ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul Valeriu Todirașcu, din partea formațiunii Noua Republică (PNR), a depus un proiect de lege priprivind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, informează siteul oficial al PNR.

"Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului Român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care privește „interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război", afirmă inițiatorul legii.

Acesta argumentează că "Ideologia și crimele comunismului nu sunt mai puțin condamnabile decât cele ale fascismului. Legislația română trebuie să prevadă măsuri asemănătoare celor adoptate împotriva ideologiei fasciste, pentru a evita, în țara noastră, propaganda comunistă și reapariţia unor organizații de tip comunist".

În expunerea de motive aleasă de inițiator, se precizează poziția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care prin rezoluția nr.1481/2006, afirma: "Regimurile comuniste totalitare care au existat în Europa Centrală și Orientală în ultimul secol și care încă există în mai multe țări ale lumii au fost marcate fără excepție de violarea masivă a drepturilor omului. Aceste violări, care variază după cultura, țara și perioada istorică, includ asasinatele și execuțiile, fie individuale, fie colective, decesele în lagărele de concentrare, moartea prin înfometare, deportările, tortura, munca forțată și alte forme de teroare fizică colectivă, persecuțiile pe motive etnice sau religioase, atingerile la libertatea de conștiință, de gândire și de expresie, atingeri la libertatea presei și absența pluralismului politic.” „Crimele au fost justificate în numele teoriei luptei de clasă și al principiului dictaturii proletariatului. Interpretarea acestor două principii a legitimat "eliminarea” unor categorii de persoane considerate ca dăunătoare construcției unei societăți noi și, prin urmare, ca dușmani ai regimurilor comuniste totalitare".

Această inițiativă legislativă privind interzicerea organizaţiilor și simbolurilor cu caracter comunist vine în completarea susținerii de către Noua Republică a creării Tribunalului Internațional pentru Investigarea Crimelor Comunismului, arată sursa citată.