ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric a fost adoptată, marți, în unanimitate de plenul Camerei Deputaților, forul decizional. Legea va pleca la promulgare.

 În favoarea legii au votat 248 de parlamentari, reprezentânt totalul deputaților prezenți în sala de plen.

Votul a fost salutat de la tribună de președintele PSD, Liviu Dragnea, și mai mulți lideri PNL și UDMR, precum și de cei aproximativ 30 de clienți ai băncilor cu credite în franci prezenți în plen.

Comisiile juridică și de buget ale Camerei Deputaților au aprobat, luni, eliminarea plafonului de 250.000 de franci elvețieni din legea privind conversia creditelor, după rediscutarea făcută la solicitarea PSD și au adăugat prevederi care să clarifice procedura de conversie a acestor credite.

PSD a solicitat, luni, în plenul Camerei Deputaților, rediscutarea acestui proiect, pentru eliminarea plafonului de 250.000 de franci elvețieni. După discuții de aproximativ 20 de minute, Comisiile reunite de buget și juridică au decis eliminarea acestui plafon, dar și introducerea unor amendamente care să clarifice procedura de conversie.

Astfel, potrivit unui amendament introdus la solicitarea deputatului Ana Birchall, conversia creditelor va fi făcută printr-un act adițional la contract, iar băncile nu vor avea posibilitatea de a refuza clienților această solicitare. Băncile vor putea însă ataca în instanță actul.

Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare în franci elvețieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului.