ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este un lucru binecunoscut că în presa română activează oameni cu legături în zona serviciilor. După suspendarea lui Florian Coldea, ziaristul Victor Ciutacu a făcut o serie de afirmații legate de una dintre cele mai cunoscute ziariste din România.

Ciutacu spune că  generalul Florian Coldea i-a cerut, prin intermediul lui Sebastian Ghiță, să renunțe la un proces pe care i-l intentase Sorinei Matei. De asemenea, acesta susține că generalul SRI i-a solicitat să nu o mai atace pe Laura Codruța Kovesi.

”În orașul de ipocriți în care locuim, aproape nimeni nu recunoaște că-l cunoaște pe Florin Coldea. Eu l-am cunoscut, la cererea lui. O vreme, până să i se urce la cap și cât s-a comportat ca un om, am și comunicat. Inclusiv la K2, fără americani sau alți martori nedoriți, ca să n-avem vorbe la proces. Am și făcut cu el, în acea perioadă, singurul interviu live din existența lui publică, dispărut între timp, misterios, din arhiva Antenei și șters de pe site-ul SRI. Cred cu tărie că trebuie să plece pentru tot răul pe care l-a făcut și l-a patronat, sper și mi se pare firesc să-și tragă după el și propria creație, pe Codruța Kovesi, dar nu pot să fiu porc și să nu recunosc că nu mi-a cerut, niciodată, pentru el sau pentru SRI, nici un favor, nici o schimbare de ton, nici o indulgență. Dar, pentru că totdeauna există acest dar, pentru două alte persoane a intervenit la mine. Pe vremea când nu era semizeu, direct, pentru Codruța Kovesi, să n-o mai persecut, că-i fată bună și mă pot convinge de asta dacă accept să ne vedem toți trei. Când deja se credea titan, prin Sebi Ghiță, pentru Sorina Matei, să-mi retrag procesul pe care i l-am intentat. Am răspuns negativ ambelor rugăminți...”, susține Victor Ciutacu.

Întrebat într-un interviu acordat portalului stiripesurse.ro cum intervenea Florian Coldea la el pentru a se retrage din procesul împotriva Sorinei Matei, Ciutacu a spus: "Intervenea prin intermediul lui Sebi Ghiță. Mi s-a transmis că mă roagă frumos, dacă pot, să îmi retrag procesul împotriva Sorinei Matei. M-a rugat Sebastian Ghiță, eu i-am spus, cu toată dragostea, că am luat o decizie și oricât ar încerca să mă convingă am luat o decizie și nu mă întorc (...) Nu a fost o singură dată, de mai multe ori, că la un moment dat l-am întrebat ”Sebi, dar nu te-ai săturat să auzi același răspuns” și el mi-a zis că îl presează Florian Coldea".

Chestionat ce interes avea Florian Coldea să o scape pe Sorina Matei de un proces, jurnalistul a precizat: "Asta nu știu, doar ei pot să lămurească. Bine, Sorina Matei poate să spună că ea nici nu știa că Florian Coldea intervenea pentru ea, mă aștept să zică orice. Prima dată când a intervenit Sebastian Ghiță la mine, Sorina era încă la România TV, că noi doi am fost, o perioadă, contemporani în stația asta de televiziune. Am mers mai departe, am câștigat procesul și asta a fost tot. Ce motive avea Florian Coldea, asta numai el știe, eu nu l-am întrebat niciodată".

În ce privește presupusa intervenție a lui Florian Coldea pentru Kovesi, Ciutacu a susținut că acest lucru "s-a întâmplat de mai multe ori". "Nu a fost ceva cu ton de amenințare sau mai știu eu. Pur și simplu a fost o rugăminte și mi-a explicat că este fată bună, că dacă ne întâlnim voi înțelege și eu acest lucru. I-am spus să nu-și mai bată capul, că eu mi-am format o părere și e proastă. Dar, atenție, prima oară când m-a rugat a fost în primul mandat de procuror general al Laurei Codruța Kovesi. Deci relația e veche și trainică. Omul nu mi-a cerut niciodată nimic pentru sine sau pentru serviciul pe care îl conduce, dar a intervenit mereu pentru alții", a afirmat ziaristul România TV.

Victor Ciutacu a făcut referire de asemenea la interviul cu Florian Coldea, care nu este de găsit: "Da, nu știu ce s-a întâmplat. Nu există nici în arhiva Antena 3, nici pe site-ul SRI. Pe mine m-a sunat Mircea acum vreun an (Mircea Badea - n.r.) să mă întrebe dacă nu-l mai am cumva, că vor să-l folosească. L-am întrebat ”ești nebun, păi nu e la voi în arhiva Antena 3?” și mi-a zis că dacă era nu mă mai suna. Eu n-am salvat interviurile făcute de mine pe casete, mai ales că nu era vreo lumină de interviu. Am văzut că și Gâdea a întrebat acum de el și-mi dau seama cam ce răspuns a primit, din moment ce în emisiunea lui a difuzat doar un carton din scriptul acelui interviu. Repet, nu era vreo mare realizare jurnalistică, nu a spus Coldea acolo niște lucruri mărețe sau ne-a dat secrete de stat. Era un interviu realizat parcă prin 2007, după filmul cu răpirea jurnaliștilor din Irak și summit-ul NATO de la București. Coldea era steaua în ascensiune, așa că marea realizare a interviului a fost simplul fapt că apare vedeta, omul care atrăgea toate privirile, spionul care i-a adus pe jurnalișit din Irak. Ce mama dracului s-a întâmplat cu acel interviu și cine a avut interes să dispară, asta nu mă întreba".

Despre Sorina Matei chiar fostul președinte Traian Băsescu a sugerat că ar fi ofițer acoperit. În acest moment Sorina Matei lucrează la Digi 24.