ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul Tokes Laszlo, președintele CNMT, a salutat, luni, ideea liderului UDMR, Kelemen Hunor, potrivit căruia ar fi nevoie de un „contract social" cu majoritatea românească.

„Salut proiectul domnului Kelemen Hunor în care spune că am avea nevoie de un contract social cu majoritatea românească. Aceasta a fost chiar și propunerea mea personală în anii 1990 când am propus ținerea unei mese rotunde româno-maghiare de reprezentare largă prin care să ne înțelegem, majoritatea cu minoritatea, privind viața socială și politică, situația minorităților, respectiv a minorității maghiare", a declarat luni, în conferință de presă, Tokes.

Eurodeputatul și-a exprimat convingerea că prin acest „contract social", s-ar putea crea o nouă unitate națională, deoarece problemele maghiarilor trebuie și pot fi rezolvate „nu conform unei logici de politică de partid, ci pe baza unei logici de politică națională".

„Nu putem subordona intereselor de partid cauza națională a comunității maghiare din România. Aceasta nu funcționează. Vedem că întotdeauna vom fi o minoritate care nu are șansă să își atingă scopurile sale prin majoritate de vot. Deci problemele comunității maghiare trebuie rezolvate pe baza drepturilor omului, a drepturilor minorităților, pe bază legală, pe baza toleranței. Logica de partid a UDMR-ului — se vede clar după 27 de ani — nu duce la rezultat", a subliniat Tokes.

El a apreciat, de asemenea, anumite declarații pozitive față de drepturile maghiarilor sau față de relația cu Ungaria, făcute de unii reprezentanți ai guvernului, dând ca exemplu pe Teodor Meleșcanu care „a fost foarte pozitiv în această privință".

Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a menționat că și cauza minorităților trebuie să fie parte a schimbării de regim de care are nevoie întreaga țară, cu toate că Tokes susține că prin alegerile din decembrie 2016, „s-a dat din nou legitimitate post-comuniștilor întruchipați de PSD".

Tokes a precizat, de asemenea, că așteaptă să afle, după aproape 30 de ani, adevărul despre Revoluție dar și despre „acel martie negru din Târgu Mureș" și că speră ca și UDMR să „facă parte din acest proces de revizuire a trecutului comunist și tragerea la răspundere a făptașilor".

„Este foarte interesant că în timp ce PSD-ul câștigă în alegeri, concomitent se pune sub acuzare fostul președinte Ion Iliescu și alți foști membri ai guvernului din timpul mineriadei. La fel, procuratura militară a redeschis dosarul revoluției din 1989. Nu știu dacă guvernul Dragnea-Grindeanu va da curs acestor procese și investigări. Și, în fine, după aproape 30 de ani vom putea afla adevărul, și despre acel martie negru din Tg. Mureș. Este foarte interesantă situația actuală din România. Sunt convins că până nu se face dreptate în aceste cazuri, crime împotriva umanității ale regimului comunist, respectiv post comunist, nu se poate trece la o schimbare de regim adevărată. Sper că și UDMR-ul va face parte din acest proces de revizuire a trecutului comunist și tragerea la răspundere a făptașilor", a precizat Tokes.

Pe de altă parte, europarlamentarul este de părere că UDMR dă actualei puteri un „un cec în alb", fără a cere guvernanților „garanții privind revendicările comunității maghiare".

„Este chiar ridicol că cei care s-au acuzat, în toată campania electorală, pe teme naționale, după câteva zile deja se găsesc în aceeași tabără, UDMR-ul semnând un cec bianco sprijinind guvernul post-comunist, fără garanții privind revendicările comunității maghiare. Este interesant că, în același timp, UDMR-ul se subordonează guvernului ungar, guvernului FIDESZ-KDNP, putând spune că în politica UDMR-ului s-a produs o întoarcere radicală, ceea ce este în contradicție principială cu atașamentul UDMR-ului față de guvernul post-comunist. Cred că UDMR-ul trebuie să aleagă: ori FIDESZ-ul ori comuniștii noștri. Acest joc dublu, această ambiguitate nu poate fi continuată. (...)", susține președintele CNMT.