții și susține că a fost prieten cu dvs, că a chefuit cu dvs, că se vedea cu dvs de 2-3 ori pe săptămână. Cum l-ați cunoscut și în ce condiții v-ați văzut cu Sebastian Ghiță? 
  
 În mod normal, nu menționez cum cunosc persoane prin prisma atribuțiilor de serviciu. Reamintesc o declarație pe care am făcut-o anul trecut: nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu Ghiță Sebastian, cu inculpatul Ghiță Sebastian. 
  
 Nu doresc să întru în dialog cu un inculpat fugar, dar pentru că există aceste afirmații în spațiul public, voi răspunde. 
  
 În calitatea mea instituțională, am fost invitată la anumite evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituțiile cu care colaborăm în activitatea noastră, ocazie cu care l-am întâlnit pe Sebastian Ghiță. La astfel de evenimente. 
  
 Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiță, nu am vorbit niciodată la telefon cu Sebastian Ghiță, nu i-am dat mailuri și nu am participat decât la evenimente organizate de șefi de instituții sau de instituții publice, la care eu nu pot cenzura lista de invitați, evenimente la care au fost prezente și alte persoane. 
  
 S-a vorbit mult despre o întâlnire cu dl Ghiță în vie, la care ar fi participat și dl Ponta, care a confirmat-o. 
  
 Repet, nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiță și nici discuții private cu Sebastian Ghiță. 
  
 Dl Ghiță amenință cu poze sau înregistrări de la o întâlnire privată la Sinaia. Pot apărea asemenea poze sau înregistrări cu dvs și dl Ghiță în concedii, la el acasă, la Sinaia? 
  
 Nu am fost în vacanțe cu Sebastian Ghiță, nu am petrecut timp liber cu Sebastian Ghiță. Poze trucate sau editate, filme trucate sau editate pot apărea oricând așa cum au apărut și până acum. 
  
 Sunt deja imagini în spațiul public în care este aplicată fotografia mea peste o imagine dintr-o vie sau o cramă. Am văzut imagini cu mine de la evenimente publice, aplicate peste o altă imagine, spunându-se că am participat la nu știu ce petreceri. Așa ceva poate să apăra, poze, filme editate, trucate. Pot să apăra poze dintr-un context prezentate în alt context. Nu exclud asemenea manipulări. 
  
Este evident că se încearcă o manipulare pentru că lumea să uite câte dosare i-au fost făcute acestui inculpat, câte prejudicii a provocat statului și că este un inculpat fugar. Este doar o manipulare prin care îmbrăca lucruri adevărate cu lucruri false. 
  
 Nu am participat la evenimente private cu Sebastian Ghiță, nu am participat la evenimente organizate de acesta. Sunt situații în care participând la evenimente, a căror lista de invitați nu o pot cenzura, să întâlnesc persoane inculpate, care erau implicate în dosare DNA sau ulterior au fost cercetate. Dar acest lucru nu mă face prietenă cu acele persoane. 
  
 Faptul că într-o poză de grup apare și una dintre acele persoane nu te face prietenă cu ea. Uneori, am plecat din zonă unde erau persoanele respective, am evitat orice contact direct cu ele. Dar nu pot cenzura ce se întâmplă în afara locuinței sau a biroului meu. 
  
 Sunteți ofițer acoperit al unui serviciu secret dintr-o țară parteneră, după cum susține dl Ghiță? 
  
 Nu. Nu. Exclus. Aceste afirmații mi se par foarte grave, total mincinoase. Nu este adevărat. 
  
 Ghiță a prezentat un presupus email adresat "cucuvelei mov" și consilierei dvs, dna Titian, care conținea seriile banilor folosiți în dosarul Vîntu. Este autentic acest mail? 
  
 Nu știu cine e cucuveaua mov. Nu am folosit niciodată un astfel de e-mail. Colegii mei care au legătură cu presa întotdeauna au avut adresa de mail afișată pe site-ul instituției. E un mail public, poate fi luat de oricine și folosit. 
  
 Referitor la banii folosiți în acel dosar al lui ȘOV, ei au fost puși la dispoziție de denunțător, adică Sebastian Ghiță. Deci e firesc să cunoască seriile bancnotelor. Este un dosar finalizat în urmă cu mai mulți ani, în care există deja o condamnare definitivă. Multe informații sunt deja publice, tot ce s-a lucrat în dosar a fost verificat de judecători diferiți din complete diferite. 
  
 Vorbeam de manipulare, poze editate și poze trucate. V-aș mai da un exemplu. A fost prezentată o factură referitoare la deplasarea făcută la Cluj pentru a se "rezolva", pun între ghimele pentru că nu poate fi adevărat, cercetarea mea în cazul de plagiat în 2012. Vă rog să va uitați pe factură jos. Comanda pentru factură a fost făcută în 2009, iar plata în 2012. 
  
 Cum e făcută în 2009 o comandă pentru un avion privat, știind că în 2012 Codruța Kovesi va fi investigată pentru plagiat? Este din nou tehnică de maniplare și îmbinare a unor chestiuni adevărate cu minciuni. Poate factura e adevărată, dar este folosită în alt context. 
  
 Referitor la afirmațiile inculpatului, s-a dat deja o soluție la PG în care ele au fost verificate. Cu privire la restul afirmațiilor, eu am sesizat CSM atât pentru emisiunile de la începutul lui ianuarie, cât și pentru cele din ultimele zle. Dimineață am sesizat CSM cu privire la afirmațiile din emisiunea de ieri, ieri cu privire la cele din emisiunea de alaltăieri. Am sesizat CNA. 
  
 V-a sugerat cineva vreodată să o lăsați mai moale cu dosarele lui Ghiță, să-l protejați? 
  
 Nu, categoric nu. Am spus de mai multe ori că orice intervenție sau orice presiune se va face asupra mea o voi face publică. 
  
 Alina Bica spunea că în seara primei rețineri ați așteptat-o în capul scărilor pentru a-i arată trufaș cine e stăpâna cătușelor. Este adevărat acest episod? 
  
 Doamnă Bica e cercetată în trei dosare la nivelul DNA, o parte s-au și judecat, are o condamnare nedefinitiva într-un dosar. 
  
 Mi-e greu să comentez declarațiile unei inculpate, dar pot să va spun că treaba mea în DNA nu e să stau în capul scărilor să aștept inculpații. 
  
 Inculpații citați sunt așteptați de către polițiști și conduși în biroul procurorului de caz. 
  
 Căutarea lui Ghiță pare deocamdată că bate pasul peloc. După o luna de la dispariție, nimeni nu știe unde e. DNA face propriile cercetări? Aveți vreo pistă? 
  
 Inculpatul a fost pierdut de Poliția Română în timp ce se află sub filaj. De Poliția Română trebuie găsit. Demersuri care au ținut de instituția noastră am făcut, pentru că am cerut arestarea preventivă și emiterea unui mandat de arestare european. Sigur că în paralel facem și anumite demersuri, verificăm informații privind locul unde se poate ascunde. Nu pot să fac mai multe comentarii. 
  
 Mai există și o înregistrare în care Traian Băsescu ar lăsa se înțeleagă că ar avea înregistrări cu toată lumea, inclusiv cu dvs, și că dosarele erau aranjate. Știți de asemenea înregistrări, v-a amenințat cu așa ceva? 
  
 Eu nu am avut discuții despre aranjarea dosarelor, pentru că nu am făcut așa ceva. O asemenea discuție cu mine nu poate să existe, pentru că nu am avut niciodată discuții despre aranjarea dosarelor. 
  
 Nu am participat niciodată la discuții cu ofițeri ai serviciilor de informații cu judecători sau cu altcineva despre aranjarea unor dosare. 
  
 Dacă dl Băsescu a înregistrat discuțiile pe care le-am avut, nu e problema mea. Am avut întâlniri instituționale, în care am discutat chestiuni instituționale, în rest nu am ce să comentez. 
  
 Cum decurgea relația dintre DNA și SRI, pentru că acesta este miezul fierbinte al discuțiilor? Domnii Ghiță și Băsescu susțin că DNA și SRI aranjau dosare, decideau cine moare și cine trăiește, după cum afirmă Alina Bica. Un "binom negru" care.... 
  
 ...care a deranjat. Care i-a prins pe inculpați. Rostul instituțiilor e să colaboreze între ele. Nu cred că o instituție publică trebuie să stea închisă, oamenii să vorbească numai între ei, să fim toți autiști, să nu vorbim între noi. 
  
  
 Rolul instituțiilor este să colaboreze pentru a preveni și combate fenomene infracționale, pentru a prinde inculpații când comit infracțiuni. 
  
 Ei susțin că se mergea mai departe, spre aranjare de dosare. 
  
 Nu comentez ce zic inculpații. Sunt foarte mulți deranjați de DNA, sunt supărați că i-am prins. Asta nu înseamnă că tot ce zic ei e și adevărat. Relația de colaborare a DNA cu SRI, cu celelalte instituții ale statului, s-a făcut în limita legii, în baza unui protocol încheiat. 
  
 Dosarele au fost instrumentate de procurorii DNA, potrivit legii, SRI ne-a trimis sesizări atunci când au intrat în posesia unor informații privind săvârșirea unor acte de corupție. 
  
 Și, tot potrivt legii, anumite măsuri de supraveghere tehnică, interceptările și filajul, se făceau prin intermediul SRI. 
  
 În cursul anului trecut, CCR a dat o decizie prin care a limitat posibilitatea organelor judiciare de a mai implementa măsuri de supraveghere tehnică cu SRI. Și noi respectăm decizia și legea în vigoare. 
  
 Va referiți la protocolul despre care vorbese UNJR, care permitea constitutirea de echipe mixte procurori-ofițeri SRI. Există așa ceva? 
  
 Nu am citit declarația UNJR. Ce va pot spune e că, în relația de colaborare cu SRI, noi primeam sesizări potrivit legii, ulterior procurorii, în baza unui protocol încheiat cu SRI, cereau date și informații suplimentare de la SRI. 
  
 Aceste date puțeau fi doar informații sau anumite înregistrări făcute în bază unui mandat de siguranță națională. Așa se desfășura colaborarea. 
  
 Niciodată un ofițer al unui seviciu de informații din România, pentru că DNA nu a lucrat doar cu SRI, nu a participat la activitatea de urmărire penală. 
  
 Din mometnul în care procurorul înregistra dosarul penal, toată activitatea de urmărire penală era făcută de procuror. 
  
 Când sunt persoane învinuite, avocatul avea drept să participe la toate actele de procedură. Tot ce făcea procurorul era văzut și de avocat. În toate dosarele instrumentate de DNA, toate măsurile preventive, asiguratorii dispuse sunt verificate din punctul de vedere al legalității de către judecător. 
  
 Dosarul odată ajuns la instanță se verifică în camera preliminară din perspectiva modului administrării probelor și al legalității acestora, după care dosarul se verifică pe fond de către judecător. 
  
 Am văzut astfel de afirmații despre dosare aranjate, despre activități care încălcau legea, la persoane care dețineau funcții publice, fie că erau membri ai Parlamentului sau conduceau instituții, erau reprezentanți ai unor ONG-iuri. 
  
 Orice persoană care în virtutea atribuțiilor de serviciu ia la cunoștință despre săvârșirea unei fapte penale, despre comiterea unei abateri disciplinare, despre aranjarea unor dosare avea obligația să sesizeze organele judiciare. 
  
 Cum vii după 3-4 ani să spui că știi că se aranjau dosare, că se încalcă legea de către un procuror din DNA sau de un judecător sau un ofițer? Obligația există și acum în lege. 
  
 Ați resimțit vreo presiune din partea dlui general Coldea pe anumite dosare, blocare, declasare a urmăririi penale sau celerizare, după cum susține Alină Bica că ar fi pățit la DIICOT? 
  
 Nu. Niciodată un șef de instituție, niciodată persoane cu funcții în statul român cu care am vorbit nu mi-au spus așa ceva. Mereu am spus că dacă se vor face astfel de presiuni asupra mea le voi face publice. 
  
 Orice procuror asupra căruia se fac imixtiuni poate sesiză CSM. Sunt pârghii. Pe mine nu m-a sunat niciodată cineva să-mi spună: dosarul ăsta trebuie să-l închizi sau să-l deschizi. 
  
 Spuneați că Sebastian Ghiță vrea să-și acopere problemele. Ele nu sunt însă noi. Are mai multe dosare, ați cerut și arestarea lui. Cum vă explicați aceste dezvăluiri acum? Care este lectura dvs în privința acestui asalt generalizat? 
  
 Dosarele care-l vizează sunt începute unele din 2013, au fost făcute publice în 2014, 2015. O parte sunt pe rolul ÎCCJ. DNA și-a făcut treaba în dosarele cu Sebastian Ghiță. 
  
 Eu nu pot comenta de ce face aceste afirmații acum. În schimb, eu consider toate atacurile împotriva DNA ca fiind atacuri împotrivă sistemului judiciar, susținute intens de persoane inculpate în dosarele noastre, condamnate sau de cei care susțin aceste persoane. 
  
 Dacă mă întrebați care e lectura mea, va răspund cu trei cuvinte: decredibilizare, hărțuire, intimidare. Se încearcă destabilizarea sistemului judiciar, intimidarea oamenilor care și-au făcut treabă, procurori și judecători. 
  
 Se încearcă intimidarea acestora. Uitați-va ce atacuri au fost pe colegii de la Ploiești care au instrumentat dosarele cu Sebastian Ghiță. Sunt atacați și judecătorii. 
  
 E nefiresc să spui că un dosar al DNA este o făcătură și toți judecătorii care l-au judecat au fost la mâna DNA, șantajați de DNA. Sunt afirmații extrem de grave și mincinoase. 
  
 De la primele măsuri dispuse într-un dosar, până la soluția definitivă, prin mâna câtor judecători trece un dosar? 
  
 Pot să fie și 10-15 judecători de la instanțe diferite. Uneori, sunt soluții diferite ale instanțelor, dovada că dosarele sunt verificate atent. Nu ai cum să susții că noi toți, procurori și judecători, ne-am așezat la masă și ne-am înțeles să facem dosarele într-un anumit fel. 
  
 Ce impact are scandalul asupra procurorilor DNA? 
  
 Impactul este asupra întregului sistem de justiție. Sunt mulți care spun: uite ce va fac vouă, când dosarele vor ajunge la noi ni se poate întâmplă la fel. Ce sunt aceste atacuri? O încercare de a ne intimida. DNA a atins persoane foarte importante, cu averi impresionante. 
  
 Faceți un calcul ce avere au inculpații cercetați de DNA în ultimii ani. În ultimii 3 ani, măsurile asiguratorii puse de DNA sunt de peste 1,5 miliarde de euro. Ce averi au unele persoane cercetate de DNA? S-au dat sute de mii de euro, chiar și un milion, pentru campanii anti-DNA, de hârțuire, de intimidare, de denigrare. 
  
 Noi trimitem dosarele la instanțe, ele judecă, verifică măsurile dispuse, arestarea preventivă nu e luată de procuror, judecătorii decid. 
  
 De la Black Cube e o presiune constantă asupra dvs. V-ați gândit vreo clipă la demisie? 
  
 Nu. De ce să demisionez, pentru că am deranjat niște inculpați? Că ne-am făcut treaba? Nu am de ce să demisionez. Mi-am făcut și voi continuă să-mi fac treaba. 
  
 Am fost numită la DNA pentru a manageria investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt. Nu pentru altceva. 
  
 Și atunci când am intrat în magistratură am depus un jurământ și eu, și colegii mei: că vom respectă legea. Asta facem: respectăm legea și investigăm dosare de mare corupție. 
  
 Nu demisionez pentru că sunt inculpați deranjați, care fac afirmații mincinoase de dimineață până seară. 
  
 Ați discutat cu dl Iohannis situația creată? 
  
 Potrivit legii, noi avem alte pârghii. Am avut discuții cu procurorul general, cu ministrul Justiției, am sesizat CSM, CNA. 
  
 Sunt demersuri instituționale pe care le putem face. Acesta nu e un atac doar împotriva lui Kovesi și împotrivă DNA, ci imporiva întregului sistem judiciar. Lumea uită să mai vorbească despre potențiale modificări legislative.